Unges arbejdsmoral tillader dem at komme for sent på job

Næsten hver femte dansker mellem 18 og 29 år er kommet op til 15 minutter for sent på arbejde den seneste måned, viser en undersøgelse. Men det er ikke udtryk for en manglende pligtfølelse blandt nutidens unge, mener forsker. Tværtimod

Når unge mennesker kommer halsende ind ad døren efter mødetid skyldes det ikke manglende pligtfølelse, fortæller ungdomsforsker og sociolog Herdis Toft. Det er snarere udtryk for, at de unge ikke hænger fast i 8-16-tankegangen fra industrisamfundet.
Når unge mennesker kommer halsende ind ad døren efter mødetid skyldes det ikke manglende pligtfølelse, fortæller ungdomsforsker og sociolog Herdis Toft. Det er snarere udtryk for, at de unge ikke hænger fast i 8-16-tankegangen fra industrisamfundet.

Hvornår er du senest troppet op på dit arbejde 15 minutter for sent? 

Hvis du hører til blandt den ældre del af befolkningen, er det formentlig ikke sket så ofte i dit arbejdeliv.

Er du ung, er det højst sandsynligt noget, du kan nikke genkendende til. Måske du er kommet flere gange for sent bare i denne uge.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Metroxpress er hver femte unge – helt præcis 18 procent – mellem 18 og 29 år kommet for sent på arbejde den seneste måned.

Og hver tiende opfatter det ikke som et problem at komme 5-15 minutter for sent på arbejde et par gange om ugen. 

Omvendt er det de færreste blandt de 50 til 59-årige, der synes, det er i orden at komme halsende ind ad døren, når arbejdsdagen er gået i gang.

Kun fire procent af beskæftigede ældre mellem 50 til 59 år synes, at det er okay at komme for sent på arbejde en til to gange ugentligt. 

Ifølge ungdomsforsker og antropolog Herdis Toft, der er lektor på Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, bunder de unges mere flydende mødetider ikke i en manglende pligtfølelse.

Det er snarere et udtryk for, at de unge ikke hænger fast i 8-16-tankegangen fra industrisamfundet - en tankegang, som mange ældre i højere grad stadig praktiserer.

"Dengang skelnede man mellem arbejde og fritid i langt højere grad, end man gør i dag. Når du stemplede ind præcis klokken otte, var du hundrede procent på arbejde, og når du stemplede ud igen præcis klokken fire, havde du fuldstændig fri. Men sådan tænker de unge ikke,” siger hun og forklarer, at blandt de yngre generationer flyder arbejde og fritid mere sammen. 

”De unge vil selv styre deres tid, og arbejdslivet har ingen faste grænser. Men de føler en lige så stor pligtfølelse, som de ældre gør – og måske endda mere: I gamle dage placerede man med den klassiske lønmodtager-bevidsthed ansvaret hos arbejdsgiveren, men i dag tager de unge i langt højere grad selv ansvar for deres arbejde," siger Herdis Toft.

Hun understreger, at der selvfølgelig er job, hvor det er nødvendigt, at man kommer til tiden - for eksempel hvis man arbejder i butik.

"Men er man som leder i stand til at skabe et fleksibelt arbejdsmiljø og uddele ansvar til den enkelte medarbejder, så kan det være et enormt plus for virksomheden, at arbejdstiden er mere flydende," siger hun.

Herdis Toft er overbevist om, at tendensen kun vil vokse de kommende år - især i videnjob og på globale arbejdspladser.

"Som arbejdsgiver skal man forsøge at udnytte denne holdning blandt den unge generation i stedet for at opfatte den som et problem," siger hun.