Simpelt liv i Jesu fodspor

Bøger: Fascinerende historie om officeren, der blev eneboermunk i den algeriske ørken. Charles de Foucauds historie fortælles i ny bog

I kristendommens historie er der med jævne mellemrum fremstået usædvanlige mennesker, som med deres liv har været med til at give fortællingen om Jesus nye facetter. Den franske officer Charles de Foucaud (1858-1916) var en af dem. Hans eksempel og spiritualitet blev forbillede for ordenen Jesu Små Søstre og andre kongregationer med kald til at leve et enkelt liv sammen med samfundets nederste.

Steno Forlag har oversat Lille søster Annie af Jesus' bog om Charles de Foucaulds liv til dansk. Den er lille, letlæst og lærerig. Den fascinerende historie om officerens forvandling til eneboermunk i den algeriske ørken blandt tuaregerne tager sin begyndelse, da Foucauld efter år med et mondænt officersliv samt en ulykkelig forelskelse begynder sin en søgen.

Efter at have taget sin afsked fra hæren møder han sin senere skriftefar, pater Huvekins. Han hjælper Foucauld til at genfinde sin tro, og som den fortabte søn at vende hjem til en kærlig Gud. Under en pilgrimsrejse til Det hellige Land i 1888 gribes han af det »ydmyge og ubemærkede liv den guddommelige arbejder (Jesus) levede i Nazaret« og føler det som et kald at følge efter Jesus i denne levevis.

Foucauld kommer i en periode til at leve som havemand og eneboer ved et nonnekloster i Nazaret, og han lever et uhyre simpelt liv for at følge i Jesu fodspor. En af visionerne hos ham består i at danne en ny orden af eremitter, men efterhånden forstår Foucauld, at det meditative liv i Nazaret i virkeligheden ikke er det, som Gud ønsker af ham.

$SUBT_ON$Midt blandt de fattigste

For dér, hvor Gud ønsker sine arbejdere, er der, hvor behovet er størst. Langsomt begynder han at opleve et kald til at nytolke det kontemplative liv. At vandre i »Nazarets gader« fattig og ubemærket i folkemængden. Det vil sige, at han fortsat bygger på et meget intenst bønsliv - men i stedet for at holde sig inden for klostrets mure, lever han i bøn midt blandt de fattigste.

Foucauld slår sig ned i den algeriske oase Beni Abbes i sit enebo, men holder døren åben for alle. Han deler det lidt, han har, med de mest trængende. Snart oplever eneboeren at få op til 100 besøgende om dagen, og det stiller selvsagt nye udfordringer til fastholdelsen af et kontemplativt liv.

Nogle år senere flytter han til Hoggar langt inde i den algeriske ørken, og lever sit særlige kontemplative liv som den eneste kristne i området blandt tuaregerne. Han lærer deres sprog og lever et liv, hvor han ikke driver direkte mission, men gennem venskabet ønsker at vise, hvem Jesus er.

Charles Foucauld blev den 1. december 1916 myrdet af røvere, men han efterlod sig en omfattende korrespondance og et dybt indtryk hos dem, der havde stiftet bekendtskab med ham. Det enkle liv midt blandt fattige som et menneske blandt andre blev forbillede for en spiritualitet, der i det 20. århundrede bredte sig i den katolske kirke.

Bogens styrke er, at Lille søster Annie af Jesus samtidig med, at hun fortæller Charles Foucaulds historie, også giver et indblik i, hvordan hans liv efterfølgende er blevet tolket som et forbillede. »Nazaret« er i dag i fængslet, blandt de syge, i et multikulturelt forstadskvarter og så videre.

Bogen »Charles de Foucauld« er nok skrevet lidt indforstået. Man læser den ikke let uden en vis forudforståelse for den katolske tradition. Men til gengæld er den velegnet som læsning til eftertanke. Der er fine betragtninger i de mange citater fra Charles de Foucaulds breve. Og de kan være til inspiration, også selv om man ikke har planer om at leve som munk eller nonne i et af verdens Nazaretter.

Kristen Spiritualitet - Ny serie 3. Charles de Foucauld - I Jesus af Nazarets fodspor. Af Lille søster Annie af Jesus. 141 sider. 149 kr. Steno Forlag.

kultur@kristeligt-dagblad.dk