Persson fortryder adskillelse af stat og kirke

FORTRYDELSE: Det var en historisk fejl, at Svenska Kyrkan blev skilt fra staten, skriver den tidligere svenske statsminister Göran Persson i sin nye erindringsbog

Den tidligere svenske statsminister Göran Persson bryder sig ikke om udviklingen i den svenske, lutherske kirke. –
Den tidligere svenske statsminister Göran Persson bryder sig ikke om udviklingen i den svenske, lutherske kirke. –. Foto: .

Det var en fejl at skille stat og kirke i Sverige, og tiden har givet mig ret. Sådan siger tidligere statsminister, socialdemokraten Göran Persson, i sin erindringsbog Min vej, mine valg, som netop er udkommet i Sverige.

Dengang op til årsskiftet 2000, hvor kirke og stat blev skilt i Sverige, var både den kirkelige ledelse i Svenska Kyrkan og den svenske regering tilsyneladende enige om at tage det historiske skridt. Men Göran Persson, som var finansminister, da beslutningen om adskillelsen blev taget, var ikke enig i reformen, fremgår det af erindringsbogen. Men modstanderne i den svenske regering var så få, at de opgav at gøre modstand.

I dag fortryder Göran Persson, at det kom så vidt.

En større ødelæggelse af kirken er nok ikke blevet gennemført i moderne tid, skriver Göran Persson om den historiske adskillelse mellem en nordisk folkekirke og staten.

Også i Danmark har debatten i de senere år bølget frem og tilbage om en adskillelse mellem stat og kirke, men stort set alle partier viger tilbage og nøjes med at foreslå lempelser i båndene.

Bogen udkommer netop, som de svenske skatteydere skal tage stilling til, om der skal være kirkeskat på næste års selvangivelse, eller om de hellere vil melde sig ud og spare pengene. Siden kirke og stat blev skilt, er udmeldelserne eksploderet, og knap 60.000 svenskere sagde i 2006 farvel til deres folkekirke.

Bogen kan blive en del af den kirkedebat, man kan forvente vil opstå i de kommende dage, fordi de nuværende medlemmer inden den 1. november skal beslutte, om de også vil betale kirkeskat via selvangivelsen til næste år eller de hellere vil spare pengene, siger Elisabeth Sandlund, chefredaktør på den svenske avis Dagen, som var et af de første medier til at bringe Göran Perssons opsigtsvækkende erindringer.

Det var daværende statsminister Ingvar Carlsson, som sammen med Centerpartiets leder, Olaf Johansson, drev beslutningen om en adskillelse igennem. Göran Persson tvivler på, at Centerpartiet var bag deres leder, men derimod er han ret sikker på, at reformen havde støtte blandt socialdemokrater:

Jeg beklager udviklingen. Svenska Kyrkan var en af de få nationale symboler i vores land, som tilbød et nærvær og et indhold i hverdagen. En samlende kraft ikke mindst i en globaliseret verden, skriver Göran Persson, som frygter, at når den gamle kirkeskat efterhånden bliver mindre og mindre, står finansielle sponsorer parat med penge, som yderligere vil privatisere den svenske kirke.

Elisabeth Sandlund peger på, at mange ser kirkens selvstændighed som en positiv udvikling, fordi kirken så er nødt til at tegne sig meget tydeligere i den svenske befolkning for at holde på medlemmerne. Den udvikling bryder Göran Persson sig heller ikke om, fordi han mener, at det får Svenska Kyrkan til at gå i en mere højkirkelige retning.

I dag gør folk korsets tegn, giver hinanden fredshilsen, der stænkes med vievand, der er processioner, og der smykkes og pyntes i kirkerummet, kritiserer Göran Persson, som hellere ser en mere enkel kirke.

vincents@kristeligt-dagblad.dk