Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Blokhus – en badeby med historie til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blokhus – en badeby med historie

Harald Klitgaards bog ”Blokhus fra istid til ispind” udkommer i morgen. – foto: Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

FRA ISTID TIL ISPIND: Harald Klitgaard var på Pandrup Bibliotek for at lede efter en bog om Blokhus’ historie. Der var ikke nogen. ”Skriv den selv”, foreslog bibliotekaren. Og det har den 75-årige pensionist gjort

– Jeg er ikke historiker og ikke forfatter. Men det er jeg så blevet, siger Harald Klitgaard med smil i stemmen.

Bogen ”Blokhus fra istid til ispind” udkommer i morgen, og ud over de historiske fakta er bogen også fuld af anekdoter, som Harald Klitgaard har indsamlet. Han har ganske enkelt spurgt byens 400 fastboende, hvad de kunne fortælle om byen og dens indbyggere gennem tiden, og det var ikke småting. Harald Klitgaard har både hørt om drukneulykker, grundsalg og filmoptagelser.

Pensionisten er tidligere forretningsmand, direktør for konfektionsfabrikken Vertex, konservativ lokalpolitiker og fransk konsul. Og han har en livslang kærlighed til Blokhus. Det gule, stråtækte hus på Gormsvej har været familiens i 40 år, og for seks år siden blev huset lavet om til helårsbeboelse for ham og hustruen Karen. Han er kommet i badebyen fra barnsben. Forældrene, som boede i Aalborg, var ivrige badere og tog ofte til Blokhus for at hoppe i Vesterhavets bølger.

– Vi er benådet med en utrolig fantastisk natur. Når vi går på stranden, kan vi ikke se et eneste sommerhus, kun stranden, havet og klitterne. Og så sømærket, siger Harald Klitgaard.

Annonce
Netop sømærket er en af årsagerne til, at Harald Klitgaard blev forfatter til en historisk bog. Han var nemlig drivkraften bag, da sømærket blev genopført i 2005.

Dengang fandt Harald Klitgaard ud af, hvor hårdt den tyske besættelse havde ramt Blokhus. Omkring 300 af områdets sommerhuse blev slået til pindebrænde, så soldaterne kunne holde varmen i de 31 bunkere, og både sømærke og redningsstation blev jævnet med jorden.

– Det blev jeg tosset over. Så begyndte jeg at grave mig ned i historien, og jeg fik et chok, for Blokhus har en fantastisk og lang historie, og der var perioder, som var yderst dramatiske, siger Harald Klitgaard.

På biblioteket og i egnsarkivet ledte han forgæves efter en bog, der beskrev Blokhus’ historie

– Det viste sig, at der ikke fandtes en samlet bog om Blokhus’ historie. Så var det, bibliotekaren sagde til mig: ”Du er jo pensionist, du skulle selv tage at skrive sådan en bog”, fortæller Harald Klitgaard.

Så han gik i gang med at skrive og researche. Redigering har Henrik Fog stået for, og Lindtofte Forlag har trykt første oplag i 2500 eksemplarer.

– Det har været en fantastisk oplevelse. Det har engageret mig, og det er dejligt at være engageret. Jeg plejer at sige, at hvis man skal have noget ud af sin pensionist­tilværelse, skal man bruge den øverste etage, siger Harald Klitgaard.

Hvis bogen giver overskud, vil Harald Klitgaard give det til Egnssamlingen i Saltum, fordi han mener, samlingen har så mange interessante Blokhus-effekter, som bør udstilles.

Interessen og kærligheden til Blokhus skyldes ikke mindst den natur, som omgiver badebyen, og som hvert år trækker turister til områdets 6000 sommerhuse.

– Vi lever et liv med meget teknologi og alle mulige hjælpemidler. Men der er mange, som sætter pris på at kunne komme ud i naturen, hvor der ikke er ret mange mennesker, og man kan gå for sig selv. Der er noget specielt ved havets lyd. Det virker ligeså godt som en stress­pille, siger Harald Klitgaard.

Han tror samtidig, der er en stigende interesse for lokalhistorie. Danskerne vil gerne kende deres rødder i en hektisk tid. Derfor håber han også, at bogen er med til at samle byen.

– Mange kender ikke byens historie. Jeg tror, de vil gå rundt i Blokhus og se tingene på en anden måde, når de kender baggrunden, siger Harald Klitgaard.

Arbejdet med bogen har selvsagt givet ham stor viden om Blokhus, og under et interview med en fisker fik han beretningen om en kæntringsulykke i 1956.

Fiskeren, som dengang var 16 år gammel, havde holdt fast i skipper, som ikke kunne svømme. Men bølgerne hev ham væk.

– Skipperen omkom. Fiskeren var meget bevæget, da han fortalte det, siger Harald Klitgaard.

I dag er der i Blokhus rejst en mindesten for skipperen og de omkomne ved fire andre kæntringsulykker.

I morgen bliver ”Blokhus fra istid til ispind” præsenteret ved et arrangement i Pandrup Kino, der samtidig viser filmen ”Vesterhavsdrengene” som Nordisk Film optog på stranden ved Blokhus i 1950.

Filmen slog aldrig igennem på landsplan, men den har lokalhistorisk interesse, fordi mange lokale medvirkede. Og de gratis billetter til forestillingen blev hentet så hurtigt, at en ekstra forestilling måtte arrangeres.

Under arbejdet med bogen fik Harald Klitgaard kontakt med fiskeskipper Niels Bjerregaard Pedersen fra Hirtshals. Hans far var med, da filmen blev optaget, og han har indvilget i at betale for de to filmforevisninger.

Og så er Harald Klitgaard i fuld gang med det næste projekt – genopbygnigen af den redningsstation fra 1852, som tyskerne ødelagde. Samtidig skal der bygges en strandkiosk med cafe og et lille hus til de lokale fiskere.

kultur@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​