Erik Bjerager: Vi ønsker åbenhed om avisen

Kristeligt Dagblad lancerer redaktionel årsrapport, der skal gøre det lettere for læseren at fælde dom over avisen

Erik Bjerager, ansvarshavende chefredaktør
Erik Bjerager, ansvarshavende chefredaktør.

At digte er at holde dommedag over sig selv, skrev den norske forfatter Henrik Ibsen. Måske er det for store ord at gribe til her, men når vi for første gang udsender en redaktionel årsrapport for Kristeligt Dagblad, er det ikke desto mindre med den tanke i baghovedet. Vi vil holde dommedag over os selv – eller i hvert fald hjælpe læserne til at kunne fælde en kvalificeret dom over det redaktionelle arbejde, vi udfører.

Vi påtager os ikke at vurdere kvaliteten af vores eget arbejde, men vi prøver at lægge frem for læserne, hvad vi har lavet det seneste år. 
 
Kristeligt Dagblad har både en forpligtelse over for sine læsere og over for samfundet i videre forstand. Det mener vi i øvrigt, at alle medier har. Vi leverer public service til vore læsere. 

Avisen er en af mange vigtige stemmer i det kor, der er med til at skabe og vedligeholde det danske demokrati. I alle andre sammenhænge forventer vi gennemsigtighed, derfor vil vi også gerne selv ses i kortene.

Avisen skal både være et spejl og et vindue for læserne. Vores ambition er at lave en avis, der fungerer som en slags daglig højskole til fordybelse, inspiration og opmuntring. Men først og sidst skal man kunne stole på avisen. Troværdighed er afgørende. Derfor retter vi fejl, når vi finder dem, og vi bringer debatindlæg, der kritiserer avisens journalistik, når det er på sin plads. Det er sjældent fejlene, der skaber debat, men derimod vinklingen og vægtlægningen af de enkelte artikler. Den debat hilser vi velkommen. 

At holde dommedag er et stærkt ord. Ikke mindst, når det gælder journalistikken i en avis, som læserne trods alt er så tilfredse med, at den som et af få danske dagblade kan mønstre et stigende oplag. Flere og flere danskere læste avisen både på papir og digitalt i 2014. Det forpligter. 

Vi hylder derfor en åben kultur på redaktionen. Vi roser alt godt, men kritiserer også det, der burde have været bedre. Efterkritikken finder sted hver dag på hver enkelt af avisens redaktioner klokken 10 om formiddagen mandag til fredag. En gang om ugen erstattes de lokale redaktionsmøder med et stormøde og fælles ros og ris. En sådan selvkritik er nødvendig for at sikre en stadig højere redaktionel kvalitet.

2014 var præget af store konflikter i verden. Vi dækkede det hele, ligesom vi i Danmark blev mindet om, at en gammel krig, den i 1864, fortsat sætter spor. I øvrigt udgav vi to særtillæg ved 100-årsmarkeringen af Første Verdenskrigs begyndelse og senere 75-året for Anden Verdenskrigs begyndelse. Vi sætter en ære i at dække historiske emner. Vi vil gerne lave journalistik med hukommelse. 
 
Kristeligt Dagblads væsentligste bidrag til samfundsdebatten er avisens fokus på de vigtige områder tro, etik og eksistens. 
 
Vi har i årets løb dækket kirke- og trosområdet intenst. Det fylder i avisen, men mindst lige så vigtigt er det for vores læsere, at vi bruger kræfter på etikken og de alment menneskelige emner. Fra vores seneste læserundersøgelse ved vi, at et overvældende flertal af vores læsere – 95 procent – er tilfredse eller meget tilfredse med avisen. Men vi kan altid blive bedre, og det er en af de ambitioner, vi drives af. 
Vi modtager derfor gerne ris og ros for avisen. Tak til læserne for al god opbakning.