Nyfødt prins er nummer fire til tronen

Den nyfødte prins kan hedde alt mellem Ib og Nebukadnesar, lød det fra prins Joachim, da han i går fortalte den nysgerrige presse om sin nyfødte søn. Med den nye prins ændres arvefølgen i Kongehuset

Det var en stolt og glad prins Joachim, der i går kunne meddele den royale familieforøgelse for pressen. (Foto: Nordfoto)
Det var en stolt og glad prins Joachim, der i går kunne meddele den royale familieforøgelse for pressen. (Foto: Nordfoto).

»Har han tisset?«. »Overholdt De hastighedsbegrænsningerne på turen fra Gråsten til København?«. »Gjorde det ondt?«.

Spørgsmålene var mange og yderst fantasifulde, da prins Joachim i går stillede sig op foran Rigshospitalets fødeafdeling for at fortælle den samlede danske verdenspresse om sin nyfødte søn. Og bortset fra det første af ovenævnte spørgsmål, som prins Joachim af en eller anden grund undlod at svare på, var det en fortællelysten nybagt far, som i går fortalte pressens repræsentanter om den kongelige familieforøgelse. For på trods af, at han få timer før fødslen befandt sig på Gråsten Slot sammen med prins Nikolai samt dronning Margrethe og prins Henrik, nåede han frem til Rigshopsitalet i tide, så han både overværede fødslen og klippede navlestrengen, som det også var tilfældet ved prins Nikolais fødsel den 28. august 1999.

- Jeg vil nøjes med at sige, at turen fra Gråsten til København tager den tid, som den nu engang tager. Og med hensyn til, om det gjorde ondt, er jeg vist ikke den rette at spørge. Min hustru har det godt, men er meget udmattet efter fødslen, sagde prins Joachim, som endnu ikke ønsker at oplyse, hvad den nyfødte søn skal hedde.

-Det kan endnu blive alt mellem »Ib« og »Nebukadnesar«, lød det fra prins Joachim, som i modsætning til prins Nikolais fødsel ikke havde været tæt på at besvime ved gårsdagens fødsel.

- Det må være et af de punkter, hvor rutinen gør sig gældende. Men også denne gang kneb jeg en lille tåre, sagde prins Joachim, som endnu ikke kan sige, hvornår den nyfødte prins vil blive præsenteret for den danske befolkning.

Forvirret storebror

- En fødsel er jo altid en hård omgang, så nu skal min hustru have mulighed for at hvile ud. Senere i dag ( i går, red.) kommer Dronningen for at se sit nye barnebarn, ligesom jeg også har ringet til prinsesse Alexandras forældre, som formentligt også snart kommer hertil. Prins Nikolai har haft lidt svært ved at forholde sig til tanken om at blive storebror. Han har både pralet med, at han snart skal være storesøster og ønsket sig en storebror. Men mon ikke det snart bliver mere håndgribeligt for ham, sagde en smilende prins Joachim, mens regnen silede ned over pressen foran indgangen til Rigshospitalets fødeafdeling.

To sengestuer

Udmattet efter fødslen holdt prinsesse Alexandra sig i går ude af pressens søgelys og blev i stedet på fødeafdelingen sammen med sin nyfødte søn. Ifølge professor Johannes Bock, som også var ledende fødselslæge ved prins Nikolais fødsel, forløb fødslen helt normalt og resulterede klokken 10.56 i en velskabt dreng på 3486 gram og 52 cm. Dermed var den nyfødte prins væsentligt større end prins Nikolai, som ved sin fødsel vejede 2655 gram og målte 48 cm.

- Prinsessen fik de første veer omkring klokken 3.30 tidligt i morges og ankom til hospitalet sammen med sin hofdame klokken 4.45. Både mor og barn har det godt, men prinsessen er naturligvis træt efter fødslen. Forløbet var præcis det samme som ved prins Nikolais fødsel, og også denne gang har vi oprettet to stuer. En til prinsen og prinsessen, og en til familien og øvrige besøgende, sagde Johannes Bock, som desuden oplyste, at prinsesse Alexandra som ved sin første fødsel også i går fik en rygmarvsbedøvelse, en såkaldt epiduralblokade, som lindrer smerterne.

Med gårsdagens kongelige familieforøgelse vil der desuden blive ændret på den nuværende arvefølge i kongehuset. For ifølge tronfølgeloven vil den nye prins nu være nummer fire til tronen, hvilket betyder, at dronning Margrethes ældste lillesøster, prinsesse Benedikte, rykker et trin ned, oplyser Claus Bjørn, historiker ved Københavns Universitet.

- Som det hedder i tronfølgeloven skal »Tronen nedarves inden for kong Christian X og dronning Alexandrines efterslægt«. Det betyder, at kronprins Frederik naturligvis står først, efterfulgt af sin lillebror prins Joachim. Derefter kommer prins Nikolai og efter ham kommer så den nyfødte prins. Nummer fem bliver prinsesse Benedikte, og da prinsesse Anne-Marie har givet afkald på arveretten, er det prinsesse Elisabeth, datter af arveprins Knud, som er nummer seks, forklarer Claus Bjørn.

At prinsesse Benedikte og prins Richards tre børn ikke er arveberettigede til tronen skyldes ifølge en afgørelse fra Justitsministeriet, at de ikke har haft fast bopæl i Danmark ved den skolepligtige alders indtræden.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk