Indvandrerkritik fra V-profiler er en prøveballon

Flere Venstre-folk har de seneste dage i medierne ytret ønske om skærpede tiltag på indvandrerområdet. Det er ikke tilfældigt men en koordineret indsats fra partitoppen, mener iagttagere

Inger Støjberg er en af de Venstre-politikere, som kommer med tiltag i retning af en skærpet lovgivning på indvandrerområdet. Her ses hun i Folketingssalen sammen med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.
Inger Støjberg er en af de Venstre-politikere, som kommer med tiltag i retning af en skærpet lovgivning på indvandrerområdet. Her ses hun i Folketingssalen sammen med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Foto: Søren Bidstrup .

De seneste tre dage har Venstre-politikere fremsagt en række ønsker om og opfordringer til at skærpe indvandrerlovgivningen på flere områder. 

Mandag foreslog politisk ordfører Inger Støjberg i en kronik i Berlingske at skærpe kravene til ikke-vestlige, muslimske indvandrere i Danmark. Det begrundede hun med, at ”der er en stor forskel på evnen og viljen til integration, alt efter om det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil.”

Dagen efter kaldte Inger Støjberg det i samme avis forfejlet, at man ikke lukker folkeskoler med mange indvandrere, fordi børnenes skolegang bør være et tydeligt møde med det danske.

Og i dag er det så Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, som i Jyllands-Posten siger, at man bør skærpe kravene til udlændinge i danske fængsler. Man bliver nødt til at se på afsoningsvilkårene for den gruppe, for de frygter ikke at komme til at afsone i Danmark, siger han.

Og det er ikke tilfældigt, at Venstre-politikere tre dage i træk kommer med udmeldinger om en skærpet kurs på indvandrerområdet. Det mener, Rulle Grabow, der er kommunikationsrådgiver og tidligere top-spindoktor. Hun er ikke i tvivl om, at de seneste dages udmeldinger er koordinerede med partitoppen i Venstre:

”De er helt klart forløbere for en større udmelding, som kommer i forbindelse med partiets gruppemøde den 8. august. Jeg er ret sikker på, at der er et kommende bud på en ny ’fast og fair’-politik på vej fra partiets side. Så de seneste dages udmeldinger er koordineret indadtil.”

Hun vurderer, at timingen af skærpelserne på området kan skyldes, at partiet ønsker at flytte fokus fra en eventuel kritik af Venstres nulvækst-politik på velfærdsområdet:

”Venstre har ingen interesse i at køre en uendelig diskussion omkring ondskaben i nulvækst. For det er nemt for regeringen at komme frem med eksempler på, at nulvækst betyder en bevægelse hen mod den velfærdsstatsmæssige massegrav. Den historie vil Venstre gerne flytte fokus fra, og udlændingedebatten er oplagt at bruge til det formål. Den debat er til gengæld gift for regeringen og dens støttepartier, fordi de internt er meget langt fra at være enige om indvandrer-området.”

Det kan undre, hvorfor Venstre tør at gå i flæsket på et så ømtåleligt emne som indvandrerdebatten. Men ifølge Rulle Grabow handler det om, at timingen er god:

”Israel-Palæstina-konflikten simrer på alle kanaler. Tonen på de sociale medier er super grov, og der bliver skrevet ting som ’død over jøder.’ Derudover oplever mange danskere i forbindelse med borgerkrigen i Syrien, at flere og flere af deres muslimske medborgere bliver fremstillet som ekstremister. Det er jo ikke et reelt billede, men det er billede, som fylder meget lige nu, og derfor vinder skarpe udmeldinger om større krav til muslimske medborgere frem.”

Flere markante Venstre-politikere, deriblandt Uffe Elleman-Jensen, Jens Rohde og Birthe Rønn Hornbech, har kritiseret Inger Støjbergs kronik, men ifølge Rulle Grabow er det ikke en farlig situation for Venstre.

”Jeg har svært ved at forestille mig, at de mere toneangivende politikere i Venstre vil gå ud at erklære sig uenige i det her, for jeg tror, at det er koordineret.”

Med eventuelt kommende tiltag om skærpelser af indvandrerlovgivningen bevæger Venstre sig ind på et område, som ofte domineres af Dansk Folkeparti i den offentlige debat. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at Venstre forsøger at stjæle stemmer fra deres tidligere støtteparti:

”Jeg tror ikke, at det er sigtet at stjæle vælgere fra Dansk Folkeparti, for Venstre har ikke nogen interesse i at flytte stemmer rundt i blå blok. Hovedinteressen er at fastholde mandattallet på den blå side i nærheden af de 100.” 

Tim Knudsen er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og politisk kommentator ved Kristeligt Dagblad. Ifølge ham er Støjbergs og Lauritzens udmeldinger prøveballoner, som sendes op for at vejre stemningen både internt i partiet og eksternt i befolkningen:

”Jeg tror, de sender prøveballoner op i forståelse med partiets top for at vejre stemningen både i befolkningen og i forhold til baglandet. Det ses af og til, at man bruger eksempelvis en politisk ordfører til den slags, for det betyder nemlig, at ledelsen i partiet ikke har forpligtet sig men frit kan prøve stemningen af.”

Han er dog ikke enig med Rulle Grabow i, at de interne indsigelser mod Støjbergs kronik er uvæsentlige:

”Det er tre fremtrædende Venstre-profiler (Uffe Ellemann-Jensen, Birthe Rønn Hornbech og Jens Rohde, red.), som er stået offentligt frem og har kritiseret Inger Støjbergs kronik. Det store spørgsmålet er derfor: Kan Venstre internt holde til det her og blive enige om en skrappere linje på indvandrerområdet? 

Det er også væsentligt, at skærpelserne på området ikke ligger i tråd med Venstres principper. Der er tale om en stramning væk fra en liberal grundholdning, og netop derfor kan det give nogle interne gniderier i Venstre.”

Når det kommer til forholdet til Dansk Folkeparti, ser Tim Knudsen dog ingen gnidninger:

”Venstre har generelt skærpet linjen på indvandrerområdet, og nogle gange virker det, som om man er kommet før Dansk Folkeparti. Det er en ny rollefordeling, og Martin Henriksen (udlændingeordfører i Dansk Folkeparti red.) kan jo dårligt følge med men klapper i hænderne, når sådan nogle tiltag kommer. 

Og ingen Venstre-folk tror, at man kan få et flertal uden om DF. Så det handler om at dreje ind på en fælles linje, så man kan lukke mulighederne for, at de to partier kan spilles ud mod hinanden frem mod valget.”