8 gode råd til dig, der snart skal på pension

Det kan være en stor udfordring at gå fra et aktivt arbejdsliv til en tilværelse som pensionist. Her får du en række gode råd til, hvordan overgangen til livet som pensionist kan blive lettere

At gå på pension kan være en stor omvæltning. Derfor bør du forberede dig i god tid på dit livs længste ferie.
At gå på pension kan være en stor omvæltning. Derfor bør du forberede dig i god tid på dit livs længste ferie.

Det klassiske billede af en pensionist har ændret sig. Hvor pensionisters krop før i tiden bar præg af et langt, opslidende arbejde, er mange pensionister i dag stadig i fuldt vigør og sunde og raske.

Det gør, at de har mange år foran sig efter endt arbejdsliv. Og at lægge et langt arbejdsliv bag sig, men samtidig føle sig meget aktiv kan være sværere, end man umiddelbart går og tror.

”I de første 20 år af vores liv forbereder vi os på arbejdslivet, de næste årtier uddanner vi os og arbejder, og undervejs får vi måske partner og børn. Når vi så passerer de 60 år, kan vi sætte flueben ved alle vores mål. Men så opdager vi, at vi stadig har 20-25 år tilbage af livet, og hvad er vores mål med dem? Det overvejer meget få, før de går på pension,” siger Poul-Erik Tindbæk, ph.d. i folkeoplysning ved Aarhus Universitet, foredragsholder og forfatter til bogen "En tredje karriere – find din egen vej i en ny livsfase".

I en ny serie sætter Kristeligt Dagblad fokus på overgangen til livet som pensionist. Tidligere skoleleder på Rådmandsgades Skole på Nørrebro Lise Egholm og pensioneret journalist og foredragsholder Peter Faber er to mennesker, der har lagt arbejdslivet bag sig.

Her kan du blandt andet læse deres råd til, hvordan du kan håndtere overgangen fra arbejdsmarked til pensionist.

1. Forbered dig i rigtig god tid på, at du skal forlade arbejdsmarkedet.

2. Indstil dig mentalt på en stor forandring i dit liv. Det er næsten en lige så stor omvæltning som at få et barn.

3. Hav en drøm. Hav en idé om, hvad du vil bruge din tid på. Vil du lære at spille et instrument eller køre Danmark rundt på cykel? Noget, du har lyst til at gøre, som du ikke har haft tid til.

4. Opbyg et netværk, inden du går på pension. Et netværk af venner og veninder og folk, du kan lide, og som du kan lave noget sammen med, som ikke kun handler om at spise og drikke.

5. Bevæg dig. Kom ud at røre kroppen. Der er mange, der bare sidder, sidder og sidder.

6. Før dagbog over, hvad du har lavet, og hvad du skal, så dagene ikke bare går i ét.

7. Skriv løbende ned, hvad du gerne vil som pensionist. På den måde får du en kæmpe idébank. Samtidig kan du hanke op i dig selv og gøre brug af de mange ledige timer.

8. Sæt ord på, hvad du er ked af at give slip på, og definér hvordan du gerne vil videreføre ting, du er glad for i dit liv, til den nye fase.