Vrede over centers advarsel mod frikirker

Dialogcentret er havnet i strid modvind efter at have advaret mod, at en fraskilt far får lov at tage sin datter med til frikirkelige arrangementer

De danske frikirker er i oprør, efter at det tværkirkelige rådgivningsorgan Dialogcentret i en udtalelse til Familiestyrelsen har frarådet, at en fraskilt far får lov at tage sin datter med til religiøse arrangementer i nogen som helst frikirke i Danmark. Dialogcentret afviser kritikken, fordi udtalelsen drejer sig om en konkret sag. Men frikirkerne fastholder deres skarpe kritik, og de får støtte fra Danske Kirkers Råd og religionsforskere.

Striden er opstået i forbindelse med en skilsmisse, hvor Familiestyrelsen skal afgøre vilkårene for forældrenes samvær med deres barn. Moderen vil forhindre, at faderen tager deres datter med til møder i den omstridte sekt Evangelist. For at støtte hende har Dialogcentret fastslået i en udtalelse, at det "ubetinget" bør afvises, at faderen tager datteren "med til begivenheder i frikirkeligt regi".

– Vi har protesteret over for Dialogcentret over udtalelsen, som vi finder meget betænkelig. Den er jo et angreb på alle de kirker, der ligger uden for folkekirken, siger Tonny Jacobsen, formand for Frikirkenet, der repræsenterer 100 af landets frikirkelige menigheder. Frikirkenet har krævet udtalelsen trukket tilbage.

Dialogcentrets formand, professor Kurt Christensen fra Menighedsfakultetet i Århus, afviser, at hensigten med udtalelsen har været at advare mod frikirker generelt.

– På grund af vores indsigt i den konkrete sag, har vi ønsket at beskytte det pågældende barn. Det er os magtpåliggende at slå fast, at der med udtalelsen ikke har været nogen som helst intention om at skade frikirkerne, siger han, men afviser at trække udtalelsen.

Hos Danmarks største økumeniske organisation, Danske Kirkers Råd, forstår formanden, universitetslektor Peter Lodberg, godt frustrationen hos frikirkerne over udtalelsen fra Dialogcentret.

– Det er en uheldig formulering, for der er stor forskel på det solide og dygtige arbejde, der foregår i mange frikirker, og så det der sker i Evangelist, siger han.

Der lyder også skarp kritik af Dialogcentrets udtalelse fra religionsforsker Mikael Rothstein, Københavns Universitet:

– Det er en skandale. Dialogcentret er uden nogen som helst faglig ekspertise, og det ville derfor være helt grotesk, hvis danske myndigheder lyttede til, hvad de har at sige om andre.

Kontorchef i Familiestyrelsen Anette Hummelshøj oplyser, at styrelsen i den konkrete sag ikke har lyttet til Dialogcentret. Efter normal praksis har styrelsen lagt vægt på den religiøse overbevisning hos indehaveren af forældremyndigheden – i dette tilfælde moderen – og har givet faderen lov til at tage sin datter med i frikirkelig sammenhæng bortset fra Evangelist.

– Et forbud mod frikirker generelt er simpelthen så bredt, at det ikke giver nogen mening. Det må altid komme an på en konkret vurdering af de enkelte frikirker, siger hun.

kiil@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og Tro og under Leder