Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Præster imod vielser af homoseksuelle i kirken til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præster imod vielser af homoseksuelle i kirken


82 procent af danskerne støtter ifølge en Gallup-undersøgelse vielser af homoseksuelle.(Foto: Nordfoto)

- Modelfoto/Nordfoto

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Næsten 60 procent af præsterne ønsker ikke vielse af homoseksuelle i kirken - 82 procent af danskerne er for

De danske sognepræster er ikke enige med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i, at homoseksuelle par skal kunne vies i kirken. Det viser en undersøgelse, Kristeligt Dagblad har foretaget. Her siger næsten 60 procent af præsterne nej til kirkelig vielse.

Sognepræsten i Sæby, Keld Skovgård, mener, at det var lidt tumpet af statsministeren at rejse sagen.

- Kirkelig vielse af homoseksuelle har Bibelen imod sig. Der er forskel på at sige om homoseksuelle, at deres seksualitet ikke kan være anderledes, og så at drage den konklusion, at kirken skal velsigne deres forhold, siger han.

Han hører også til det mindretal af præster på godt 30 procent, der ikke vil foretage en gudstjenestelig markering af registrerede par.

Annonce
- Jeg mener ikke, der ligger et mandat fra Gud til velsignelse af homoseksuelle par. Jeg er bange for, vi stikker folk blår i øjnene, når vi påstår, at det er Guds velsignelse, de får.

Keld Skovgård vil protestere kraftigt mod en kirkelig vielse af homoseksuelle, hvis det bliver aktuelt.

- Det vil skabe dyb splid i kirken. Det er et stort skridt videre end den kirkelige markering af forholdet, der blev vedtaget som kompromis af biskopperne i 1997. Dengang gjorde man meget ud af at sige, at det ikke var en vielse eller et skridt i den retning. Kommer forslaget om vielse op, og biskopperne er enige i det, så var der måske ikke så meget dybde i kompromisset alligevel.

Sognepræsten i Ordrup Kirke, Karin Weinholt, siger derimod betinget ja til vielse af homoseksuelle i kirken.

- Det traditionelle ægteskab bygger på forventningen om forplantning. Det kan man også se i ritualet for kirkelig vielse. Vielsen af to af samme køn er noget andet. Men jeg mener sagtens, at man kunne have et ægteskabsstiftende ritual for homoseksuelle par i kirken. Eller også vende hele bøtten og sige, at al ægteskabsstiftelse foregik borgerligt, hvorefter alle kan velsignes i kirken, siger hun.

Dorte Sørensen, præst i Skanderborg, mener, at når der allerede er mulighed for markering af homoseksuelle par, så ser hun ingen grund til, at man ikke kan gå hele vejen og foretage hele handlingen i kirken.

Ivan Larsen, præst i Sankt Stefans Kirke på Nørrebro og selv homoseksuel er skuffet over det kollegiale flertal imod vielse af homoseksuelle. Han håber, at politikerne lovgivningsmæssigt vil åbne mulighed for kirkelig vielse - og også fritage præster, der ikke ønsker det, på samme måde som præster har lov at afslå vielse af fraskilte.

- Det strider også mod et flertal i befolkningen, siger Ivan Larsen.

En EU Gallup-undersøgelse fra efteråret 2003 viser, at danskerne på dette område er de mest tolerante i Europa. 82 procent af danskerne støtter ifølge undersøgelsen vielser af homoseksuelle - men det fremgår ikke af undersøgelsen, om det handler om vielser i kirken eller på rådhuset.

Netop den folkelige opbakning til vielser af homoseksuelle resulterer måske i, at vielserne kommer på et tidspunkt. Det mener tidligere lektor i kirkeret Jørgen Stenbæk.

- Jeg tror, der vil ske en yderligere liberalisering i forhold til homoseksuelle par. Og selvom man kan diskutere op af stolper og ned ad vægge om statsministerens udtalelser, så handler de jo også om, at der er sket et skred i befolkningens holdninger på det område, siger Stenbæk.

Han drager parallellen til ordination af kvindelige præster, som kirkeministeren i 1947 åbnede mulighed for, netop fordi befolkningen var for.

- Kirkeminister Carl Hermansen (V) benyttede dengang en konkret henvendelse fra et menighedsråd, der ønskede en kvindelig præst til at åbne for ordination. Han benyttede den konkrete anledning, at et menighedsråd ønskede det. Og da love jo gælder for alle, var de kvindelige præster en realitet. Jeg kunne godt forestille mig, at et befolkningsflertal også kunne udløse lovgivning om vielser af homoseksuelle i kirken. Om kirkeministeren i dag vil benytte samme mulighed ved en konkret henvendelse, tør jeg ikke udtale mig om, siger han.

Til gengæld undrer det ikke Jørgen Stenbæk, at der er næsten lige så mange præster, der er imod kirkelige vielser af homoseksuelle, som præster, der er for gudstjenestelige markeringer i kirken.

- Jeg kan forestille mig, at ræsonnementet er, at registreret partnerskab er lovligt, og derfor vil det stille præster vanskeligt at forkaste den civile lovgivning ved at sige nej til markeringen. Og jeg forestiller mig også, at mange præster gerne med markeringen vil fortælle homoseksuelle par, at de ikke forkaster deres valg af samlivsform.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Kirkemusiker og lovsangsleder

  Bethlehemskirken

  Oprettet den: 25-03-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 4. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​