Minister afviser akut indsats mod chikane af danske jøder

Vi ved ikke nok om chikane af jøder til at kunne lave en national handlingsplan nu og her, mener Manu Sareen (R)

Vi kan ikke sætte en stor indsats i gang fra det ene øjeblik til det andet, mener Manu Sareen.
Vi kan ikke sætte en stor indsats i gang fra det ene øjeblik til det andet, mener Manu Sareen. . Foto: Mads Nissen.

Et voksende antal forulempelser af danske jøder siden Gaza-konfliktens udbrud i juli har fået en række partier på tværs af de politiske fløje til at efterlyse en national indsats mod problemet. Det Jødiske Samfund i Danmark beretter om mindst 29 eksempler på overgreb siden begyndelsen af juli.

Kristeligt Dagblad har spurgt minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (R), hvad han vil stille op.

Flere partier bakker op om en national handlingsplan mod chikane af jøder. Vil du iværksætte sådan en plan?

”Jeg er enig i, at der er behov for nationalt at gøre noget ved diskrimination og hadeforbrydelser. Men vi er i gang, så de sparker en åben dør ind. Jeg vil sige, at man kan dele det her i to: Det, der sker i Gaza, er en tilspidset situation, og det, vi kan gøre lige nu og her, er at være opmærksomme og tage afstand fra diskrimination og chikane af jøder, når vi ser det. Hjemmesiden ”Død over jøderne” er blevet politianmeldt, og jeg har selv fordømt udtalelser af en imam, som ønsker død over jøder.

Men i forhold til forslaget om, at der skal gøres noget nationalt, så er vi faktisk i gang med at kortlægge alle former for hadforbrydelser, og den kortlægning skal give os konkret viden om problemet. Når det først er kortlagt, kommer vi med en plan for, hvordan vi kommer det til livs. Lige nu har vi ikke rigtigt noget at stå på.”

Det Jødiske Samfund i Danmark beretter om mindst 29 forulempelser af jøder siden Gaza-konfliktens udbrud. Er det ikke noget at stå på?

”Nej. Vi har episoderne, men jeg ved stadig lige så lidt om problemets omfang som dig. Hvis jeg kun reagerede på det her problem, og det viste sig, at det store problem lå et helt andet sted, så ville det være en forgæves indsats. I stedet for at famle i blinde indsamler vi nu den her viden, og vi regner med at være færdige i løbet af i år.”

Hvor meget skal problemet med chikane af danske jøder eskalere, før du vil gøre noget særskilt?

”Vi kan ikke sætte en stor indsats i gang fra det ene øjeblik til det andet. Virkeligheden er, at vi er nødt til at tage beslutninger på et oplyst grundlag. Det er derfor, vi nu kortlægger omfanget af hadforbrydelser, som kan være begået mod jøder, men også muslimer, homoseksuelle og alle mulige andre grupper.”

Hvad vil du sige til de jøder, som er bange nu og her?

”Jeg synes, du stiller en falsk præmis op, når du stiller det spørgsmål, for uanset hvad vi gør i denne sammenhæng, vil det tage et stykke tid at få det sat i gang. En kampagne på skolerne vil tage tid. Så lige nu, hvor tingene er tilspidsede, må tilgangen være at sige fra og opfordre alle til at melde chikane til politiet.”

Hvis ikke der skal laves en national handlingsplan på politisk plan – hvad skal der så gøres?

”Hvis jeg vidste det, behøvede vi ingen kortlægning af problemet.”