Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Anklager om sexovergreb i Jehovas Vidner-slægt til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anklager om sexovergreb i Jehovas Vidner-slægt

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Anklager om seksuelle overgreb kan føre til udstødelse

En tragisk familiestrid bliver lige nu fulgt tæt af Jehovas Vidner og af tidligere medlemmer af sekten. Den handler om en fars påståede seksuelle overgreb mod sine døtre og et påstået mord. De tidligere vidner er spændt på, om Vagttårnselskabet vil tage anklagerne alvorligt. Ifølge tidligere vidner og andre kritikere plejer Jehovas Vidner nemlig at dække over den type overgreb.

- Men noget tyder på, at det lokale ældsteråd bliver tvunget til at tage affære denne gang, siger Poul Dal, som selv har været ældste i Jehovas Vidner, men i dag har forladt sekten.

Informationschef Erik Jørgensen fra Jehovas Vidner i Danmark kan ikke genkende den kritik. Ifølge ham har vidnerne altid taget anklager om seksuelle overgreb meget alvorligt.

Den mulige krænker er en 78-årig mand fra Vesthimmerland, som har været sigtet for seksuelle overgreb mod sine døtre. Den ene datter siger også, at hun fødte et barn efter overgrebene, og at den 78-årige dræbte det.

Annonce
Både faderen og døtrene tilhører Jehovas Vidner.

Løgstør Politi har henlagt sagen, fordi der mangler beviser. Bl.a. har det ikke været muligt at få bekræftet, at der nogensinde har været et barn, som blev dræbt. Men ifølge en støttegruppe for tidligere Jehovas Vidner, Kristen Frihed, har også et barnebarn til den 78-årige nu meldt ham til politiet med anklager om seksuelle overgreb. Det vil Løgstør Politi hverken be- eller afkræfte.

Dømt for tavshed

Jehovas Vidner både i USA og Europa har i de seneste år været kritisk omtalt i forbindelse med seksuelle overgreb, fordi vidnerne tilsyneladende har holdt den slags anklager inden for rigssalenes lukkede døre og ikke underrettet politi og verdslige myndigheder.

I 1998 blev tre ældste (præsteskabet hos Jehovas Vidner) i Frankrig dømt til betinget fængsel, fordi de ikke gik til politiet med deres viden om, at et vidne havde forgrebet sig på sin datter. Vidnet havde derimod angret og fået Jehovas - og de ældstes - tilgivelse. Han fik ikke den franske stats tilgivelse, men 12 års fængsel.

I USA har der været en række rapporter om, at pædofile Jehovas Vidner er blevet beskyttet af deres ledelse, tilsyneladende for at sagerne om seksuelle overgreb ikke skulle skade sektens omdømme. Ifølge Kristen Friheds seneste blad er der nu så mange ofre, at en tidligere ældste hos vidnerne i USA har stiftet en organisation for dem »Silent lambs« (tavse lam).

Jehovas Vidner er normalt opdraget til at gå til menighedernes ældste med deres problemer og ikke til verdslige myndigheder. Derfor er det afgørende, at lokale ældste tager den type anklager alvorligt. Ofte er en intern undersøgelse af pædofilianklager strandet på, at der ikke har været øjenvidner, og Jehovas Vidner har et krav om to eller tre vidner, før en person kan dømmes.

Intern straf

Erik Jørgensen siger, at øjenvidnerne ikke er den eneste mulighed for, at Jehovas Vidner tager anklager alvorligt.

- Vi vil normalt høre begge sider i en sag, og vi vil udspørge mennesker, som var tæt på de pågældende, da overgrebet muligvis fandt sted. Hvis omstændighederne taler stærkt for, at der er sket et overgreb, eller hvis den anklagede selv går til bekendelse, vil vi også regne det for gyldigt, siger han.

Tilsyneladende er Jehovas Vidners interne disciplinering begyndt denne gang. Ifølge B.T. er der allerede nedsat en intern domstol bestående af lokale ældste, som skal beslutte, om den 78-årige mand skal udstødes.

Det har Erik Jørgensen ikke selv hørt, men han bekræfter, at hvis den 78-årige bliver kendt skyldig af politiet, vil han sandsynligvis blive udstødt - måske sammen med sin kone, hvis hun kendte til overgrebene.

- Jehovas Vidner er først og fremmest et trossamfund - ikke en domstol. Vi ser det som vores første opgave at hjælpe den her familie, så den kan leve sammen, understreger han.

På bageste række

Udstødelse inden for Jehovas Vidner betyder ikke, at vidnet behøver at forlade sekten, og omkring halvdelen af alle udstødte forbliver Jehovas Vidner, siger Erik Jørgensen.

En udstødt mister alle tillidshverv og muligheden for at have menigheden som socialt netværk. Den udstødte kan komme til møder i rigssalen uden at have taleret og uden at være en del af menighedens fællesskab. Den udstødte kan efter nogen tid ansøge om at blive en del af menigheden igen, og de ældste bestemmer suverænt, hvornår vedkommende kan komme ind i varmen igen.

Poul Dal har selv været ældste og med til at udstøde vidner, der havde begået forseelser. Han husker blandt andet, at han var med til at udstøde en mand, som blev skilt og gift igen.

- Det kostede ham tre år på bageste række i rigssalen. Men man kan også blive udstødt, hvis man køber en flagstang og hejser flaget, eller hvis man får en blodtransfusion. Jeg blev udstødt i 1995, fordi jeg ikke troede på, at Jehovas Vidner er den eneste kanal, Gud kan bruge, siger Poul Dal.

Ofte kan vidnerne undgå udstødelse, hvis de hurtigt angrer en synd, men ifølge Erik Jørgensen vil det ikke være tilfældet, hvis den 78-årige har begået seksuelle overgreb og mord.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 4. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​