FN-soldater beskyldes for pædofili

Danske, italienske og slovakiske FN-soldater beskyldes for seksuelt misbrug af piger helt ned til 10 år i Eritrea

Efterforskningen af, hvorvidt en italiensk sergent ved FN's fredsbevarende styrke i Eritrea har været involveret i alfonseri, der omfatter mindreårige eritreiske piger, fortsætter. Ifølge den britiske avis the Guardian er pigerne, der har været så unge som 10 år, blevet seksuelt misbrugt af både italienske, danske og slovakiske FN-soldater.

- Dette er ikke bare en beskidt sag om prostitution. Faktum er, at disse soldater har haft sex med piger, som knap var 10 år gamle. Pædofili er en alvorlig forbrydelse, siger det italienske forsvars chefauditør i Padua, Maurizio Block, til den italienske avis La Repubblica.

Han siger videre, at FN samt både den danske og den slovakiske regering er opmærksomme på anklagerne, men at han ikke ved, »hvilke skridt de har taget«.

Sagen blev offentligt kendt, da italienske aviser, blandt andet Corriere della Serra og La Repubblica, i sidste uge skrev, at et medlem af det italienske militærpoliti efter endt tjeneste i Eritrea havde indrapporteret misbrug af mindreårige piger begået af medlemmer af FN's fredsstyrke i Eritrea og Etiopien (UNMEE).

Chefauditør Block står foran at overdrage bevismateriale mod en tidligere italiensk sergent og en civil italiener bosat i Eritreas hovedstad, Asmara, til den civile anklagemyndighed, skriver the Guardian.

Overgrebene, der skal være sket på hoteller i Asmara og den eritreiske havneby Massawa, stod angiveligt på fra november sidste år og frem til maj i år. Danmarks kontingent af soldater ved UNMEE afsluttede deres tjeneste i Eritrea og Etiopien i juni i år.

Tidligere anklager afvist

I februar gennemførte både det danske forsvars auditørkorps og FN en undersøgelse af påståede seksuelle overgreb begået af danske soldater på orlov i Massawa.

En dansk FN-soldat havde fortalt om overgreb begået af danske soldater mod blandt andet en cirka 13-årig eritreisk pige. Anklagerne blev afvist af både dansk forsvar og FN. Men sagen resulterede i, at tre danske soldater blev hjemsendt fra Eritrea for seksuel omgang med lokale prostituerede.

UNMEE's pressetalsmand i Eritrea, Jean Victor Nkolo, sagde sent i søndags, at de seneste anklager, »der er fremsat af et tidligere, men uidentificeret medlem af UNMEE's italienske kontingent, fortsat må betragtes som det, de er: anklager«.

Han kan samtidig ikke sige, om de senest fremkomne anklager mod danske UNMEE-soldater reelt er en gentagelse af anklagerne fra den seks måneder gamle Massawa-sag.

- Presseforlydender indikerer, at disse (de seneste, red.) anklager drejer sig om en periode, der går så langt tilbage som november sidste år. Det er derfor vanskeligt at sige, om danske soldater angiveligt er indblandet denne gang, eller om den nye sag er løsreven eller har forbindelse til den tidligere Massawa-sag fra februar, der blev undersøgt af den danske regering såvel som FN, siger FN's Jean Victor Nkolo.

Ifølge beskyldningerne, som blev fremsat af den italienske militærpolitimand, foregik overgrebene i forbindelse med UNMEE-soldaternes orlov i weekender i Asmara og Massawa.

Den italienske auditør, Maurizio Block, har, ifølge italienske aviser, udpeget en række diskoteker og værtshuse, hvor UNMEE-soldaterne angiveligt samlede de mindreårige prostituerede op.

Pigernes familier fik, ifølge den italienske militærpolitimand, udbetalt et mindre dollarbeløb, hver gang pigerne skulle udføre seksuelle ydelser på hoteller i Asmara og Massawa.

Alvorlig sag

UNMEE's pressetalsmand i Eritrea understreger over for Ritzau, at FN tager sagen meget alvorligt.

- Det, der er klart, er, at alle FN's fredsbevarende soldater er bundet af deres adfærdskodeks, der minder dem om, at »Blå Hjelme« ikke bør indlade sig i umoralske handlinger i form af seksuel, fysisk eller psykologisk misbrug eller udnyttelse af lokalbefolkningen eller lokale FN-ansatte, særligt kvinder og børn. UNMEE vil have nul-tolerance over for sådanne handlinger, siger Jean Victor Nkolo.

I fredags meddelte Slovakiets forsvarsministerium, at ingen slovaker aktive i UNMEE har været involveret i sager om seksuelle overgreb på mindreårige piger.

Erklæringen kom, efter at den slovakiske forsvarsminister, Jozef Stank, tidligere på dagen beordrede en undersøgelse af påstandene.

Forsvarsministeriet i Bratislava følger imidlertid sagen nøje og vil informere offentligheden, hvis den tager en ny drejning, skriver det slovakiske nyhedsbureau Sita. /ritzau/