Færøerne får ny biskop

50-årige Jógvan Fridriksson bliver den første biskop over Færøernes selvstændige folkekirke

Jógvan Fridriksson den nye biskop på Færøerne. –
Jógvan Fridriksson den nye biskop på Færøerne. –. Foto: .

På den færøske nationaldag, Skt. Olai, denne sommer, blev det hidtidige Færøernes stift til en selvstændig folkekirke. Siden har der været bispevalg, og i anden valgrunde er det nu afgjort, at den første biskop i Færøernes selvstændige folkekirke bliver 50-årige Jógvan Fridriksson, som er sognepræst i Sjógv præstegæld, der ligger cirka midt i Færøerne på en af de store øer.

Der meldte sig fem kandidater til det færøske bispevalg, så derfor var det så godt som sikkert, at valget måtte ud i anden valgrunde. Resultatet blev, at Jógvan Fridriksson fik en markant sejr på 250 stemmer mod den anden kandidat, sognepræst Jákup Reinert Hansen, der fik 116 stemmer.

Jógvan Fridriksson er ubetinget tilhænger af selvstændiggørelsen fra Danmark, og selvom mange advarede mod, at processen gik for hurtigt, var han en af dem, der netop gerne så løsrivelsen komme hurtigst muligt.

Vi må blive voksne og selv tage ansvaret for kirkens drift og indre liv. Det er en gammel proces, som nu endelig bliver til noget efter årelang diskussion, sagde han i forbindelse med selvstændiggørelsen på Olai-dagen og understregede, at den færøske kirke fortsat skal holde en dør åben til Danmark og til resten af verden, for den sags skyld.

Jógvan Fridriksson bispeindvies den 25. november i domkirken i Torshavn, og afløser den 1. december Hans Jacob Joensen, der selv har ønsket at træde tilbage. Den nye biskop er uddannet cand.theol. ved Aarhus Universitet og kom til Sjógv præstegæld i 1992. Her har han været sognepræst for 1793 indbyggere, fordelt på fire kirker.

Det bliver Jógvan Fridrikssons opgave sammen med Færøernes minister for kirkelige anliggender at få den færøske kirkeøkonomi på skinner. Det koster årligt 38 millioner kroner at drive den, men med skilsmissen fra Danmark får man ikke længere et tilskud på 15 millioner kroner.

vincents@kristeligt-dagblad.dk