Kirken tiltrækker pæne psykopater

Han optræder truende ved menighedsrådets møder og truer de andre med fortabelsen. Han tåler ikke kritik, føler ingen samvittighed og gør kun ting for egen vinding skyld. Sådan beskrives den typiske "pæne psykopat", der, ifølge psykolog Irene Rønn Lind, i særlig grad bliver tiltrukket af og trives i kirken.

Pæne psykopater er almindelige mennesker med et stort behov for magt og anerkendelse. I bogen "Forklædt – pæne psykopater og deres ofre", som udkommer til efteråret, påpeger Irene Rønn Lind, at folkekirkens imødekommende miljø, der er præget af tilgivelse og næstekærlighed, virker appellerende på de pæne psykopater.

-- I kirkelige miljøer har psykopatens behov for beundring og magt en ekstra dimension, nemlig den åndelige. Når man har fat i folks gudsforhold, har man rigtig stor magt, advarer Irene Rønn Lind.

Det er hele menigheden, der står for skud, når den pæne psykopat får fodfæste i sognet, mener Hans Raun Iversen, teologilektor ved Københavns Universitet. De pæne psykopater får generelt længere snor i kirken. Og det sætter præsten i en vanskelig situation:

-- Det er svært at prædike tilgivelse og næstekærlighed i kirken for derefter at gå til menighedsrådsformanden eller kordegnen og beskylde vedkommende for ikke at være til gavn for kirken, vurderer Hans Raun Iversen.

Sanne Udsen, der har skrevet bogen "Psykopater i jakkesæt" om erhvervsledere med psykopatiske træk, ser også det kirkelige miljø som attraktivt for psykopaten.

-- Psykopater vil typisk blive tiltrukket af miljøer, hvor man kan påvirke mennesker. Man siger for eksempel, at der blandt psykoterapeuter er en overvægt af psykopater, fordi det er en situation, hvor man har stor magt over mennesker. Og på en måde kan man sige, at psykoterapi er en moderne variant af sjælesorg, siger Sanne Udsen og fortsætter:

-- Den største magt må være at kunne fortælle andre, hvad der er rigtigt og forkert. Og især det kirkelige miljø, hvor man diskuterer store emner som etik og moral, ville være et oplagt sted for det.

thuesen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro