Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Etniske minoriteter overrepræsenteret i retspsykiatrien til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Etniske minoriteter overrepræsenteret i retspsykiatrien


Omkring hver femte patient i retspsykiatrien har en anden etnisk baggrund end dansk vurderer Amtsrådsforeningen. Foto: Leif Tuxen.

- Leif Tuxen

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Mere end 40 procent af patienterne på landets største retspsykiatriske afdeling har anden etnisk baggrund. Eksperter efterlyser mere viden om årsagerne til overrepræsentationen

Patienter med en anden kulturel baggrund end dansk er markant overrepræsenterede på landets retspsykiatriske hospitalers afdelinger.

På Sct. Hans Hosder har landets største retspsykiatriske afdeling, er mere end 40 procent af hospitalets 80 retspsykiatriske sengepladser belagt af personer fra etniske minoriteter.

Det fortæller Helle Hougaard, der er ledende overlæge på Sct. Hans:

Det er bekymrende, at etniske minoriteter er overrepræsenterede i retspsykiatrien. I virkeligheden ved vi ikke særligt meget om, hvad det skyldes. Vi har nogle forestillinger, men vi ved det reelt ikke. Derfor bør vi i særdeleshed gå ind og finde ud af, hvorfor det står sådan til, siger Helle Hougaard.

Annonce
På landsplan vurderer Amtsrådsforeningens seneste rapport om retspsykiatri, at omkring hver femte patient i retspsykiatrien har en anden baggrund end dansk. I hovedstadsområdet ligger antallet på hver tredje. De har ofte begået personfarlig kriminalitet som vold og drabsforsøg.

Det er særligt yngre mænd, der er repræsenterede i retspsykiatrien, forklarer Marianne Kastrup. Hun er overlæge og leder af Videnscenter for Transkulturel Psykiatri ved Rigshospitalet, der arbejder for bedre psykiatrisk diagnosticering og behandling af patienter med anden kulturel baggrund end dansk. Hun gør opmærksom på, at det at vandre fra én kultur til en anden betyder en meget stor belastning og medvirker til psykiske problemer. Men hvorfor de sindslidende også begår kriminalitet, er stadig en gåde. Ifølge Marianne Kastrup er der ikke kun én årsag:

Der er en tæt sammenhæng mellem kriminalitet og social baggrund, ligesom det også kan have en betydning, om man for eksempel kommer fra et normløst samfund og derfor har svært ved at skelne imellem, hvad der er rigtigt og forkert, vurderer hun.

Den psykisk syge kriminelles bagland er også en vigtig faktor, mener Helle Hougaard. Hun peger på, at psykisk sygdom i mange kulturer er tabubelagt og derfor oftest først bliver behandlet, når sygdommen er meget fremskreden.

Som samfund er vi generelt for dårlige til at identificere psykisk sygdom blandt etniske minoriteter. Informationer om psykiske sygdomme er målrettet vestligt orienterede, og det kan være medvirkende til, at de etniske grupper først bliver identificerede meget senere og derfor får et sværere sygdomsforløb, siger hun.

Men selvom antallet af retspsykiatriske patienter i disse år stiger, ser kriminolog og forskningschef i Justitsministeriets Forskningsenhed Britta Kyvsgaard ikke en tendens til en stigning i antallet af psykisk syge etniske minoriteter, der begår kriminalitet. I stedet ser hun nogle udfordringer for gruppen:

Set i forhold til andelen af etniske minoriteter i Danmark er gruppen overrepræsenteret i retspsykiatrien. Det kan næsten ikke undgå at føre til en stigmatisering af gruppen, siger hun om konsekvenserne.

thuesen@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 2. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​