Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Krybe til korset til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krybe til korset

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

RELIGION I SPROGET: I de middelalderlige bodsøvelser måtte en person for at sone eller vise yderste respekt nærme sig kristendommens største symbol på mest ydmyge vis

Journalister bruger af og til udtrykket om politikere eller andre personer fra magtens lag, at de har måttet »krybe til korset«. Det må være passende at få den vending belyst lidt nærmere her op til påsken, hvor den amerikanske superstjerne Mel Gibson i øvrigt lader sine bloddryppende passionsbilleder klaske op på landets biograflærreder.

Det er klart, at vendingen »krybe til korset« udspringer af kristendommen, selv om udtrykket ikke optræder som sådan i Bibelen. Det har formentlig sit udgangspunkt i middelalderlige bodsøvelser, hvor det måtte forstås helt konkret, at en person for at sone eller vise yderste respekt måtte nærme sig kristendommens største symbol på mest ydmyge vis. Det kan selvfølgelig være udtryk for ydmyghed, når nogen kryber, men det kan bestemt også være udtryk for sleskhed, falske hensigter, forstillelse. Det er således slanger, der kryber, og de er tvetydige, falske, tunge-

spaltede, det ved vi alt om fra Første Mosebogs skildringer af syndefaldet, hvor Herren fælder dommen over slangen, der lokkede Eva (1. Mos. 3,14): »På din bug skal du krybe, og støv skal du æde, alle dine dage.«

Det er i dagens sprogbrug klart ydmygelsen, der lægges vægt på, når en politiker har måttet krybe til korset. Uh! Der er ikke noget som selvretfærdige domme i medierne. Der fik vi rigtignok den vigtigper ned med nakken, så han kan æde støv. Det er den rene uddrivelsesceremoni, der udspiller sig, når en kendt person har dummet sig: Forbandet skal du være!

Annonce
Uhbuh! Nu må du krybe på din bug, til vi måske tager dig til nåde, for vi (medierne) besidder magten og ejer Paradis' nøgler.

Et beslægtet udtryk er at »bære sit kors«, der vist heller ikke konkret optræder i Bibelen, men som selvfølgelig henviser til Kristi bestemmelse og vandring mod Golgata. At bære sit kors betyder at tage sin skæbne på sig, affinde sig med sine lidelser eller modgang. Man kan for eksempel bruge det udtryk, at en lang sygdom er »et slemt kors at bære« eller blot »et kors«.

Udtrykket »at tage korset op« findes også levende i dagligsproget. Det betyder at tage en udfordring op, men oftest forstået som en tung, skæbnebunden opgave. Dette udtryk har da også sine rødder i Matthæusevangeliet 10,38, hvor Jesus befaler: »Og den, der ikke tager sit kors op og følger mig, er mig ikke værd.

Den, der har reddet sit liv, skal miste det, og den, der har mistet sit liv på grund af mig, skal redde det.«

Således er korset stærkt til stede i sproget. Jeg har i en tidligere klumme givet en hel del andre eksempler. Påskebegivenhederne er en levende del af den arv, vi lever i, og som fastholdes i sprogets faste vendinger.

Det gælder også i udtrykkene »judaskys« og »judaspenge«, som ligeledes stadig er særdeles gangbar mønt i almindelig sprogbrug. Den store forræder, apostlen Judas Iskariot, den trettende ved påskebordet, hvis kys skildres i Matthæus 26,49, og hvis modtagelse af sølvpenge er fortalt i Matthæus 26,15, er vedblivende en central skikkelse, når vi skal forstå os selv og vores undertiden ret svigefulde omgang med hinanden. Det er måske det kors, vi må bære, at Judas er i os, ikke bare iblandt os.

Johs. Nørregaard Frandsen er kulturforsker med interesse for sprogets kulturelle sider og institutleder ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 2. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​