Traumer medfører dødsfald blandt forældre til bortførte piger

Pårørende til de 200 piger i Nigeria, som blev kidnappet af den islamistiske gruppe Boko Haram, er så påvirket af begivenhederne, at flere har mistet livet

"Kom tilbage med vores piger", står der på de nigerianske kvinders t-shirts, som i går demonstrerede mod kidnapningerne i anledning af, at pigerne nu har været savnet i 100 dage.
"Kom tilbage med vores piger", står der på de nigerianske kvinders t-shirts, som i går demonstrerede mod kidnapningerne i anledning af, at pigerne nu har været savnet i 100 dage.

Siden 200 nigerianske skolepiger blev bortført af terrorgruppen Boko Haram for tre måneder siden, er 11 af gidslernes forældre døde.

Det fremgår af en ny rapport fra Associated Press. Bortførelsen har taget så hårdt på det lille samfund i den nordøstlige by Chibok, at det går direkte ud over de pårørendes fysiske og mentale helbred. Det skriver BBC News.

De pårørende, der siden april har mistet livet, er både direkte og indirekte ramt af følgevirkninger af bortførelsen. Syv fædre til de kidnappede piger døde tidligere på måneden under et nyt Boko Haram-angreb i den nærliggende landsby Kautakari. Det fortæller en medarbejder på hospitalet i Chibok, der ønsker at være anonym af frygt for repressalier fra ekstremisterne.

Mindst fire andre forældre er døde af hjertesvigt, forhøjet blodtryk og andre sygdomme, der tilskrives det traume, som samfundet bærer på efter bortførelsen for cirka 100 dage siden. Det forklarer borgmesteren Pogu Bitrus, som kender navnene på de afdøde forældre.

”En far til to af de kidnappede piger gik i en form for koma, hvor han blev ved med at gentage navnene på sine døtre, indtil livet forlod ham," siger Pogu Bitrus.

Pårørende til de bortførte og flere af de 57 piger, der er sluppet ud af fangenskabet, bliver tilbudt rådgivning af FN’s hjælpeprogram USAID for at bearbejde det traume, som har lammet landsbyen de sidste tre måneder.

Og et alvorligt traume kan faktisk påvirke kroppen i en sådan grad, at det kan gå ud over det fysiske helbred. Det fortæller Nathan Veeravagu, der er psykolog på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere hos Region Syddanmark. 

”Når man har været udsat for ekstremer, kan oplevelserne påvirke kroppen som resultat af den negative overaktivitet i hjernen. Vores krop er koblet sammen med hukommelsen, der kan give flashbacks til den traumatiserende oplevelse, sådan at hjerte, lunger og mave bliver påvirket. Hvis et traume ikke behandles, påvirkes andre områder i kroppen negativt,” siger Nathan Veeravagu.

Et ubearbejdet traume kan betyde, at den traumatiserede trækker sig tilbage fra sine umiddelbare omgivelser - som tilfældet for eksempel er med faderen til to af de kidnappede piger.

”Når en far går i koma over tabet af sin datter, er det fordi, hans underbevidsthed om datteren bliver aktiv og giver ham flashbacks fra fortiden med hende. Han kan ikke være i den virkelige verden, fordi den er for pinefuld. Det er kun de indre følelser, der er aktive, og den traumatiserede kan ikke klare at forholde sig til andre eller passe på sig selv,” forklarer Nathan Veeravagu.

Siden bortførelsen har den nigerianske regering været udsat for massiv kritik for sin håndtering af sagen. Boko Haram har tilbudt at frigive pigerne i bytte for de krigere, som tilbageholdes af regeringens sikkerhedsstyrker. Et tilbud, som regeringen har afvist.

Nigerias præsident Goodluck Jonathan mødtes tirsdag med forældrene til de kidnappede skolepiger samt med de piger, som er flygtet fra Boko Haram. Her forsikrede han forældre og pårørende om, at regeringen gør alt, hvad den kan, for at redde skolepigerne, men at den ønsker at undgå en redningsaktion, der kan medføre, at pigerne bliver dræbt.

"Enhver, der siger, at vi ikke gør, hvad vi kan for at få pigerne ud, taler ikke sandt. Men vi er meget opmærksomme på pigernes sikkerhed og ønsker, at alle vender tilbage til deres forældre i live," sagde Goodluck Jonathan ifølge BBC-journalist Chris Ewokor, der opholdt sig i hovedstaden Abuja, hvor mødet fandt sted.

USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Israel har assisteret den nigerianske regering i forsøget på at befri pigerne, der menes at opholde sig i Sambisa-skoven nær Nigerias grænse til Cameroun. Operationerne har foreløbigt ikke givet resultat.