10 gode grunde til at arbejde mindre

En engelsk tænketank vil have folk i hele verden til at arbejde mindre, blandt andet fordi man mener, at en kortere arbejdsuge vil hjælpe mødre og fædre med at balancere deres tid. De har offentliggjort en liste med 10 tungtvejende grunde til at skrue ned for arbejdet

En kortere arbejdsuge vil ifølge tænketanken New Economics Foundation hjælpe mødre og fædre med at balancere deres tid og reducere omkostningerne ved børnepasning på fuld tid. Foto: Siris
En kortere arbejdsuge vil ifølge tænketanken New Economics Foundation hjælpe mødre og fædre med at balancere deres tid og reducere omkostningerne ved børnepasning på fuld tid. Foto: Siris.

Tænketanken New Economics Foundation ser ikke bare en nedsat arbejdsuge som et velfærdsgode, men som et nødvendigt skridt for at skabe et bedre samfund.
 
Denne uge offentliggjorde tænketanken en liste med 10 gode grunde til at arbejde mindre.

LÆS OGSÅ: Lurer livet med mindre arbejde i horisonten? 

1. Mindre forurening

Ifølge tænketanken udleder lande med kortere arbejdsuger mindre CO2. Lande som England, hvor folk arbejder meget, forbruger og forbrænder mere energi, end landets naturlige ressourcer rækker til. Mere tid til at gøre tingene ordentligt, er også lig med mere bæredygtighed, skriver de.
 
2. En stærkere økonomi

Hvis det gøres ordentligt, kan kortere arbejdsuger forbedre social og økonomisk lighed og lette afhængigheden af gældstynget vækst. I Holland og Tyskland, hvor arbejdsugen er kortere end i eksempelvis England, er økonomierne også stærkere.
 
3. Bedre ansatte

De, som arbejder mindre, er ofte mere produktive time for time end dem, der arbejder over 40 timer i ugen. De bliver sjældnere syge og udgør en mere stabil og dedikeret arbejdsstyrke.
 
4. Lavere arbejdsløshed

Mange arbejder mere, men timerne er ikke ligeligt fordelte - mens nogle arbejder dag og nat, har andre svært ved overhovedet at finde arbejde. En kortere arbejdsuge kan hjælpe med at omfordele betalt og ubetalt arbejdstid mere jævnt i befolkningen.

5. Øget velvære

At give folk mere fritid vil sænke stressniveauer og forbedre alment velvære - både psykisk og fysisk. Mindre arbejde vil hjælpe alle væk fra trenden med at leve for at arbejde, arbejde for at tjene og tjene for at forbruge. Det vil hjælpe alle med at reflektere over og sætte pris på de ting, som vi virkelig værdsætter i tilværelsen.
 
6. Mere lighed mellem mænd og kvinder

Kvinder bruger i øjeblikket mere tid end mænd på ubetalt arbejde. En kortere arbejdsuge vil bidrage til at ændre opfattelserne om kønsroller, fremme en mere ligelig fordeling af betalt og ubetalt arbejde, og hjælpe med at revurdere værdien af jobs, som normalt forbindes med kvindearbejde.
 
7. Bedre, mere betalelig børnepasning

Den høje efterspørgsel på børnepasning stammer til dels fra en kultur, hvor lange arbejdsdage er løbet ud af kontrol. En kortere arbejdsuge vil hjælpe mødre og fædre med at balancere deres tid og reducere omkostningerne ved børnepasning på fuld tid. Det vil også give forældrene mere tid med deres børn. Muligheden for flere aktiviteter, oplevelser og tættere forhold vil gavne både forældre og børn.
 
8. Mere tid til familie, venner og naboer

Mindre tid på arbejdet vil øge muligheden for at bruge tiden med og på vegne af hinanden – vores forældre, børn, venner og naboer – og gøre os i stand til at sætte pris på og styrke alle de forhold, som gør vores tilværelser værd at leve og samtidig opbygge et stærkere samfund.
 
9. Mere kvalitet senere i livet

En kortere arbejdsuge kan gøre overgangen fra arbejde til pension lettere, hvis den sker gradvist. Folk kan arbejde mindre gradvist over et årti eller mere. Et pludseligt skift fra en lang arbejdsuge til intet arbejde overhovedet kan være traumatiserende og ofte medføre sygdom og tidlig død.
 
10. Et stærkere demokrati

Vi ville alle have mere tid til at deltage i aktiviteter på lokalt plan, finde ud af, hvad der sker omkring os, engagere os i politik – lokalt og nationalt – og stille flere spørgsmål og bidrage til forandring.