En ny religiøsitet er på vej

KRYSTALKUGLEN: Ansatte uden lyst til at gennemgå mentale udviklingsforløb af religiøse dimensioner bliver taberne på fremtidens arbejdsmarked, forudsiger ph.d. i etnologi Kirsten Marie Bovbjerg

Vores indstilling til arbejdslivet er ved at blive ændret af den såkaldte virksomhedsreligiøsitet, som er i stærk fremvækst. En konsekvens af virksomhedsreligiøsiteten er, at fremtidens job ikke blot vil være et job, forudsiger ph.d. i etnologi Kirsten Marie Bovbjerg. Hun forventer, at flere og flere vil se deres job som et kald.

- I den moderne religiøsitet tilbeder man ikke Gud, som vi kender det fra kristendommen. Den moderne religiøsitet er rettet mod, hvad jeg vil kalde »den usynlige anden«, som er inde i os selv. Gennem kurser, foredrag og litteratur bliver der opbygget en psyko-religiøs idealtype. Det er den samme idealtype, der hersker både i new age og erhvervslivet. Virksomhederne slår på medarbejdernes interesse for selvrealisering, og det er grundlaget for stadig flere virksomheders forsøg på at disciplinere medarbejderne, så de oplever en kaldsrelation til arbejdet. Den disciplinering finder sted gennem de mange kurser, der udbydes til ansatte.

- I erhvervslivet vil man have ansatte, der er i stadig udvikling. Der tales om et samfund under stadig udvikling, og for at kunne matche sådan et samfunds efterspørgsel skal medarbejderne også være under stadig udvikling. Der er ikke tale om en bevidst konvertering, men man shopper fra det ene til det andet mentale udviklingsprogram på en uendelig rejse.

NLP (Neurolingvistisk programmering) er en udbredt og populær managementteori i tiden og et eksempel på, hvordan moderne management og new age krydses og bliver til management-religion. Workshops med shamaner og gestaltterapeutiske kurser er andre eksempler på, hvordan management og religion krydses.

- Mange virksomheder tilbyder deres ansatte et kursusforløb, der udvikler dem mentalt. I en tid, hvor mange mennesker har materiel rigdom i overflod, vil den slags mentale frynsegoder blive stadig mere værdsat, siger Kirsten Marie Bovbjerg.

Selv om kurserne indgår som en del af arbejdslivet, griber det ind i de ansattes livsanskuelse. Hun nævner som eksempel en gruppe sygeplejersker, hun har interviewet i sit ph.d.-arbejde. Sygeplejerskerne har gennemgået nogle NLP-kurser og fortæller, hvordan det har ændret deres syn på arbejdet.

- Tidligere forholdt sygeplejerskerne sig stort set kun til, hvordan patienternes tarv var blevet varetaget i et behandlingsforløb. Efter kurserne fik de i stedet fokus på, hvad de selv fik ud af forløbet med patienterne. Sygeplejerskernes syn på jobbet var blevet ændret. Tanken fra arbejdsgivernes synspunkt er, at medarbejderne bliver mere effektive i jobbet, hvis de ser jobbet som en anledning til personlig udvikling. Jeg mener, det har nogle etiske konsekvenser, der trænger til at blive debatteret, siger Kirsten Marie Bovbjerg.

Moderne management-religion er ikke en fast størrelse, men noget, der er under stadig udvikling. Og sådan vil det formentlig vedblive at være, mener Kirsten Marie Bovbjerg.

- Det betyder, at du som ansat hele skal tiden være villig til at opgive det, du tror på. Man taler derfor heller ikke om normer og værdier, men om overbevisninger. Det er mentale modeller, der er løsrevet fra en social sammenhæng, og som kan skiftes ud, når de ikke er hensigtsmæssige for virksomheden. Jeg frygter, at det vil gøre mennesker flygtige.

- Der vil være nogle, der ikke vil kunne leve op til forventningen om gang på gang at skulle omstille sig og tage nye overbevisninger til sig. De mennesker, der bare vil have et job, men ikke vil se arbejdet som et kald, risikerer at blive udstødt af fremtidens arbejdsmarked, hvor den mentale udvikling vil være i fokus.

Blå bog

Kirsten Marie Bovbjerg, født 1963, er cand. phil i etnologi og ph.d. Hun er forfatter til »Følsomhedens etik« om tilpasning af personligheden i new age og moderne management.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk

tema

tema

* Kristeligt Dagblad har indledt en serie interviews om kirkens og det religiøse Danmarks fremtid. En række danskere med indsigt i området giver deres bud på, hvordan det religiøse landskab i Danmark ser ud om 25 år. De øvrige artikler er bragt 3. ,5., 8.,10. ,13., 17., 20., 23., 25., 27. og 30 juli samt 2. og 3. august.

* Temaet »Krystalkuglen« kan også læses på www.kristeligt-dagblad.dk