Troen giver Alexandra balance i livet

ROYAL TRO: Alexandra Christina, grevinde af Frederiksborg, beder fadervor med sine børn hver aften og forsøger i det hele taget at give prinserne et tæt og fortroligt forhold til dansk kirkeliv, fortæller hun i en samtale med Kristeligt Dagblad om troens plads i en tilværelse med mange pligter, højt tempo og flere svære spørgsmål

Noget af det sværeste ved at konvertere fra den anglikanske kirke til folkekirken var at lære en ny salmebog at kende. Det fortæller Hendes Excellence Alexandra Christina, grevinde af Frederiksborg, som skiftede kirke i 1995, da hun kom til Danmark for at gifte sig med prins Joachim. I forvejen kendte hun godt nok salmen ”I Østen stiger solen op”, men nu er ”Dejlig er jorden” blevet hendes yndlingssalme. –
Noget af det sværeste ved at konvertere fra den anglikanske kirke til folkekirken var at lære en ny salmebog at kende. Det fortæller Hendes Excellence Alexandra Christina, grevinde af Frederiksborg, som skiftede kirke i 1995, da hun kom til Danmark for at gifte sig med prins Joachim. I forvejen kendte hun godt nok salmen ”I Østen stiger solen op”, men nu er ”Dejlig er jorden” blevet hendes yndlingssalme. –. Foto: Leif Tuxen.

Religion og tro er emner, der spiller en stigende rolle for danskerne, og som stadig flere derfor taler om. Deriblandt nu også Alexandra Christina, grevinde af Frederiksborg, der i næsten 12 år var medlem af kongehuset som prinsesse Alexandra.

Kristeligt Dagblad har mødt grevinden i Garnisonskirken i København, der ligger som en fredfyldt oase få meter fra storbyens trafikmylder. Kirken, der også er sognekirke for Amalienborg, er en af de kirker, som grevinde Alexandra, hendes mand, Martin Jørgensen, og de to prinser, Nikolai og Felix, er knyttet til.

Prins Felix går også i Garnisonskirkens menighedsbørnehave, som ligger ved siden af kirken, og som i tæt samarbejde med præst og organist regelmæssigt bruger både kirke og menighedshus i børnenes dagligdag. Det er grevinden glad for.

Kristendommen betyder meget for mig og min familie, både til hverdag og fest, fortæller hun og fortsætter:

Børnene får et tæt og fortroligt forhold til kirke og kirkeliv, når de fast kommer i kirken og lærer Guds hus og kristendommen at kende på den måde.

Da prins Felix for nylig så et flag på halv ved den svenske kirke i København og spurgte, hvorfor det var sådan, så behøvede han ingen yderligere forklaring, da grevinden fortalte, at det måske var, fordi at der skulle være begravelse i kirken.

Men det er vigtigt ikke at skræmme børnene, mener grevinde Alexandra, der derfor også har forklaret prinserne, Nikolai og Felix, om den korsfæstede Kristus på en afdæmpet måde. For de må ikke blive bange, men de skal omvendt også kende historien og vide, at uden langfredag ingen påskesøndag.

Højtiderne er vigtige dele af familiens liv, og især julen, som de to prinser allerede glæder sig meget til, og som ifølge grevinde Alexandra handler om adventstidens forventning og julens glæde og lys midt i den mørke tid. Lys forstået både helt konkret og i overført forstand.

Men uanset om det drejer sig om jul eller påske, er det vigtigt for Alexandra at kunne fortælle om troen, så hendes to sønner forstår, hvad det drejer sig om.

Hver aften beder de derfor også fadervor sammen som aftenbøn inden sengetid.

Så bliver dagen rundet af på en god måde, og der kommer balance, siger hun og fortæller, at hun også selv holder mest af de steder i Bibelen, hvor tingene bliver fortalt tydeligt og klart, som for eksempel skabelsesberetningen, historien om Noas ark, eller beretningen om dengang Jesus bespiste 5000 mennesker med fem brød og to fisk.

Den lignelse synes Alexandra særlig godt om, da den netop rummer budskabet om, at der var rigeligt til trods for, at det ikke umiddelbart så ud, som om der var ret meget. For netop buddet om den grænseløse næstekærlighed er jo kristendommens kernebudskab.

I det hele taget er Bibelen fuld af den slags gode fortællinger, hvor der er et lag for børn og et andet for voksne. En mening, der får os til at tænke og måske blive bevidste om nogle af de ting, som vi egentlig godt ved, men måske ikke altid handler efter, siger hun og fortæller, at evnen til at vække eftertænksomhed også kendetegner en god prædiken.

Den skal ikke være tung og med løftede pegefingre eller for mange analytiske udlægninger af dagens tekst. En god prædiken er også krydret med humor. Når dagens tekst udlægges med et glimt i øjet, rækker den ud til mange sognebørn. Prædikenen er også en oplagt mulighed for præsten til at ændre på de faste rutiner og komme ud over rampen og nå menigheden, også med dagsaktuelle emner, mener grevinden, der også gerne deltager i nadveren.

Det er vigtigt, at vi i kirken bliver mindet om, at vi har det godt, og at vi skal huske at nyde livet, siger grevinden, der ser kirken som et naturligt samlingspunkt i det danske samfund og dermed også et oplagt sted til at skabe og vedligeholde vores identitet og traditioner.

Jeg kommer mest til de personlige højtider som dåb og bryllup, siger hun og fortæller, at nogle af de kirker, som betyder mest for hende, også er de kirker, som hun selv har en direkte relation til.

Det vil sige Frederiksborg Slotskirke, hvor hun blev gift med prins Joachim. Det er Fredensborg Slotskirke, hvor prins Nikolai blev døbt samt Møgeltønder Kirke, hvor prins Felix blev døbt. Og endelig Øster Egede Kirke, hvor hun blev gift med Martin Jørgensen.

Da grevinde Alexandra kom til Danmark, konverterede hun fra den anglikanske kirke til den evangelisk-lutherske kirke, hvor hun blev konfirmeret få dage før sit bryllup med prins Joachim. Et skifte, som hun selv betegner som rimelig uproblematisk, da de to kirker ligger tæt på hinanden.

At skulle lære en ny salmebog at kende var en udfordring. Men jeg holder meget af at synge salmer, også selvom jeg ikke har jordens bedste sangstemme, fortæller hun.

Så jeg har lært en masse smukke salmer, og jeg kender da en del efterhånden, siger grevinden, der synes særlig godt om "I østen stiger solen op", som mange kinesere i øvrigt kender melodien på, "Sov sødt, barnlille" og ikke mindst "Dejlig er jorden", som grevinden finder helt fantastisk.

Den udtrykker noget meget centralt om tilværelsen. At man skal leve i nuet og huske at skønne på de gode ting, som livet indeholder, siger hun.

Alexandra er protektor for blandt andet Foreningen til Støtte ved Spædbarnsdød, der hvert år til allehelgen holder mindegudstjeneste. I år foregik det i Københavns Domkirke, hvor grevinden også var til stede.

Det var meget bevægende, siger hun og nævner, at de fleste, som var i kirkerummet, havde mistet et eller flere spædbørn. Sorgen var derfor stor. For intet er værre end at miste et barn. Men der var også en skønhed i gudstjenesten.

Og det er vigtigt at give sig selv både plads og tid til at sørge, og her kommer kirken en i møde med åbne arme. Her er troen vigtig, både som trøst og som forklaring. Igen kommer troen ind og giver balance, er meldingen fra grevinden.

Troen giver for det første perspektiv på livet og svar på de essentielle og evige spørgsmål, man har som menneske. Men den kristne tro gør også, at man får mulighed for at komme til Gud og finde meningen med det hele og balancen med sig selv, ens kære og ens liv, slutter hun.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Kirker har været rammen om flere skelsættende begivenheder i Alexandras tilværelse i Danmark. I dag føler hun sig derfor også særligt knyttet til disse kirker: Frederiksborg Slotskirke, hvor hun blev gift med prins Joachim (yderst til venstre). Fredens-borg Slotskirke, hvor prins Nikolai blev døbt (til venstre). Møgeltønder Kirke, hvor prins Felix blev døbt (til højre). Og endelig Øster Egede Kirke, hvor hun blev gift med fotograf Martin Jørgensen (yderst til højre). –
Kirker har været rammen om flere skelsættende begivenheder i Alexandras tilværelse i Danmark. I dag føler hun sig derfor også særligt knyttet til disse kirker: Frederiksborg Slotskirke, hvor hun blev gift med prins Joachim (yderst til venstre). Fredens-borg Slotskirke, hvor prins Nikolai blev døbt (til venstre). Møgeltønder Kirke, hvor prins Felix blev døbt (til højre). Og endelig Øster Egede Kirke, hvor hun blev gift med fotograf Martin Jørgensen (yderst til højre). – Foto: .
Foto: .
Foto: .
Foto: .