Bispevinder: Biskoppen skal skabe gode rammer for forkyndelse og vækst

Kirken er et forunderligt møde mellem Gud og mennesker. Det betyder, at forkyndelsen lever i menneskelige strukturer, som vi hele tiden skal arbejde med for at sikre, at de fremmer evangeliets møde med mennesker, der hvor de er, skrev Viborg Stifts nye biskop Henrik Stubkjær forud for dagens afgørelse

"Vi skal ikke lukke kirker eller kirkegårde – men vi skal sammen finde bud på, hvordan vi tilpasser brugen til det aktuelle behov. Søndagshøjmessen med dåb og nadver er centrum. Men de mange nye gudstjenesteformer, som blomstrer, er et vigtigt supplement," skriver bispekandidat Henrik Stubkjær.
"Vi skal ikke lukke kirker eller kirkegårde – men vi skal sammen finde bud på, hvordan vi tilpasser brugen til det aktuelle behov. Søndagshøjmessen med dåb og nadver er centrum. Men de mange nye gudstjenesteformer, som blomstrer, er et vigtigt supplement," skriver bispekandidat Henrik Stubkjær. Foto: Leif Tuxen.

Folkekirken har fået overdraget verdens bedste budskab: At Guds kærlighed er ny over os, hver eneste morgen vi vågner! At vi ved dåben får sat håbet som fortegn for vores liv og at Gud gennem Kristus viste, at han er den nære Gud, der er med os hvor end vi går.
 
Jeg tror på et liv før døden! Ja, mere end det – for påskemorgen stod Kristus op fra døden og sprængte dødens magt og åbnede dermed døren til evigheden for vi mennesker.
 
Dette er kristendommens unikke og grænsesprængende budskab, som kirken får lov at bringe til verden. At skabe gode rammer for forkyndelsen og kirkens liv og vækst i Viborg Stift må være den primære opgave for en kommende biskop i Viborg sammen med menighedsrådsmedlemmer, præster, sognemedhjælpere og kirkens andre ansatte og frivillige.

Kirken er et forunderligt møde mellem Gud og mennesker – det betyder, at forkyndelsen lever i menneskelige strukturer, som vi hele tiden skal arbejde med for at sikre, at de fremmer evangeliets møde med mennesker, der hvor de er. Derfor vil jeg arbejde for følgende:

Folkekirken skal bevares i sin unikke form
Folkekirken skal bevares. Det sker ikke ved at lukke øjnene for de forandringer, der sker i vores samfund – men ved at forholde os til dem og handle i forhold til dem. Sognet er basis i folkekirken – derfor skal vi stoppe talen om afvikling – og i stedet tale udvikling - også i de små sogne.

Vi skal ikke lukke kirker eller kirkegårde – men vi skal sammen finde bud på, hvordan vi tilpasser brugen til det aktuelle behov. Søndagshøjmessen med dåb og nadver er centrum. Men de mange nye gudstjenesteformer, som blomstrer, er et vigtigt supplement.

Diakonien – kirkens sociale ansvar – skal styrkes
Viborg Stift har altid været præget af stort diakonalt engagement. Det skal vi fortsat udvikle – en ny ”landsby-diakoni” er allerede ved at spire frem, og vi skal sikre gode rammer for det fortsatte samarbejde mellem sognediakonien og de diakonale organisationer.

Den kirkelige undervisning skal prioriteres
Konfirmandundervisning, mini-konfirmand, kirkehøjskole, studiekredse, bibelstudier og hele paletten af kirkelige børne- og ungdomsorganisationers mangfoldige tilbud til børn og unge er helt centralt i kirkens daglige liv. Derfor skal vi kæmpe for gode rammer for konfirmandundervisningen – også i forbindelse med en ny skolereform.

Vi skal være gode til at lære af hinandens succeshistorier og lytte, når for eksempel Samtaleforum Unge og Kirke udvikler ideer til at styrke kirken i dens møde med børn og unge.

Fortsættelse af arbejdet med ledelse i kirken
Ledelse handler om at skabe trivsel. At forvalte økonomien forsvarligt og fornuftigt. At samle og pege i den retning, vi er blevet enige om, at vi skal gå!

Biskoppen er præsternes præst og skal støtte op om præsterne og sikre dem gode arbejdsvilkår. Men biskoppen har også en opgave i forhold til at sikre god trivsel for menighedsrådsmedlemmerne og kirkens øvrige medarbejdere. Personligt vægter jeg arbejdet med trivsel og konfliktløsning højt.

Kirkens kommunikation skal styrkes
Vi har i kirken fået overdraget verdens bedste budskab. Og der foregår rigtigt meget spændende rundt i sognene, som alt for få har kendskab til. Vi skal blive bedre til at fortælle de gode historier. Og vi skal arbejde med at få vores budskaber ud, så de når mennesker, hvor de er, og så flere bliver nysgerrige og får lyst til at vide og opleve mere.

Henrik Stubkjær er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og bispekandidat i Viborg Stift. Se hans hjemmeside viborgbiskop.dk