Dansk ægtepar: Vores opgave i Sierra Leone er vigtig

Mette og Alex Bjergbæk Klausen følte, at de stod meget alene med oplysningsarbejdet, da ebola-smitten brød ud i Sierra Leone, hvor parret arbejder for Mission Afrika

Det danske par Mette og Alex Bjergbæk Klausen er bekymrede for, at pengene til virus-bekæmpelsen er kommet for sent: ”Informationsarbejdet skulle have foregået tidligere, for det er meget nemmere at arbejde præventivt end at bekæmpe smitten, når den først er der.”
Det danske par Mette og Alex Bjergbæk Klausen er bekymrede for, at pengene til virus-bekæmpelsen er kommet for sent: ”Informationsarbejdet skulle have foregået tidligere, for det er meget nemmere at arbejde præventivt end at bekæmpe smitten, når den først er der.”. Foto: Mission Afrika.

I april mødte Mette og Alex Bjergbæk Klausen en menighed i en fjerntliggende afkrog af Sierra Leone. Her hørte de om en mand i landsbyen, som havde nogle mistænkelige symptomer. Manden var rejst ind i landet fra Liberia, og det danske par blev spurgt, om de ville møde ham. Men Mette og Alex Bjergbæk Klausen takkede nej. De vidste, at manden sandsynligvis var blevet smittet med ebola. I dag er manden død.

”Men da vi ikke hørte mere om virusset i næsten en hel måned, tænkte vi, at det var gået i sig selv. Men så kom de officielle meldingerne om ebola-udbrud i slutningen af maj, og så kunne vi godt se, at den var helt gal,” siger Alex Bjergbæk Klausen

Ægteparret Mette og Alex Bjergbæk Klausen, der er henholdsvis 35 og 34 år, er udsendt af Mission Afrika i Sierra Leone, hvor de siden januar 2013 har undervist i lederskab i Det Anglikanske Stift i Bo. De er begge præster og har de seneste par måneder sat deres normale dagligdag på pause for at bruge tiden på at undervise de lokale i ebola-smitten.

”I Sierre Leone lever folk sammen og spiser af samme tallerken. De kommer hinanden ved og tager sig af syge folk i landsbyen. Derfor kan smittespredningen hurtigt udvikle sig i sådan en situation, som vi ser lige nu,” forklarer Alex Bjergbæk Klausen og fortæller, at der gik næsten tre uger, før der kom hjælp udefra.

”Vi følte, at det blev overset fra internationalt hold på det tidspunkt, og at vi stod meget alene,” siger han.

For knap tre uger siden vendte parret hjem til Danmark, hvor de frem til januar 2015 skal fortælle om deres opgaver i Sierra Leone og skaffe penge til projektet. Herefter skal de igen tilbage til landet, hvor mindst 887 personer indtil videre er døde som følge af epidemien, Ifølge Alex Bjergbæk Klausen var det i starten svært at overbevise de lokale om, at ebola er en virkelig sygdom.

”I begyndelsen var der nogle rygter om, at der ikke var tale om et virus, men at det var stammerne, som aflivede hinanden med indsprøjtninger for at få flertal og dermed mere magt. Det er selvfølgelig en vanvittig tanke, men det kommer sig af borgerkrigen, som betyder, at mange som det første tænker ’Der er nogen, som er imod os’, ikke at der er tale om en smitsom sygdom,” forklarer han.

I dag, hvor nødhjælpsorganisationer er mere til stede end tidligere, er de lokale blevet mere bevidste om, at der er tale om en smittefarlig sygdom, og derfor er mange flygtet væk fra byerne. Derudover er befolkningen stoppet med at give hinanden håndtryk og knus, og de besøger ikke længere deres syge, som de tidligere gjorde.

Det danske ægtepar har ikke været særligt bekymrede for selv at blive smittet med ebola, men de har været meget påpasselige med hygiejnen og skyllet deres grøntsager i klorin.

Foto: Mission Afrika

”Vores største bekymring er at blive indlagt på et sygehus dernede, for det er der, spredningsrisikoen er størst. Men så længe man lever, som vi gør, er risikoen væsentligt mindre,” fortæller han og påpeger, at bekymringen nærmere handler om deres afrikanske venner.

”Fra Danmark kan vi ikke komme i kontakt dem, fordi de ikke har telefonforbindelse, så vi ved ikke, hvordan alle har det,” fortæller han.

Parret kan dog godt forstå, at deres familie og venner i Danmark er bekymrede. Men Alex Bjergbæk Klausen tror, at familien har vænnet sig til den risiko, der er forbundet med at være udsendt, og peger på, at det er vigtigt hele tiden at have en dialog i gang med både Mission Afrika og familien. For det er bedre at dele sine bekymringer end slet ikke at lade høre fra sig, mener han.

I forbindelse med faren for smitte er der i mange lufthavne blevet indført forskellige procedurer, som skal sikre, at ebola ikke spreder sig til andre lande. Men da Mette og Alex Bjergbæk Klausen tog til Danmark for tre uger siden, var der ingen tiltag:

Foto: Mission Afrika

”Den dag, hvor vi rejste ud, var der fem store internationale flyvninger, men der var ikke sundhedstjek og sundhedspersonale klar og ikke engang en plakat, som informerede om ebola,” fortæller Alex Bjergbæk Klausen og tilføjer, at det chokerede parret meget.

Mette og Alex Bjergbæk Klausen vender tilbage til Sierra Leone i starten af 2015:

”Vores opgave i Sierra Leone er vigtig,” siger Alex Bjergbæk Klausen

"Tilstedeværelsen giver så meget mening, at det på alle måder opvejer den risiko, der er forbundet med det.”