Healing-præst trækker i land

Ulla Sandbæk præciserer, at hun tror på syndernes forladelse

Ulla Sandbæk, præst og medlem af Europa-Parlamentet præciserer nu efter en samtale med Helsingør Stifts biskop, Lise-Lotte Rebel, at hun tror på syndernes forladelse. Det tilfredsstiller ikke dr.jur. et phil. Ditlev Tamm, som fastholder, at Ulla Sandbæk bør komme med en redegørelse for flere af de synspunkter om folkekirken, som er fremkommet i et interview med Kristeligt Dagblad i sidste uge.

Ulla Sandbæk, der i interviewet fortalte om sine evner til at heale og sit syn på prædikenen, syndernes forladelse og begrebet tilgivelse, fik Ditlev Tamm til at bede kirkeminister Tove Fergo om en bedømmelse af, hvorvidt Sandbæks udtalelser ligger inden for folkekirkens bekendelsesgrundlag.

- Den redegørelse mangler jeg stadig, siger Ditlev Tamm.

- Hvad mener Ulla Sandbæk med, at prædikenen, som er en meget central del af den evangelisk-lutherske kirkes lære, er meningsløs, og hvordan ser hun spiritualitetens plads i gudstjenesten? Når hendes udtalelser er så bombastiske, så havde jeg forventet en mere indgående stillingtagen til kritikpunkterne.

Ditlev Tamm understreger, at når han sendte sin henvendelse til kirkeministeren og ikke til biskoppen, så hænger det sammen med, at Ulla Sandbæk som præst er tjenestemandsansat. Ulla Sandbæk har 100 procent orlov fra sit embede og regner ikke med at blive fuldtidspræst igen.

- Hvordan kan man være præst i folkekirken og ikke tage prædikenen alvorligt? Og hvis hun er så spirituel, at hun snarere hører til i Pinsebevægelsen, hvorfor tager hun så ikke konsekvensen og forlader folkekirken? Man er da nødt til at drage en konsekvens af det, man mener, siger Ditlev Tamm.

Han mener, at der er en u-alvorlighed i den danske folkekirke.

- Man slynger bare udtalelser ud under dække af folkekirkens rummelighed, uden villighed til at drage konsekvensen. Det ville være en fin gestus fra Ulla Sandbæks side, hvis hun tog konsekvensen og forlod folkekirken, mener han.

Det er dr.theol. Theodor Jørgensen, Københavns Universitet, ikke enig i.

- Det er svært at tage stilling til Ulla Sandbæks udtalelser, fordi de er så forvirrede. Men nu når hun har trukket centrale elementer i sig igen, uanset om hun har været presset til det eller gjort det med hjertet, så er der ikke mere at komme efter. Så er hun inden for folkekirkens ramme igen. Da hun ikke prædiker i øjeblikket, kan det jo ikke efterprøves, siger han.

- Hvis der skulle komme en læresag ud af hendes udtalelser, så kan vi jo ikke bestille andet. Det vil være relevant med markerede udtalelser fra de læreansvarlige, biskopperne, men mere bør der ikke komme ud af det.

Med hensyn til healing og spiritualitet mener Theodor Jørgensen derimod, at Ulla Sandbæk har fat i et hjørne, som er et folkekirkeligt problem.

- Rundt omkring i verden findes karismatiske bevægelser, healing med videre i alle kristne samfund. Og det er ikke helt løgn, at den danske snævert prædikenfikserede gudstjeneste gør, at mange ikke finder, hvad de søger i folkekirken og går andre steder hen.

Theodor Jørgensen bekender sig som en stor tilhænger af en rummelig folkekirke.

- Men bestemt ikke en upåtalt rummelighed. Folk må udfordres og stilles til ansvar for deres udtalelser.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Ulla Sandbæk.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk