Farvel til buddhisternes mor

Buddhist og lama Hannah Nydahl var kendt over det meste af verden for opbyggelsen af buddhistiske centre og for sit arbejde for bevarelsen af den tibetansk-buddhistiske filosofi og psykologi. Søndag nat døde hun, 60 år

I dagene op til Hannah Nydahls død valfartede buddhister fra hele verden til København for at sige farvel til deres lærer og inspirationskilde gennem mange år. Sammen med sin mand, lama Ole Nydahl, nåede Hannah Nydahl at etablere flere end 520 godgørende buddhistiske centre i hele verden, og mange af brugerne ønskede at vise hende den sidste ære. I Danmark har ægteparret blandt andet skabt Buddhistisk Center København på Svanemøllevej.

Hannah Nydahl var det, man inden for buddhismen kalder en dakini: en begejstrende kvinde med stor psykologisk indsigt. Til trods for sin kræftsygdom formåede hun at lede sine studerende på KIBI (Karmapas Internationale Buddhist Institut) i Delhi helt frem til sin død.

Hendes store mentale styrke viste sig også i hendes sidste timer, som hendes mand Ole Nydahl beskriver som både hårde og smukke.

Han fortæller, at hans hustru 15 gange kæmpede sig tilbage til livet, efter at hun var blevet både blå og kold og erklæret klinisk død. Til sidst måtte hun dog give slip og gå over på den anden side til det, buddhister kalder Den Højeste Fryd, og som svarer til kristendommens evige liv.

Hannah Nydahl blev for alvor grebet af den tibetanske buddhisme, da hun og hendes mand i 1968 tog til Himalaya i Nepal på bryllupsrejse. Her mødte de deres lærermester, den 16. Karmapa, og blev hans første vestlige elever. Frem til 1972 mediterede de og arbejdede hårdt for at opnå den indsigt, det kræver at blive buddhistisk lama.

På det tidspunkt fandtes der ingen tibetansk buddhisme i Vesten, så det blev parrets mål at kæmpe for at udbrede de 2500 år gamle belæringer. De arrangerede pilgrimsrejser til Østen for omkring 100 rejsende ad gangen, og de påbegyndte etableringen af de mange centre rundtom i verden.

Hannah Nydahl påtog sig også opgaven at oversætte for de tibetanske lamaer, så deres budskaber kunne nå ud til folk. Hun studerede tibetansk under professor Tarab Tulku på Københavns Universitet for at blive en endnu bedre formidler. Særligt på grund af sit store arbejde som talerør for det tibetanske folks religion blev hun ofte kaldt buddhisternes mor.

Allerede som barn var Hannah Nydahl eftertænksom af natur og søgte en mening i livet . Hun voksede sammen med sine tre søskende op i et akademikerhjem i Sorgenfri. Ikke langt derfra boede den fem år ældre Ole Nydahl, som forelskede sig i hende. De legede sammen og byggede huler, men kom væk fra hinanden for en tid, da Hannah Nydahls familie flyttede til Sandbjerg.

I 1963, da Hannah Nydahl var blev student fra Metropolitanskolen i København, og Ole Nydahl var kommet ud af hæren, genfandt de hinanden. De var begge af den overbevisning, at de har dannet par i et tidligere liv, og at de også kommer til det i et fremtidigt liv.

Ole Nydahl fortsætter parrets arbejde med at udbrede den tibetanske buddhisme på de mange centre. De har ingen børn.

kirke@kristeligt-dagblad.dk