Jeg er kristen og homoseksuel

Kan man være kristen og homoseksuel? Det spørgsmål nager mange kristne homoseksuelle, fordi deres bibelsyn ikke synes foreneligt med deres seksualitet

Karen M. Larsen savner klare udmeldinger fra folkekirkens præster om, hvem der vil velsigne homoseksuelle, og hvem der ikke vil. –
Karen M. Larsen savner klare udmeldinger fra folkekirkens præster om, hvem der vil velsigne homoseksuelle, og hvem der ikke vil. –. Foto: Peter Kristensen.

Mange præster vil ikke være med til at gøre det til en ret for homoseksuelle at blive viet i den danske folkekirke. Det viser en undersøgelse blandt danske præster foretaget af Kristeligt Dagblad. Den holdning er ikke ny for gymnasielærer og forfatter Karen M. Larsen. Hun er homoseksuel og har for nylig skrevet bogen Enhver, som elsker, kender Gud.

I bogen lader Karen M. Larsen homoseksuelle kristne fortælle om, hvordan de forener det at være kristen og homoseksuel. Men for mange bøsser og lesbiske har det ikke været nemt at leve med begge identiteter. Og for dem kan det være hårdt, hvis en præst afviser deres kærlighed til en anden person af samme køn. Karen M. Larsen forklarer:

Jeg tror, det handler om, at mange præster ikke står over for spørgsmålet personligt. De fleste har prøvet at vie fraskilte, men de forholder sig ikke til de homoseksuelle på samme måde, for de tror ikke, der er så mange af dem. Det betyder, at præsterne ikke forholder sig til det menneske, som de giver en lussing ved at sige nej til at vie dem, siger hun.

Det bekræfter nogle homoseksuelle i, at kristendommen er en fjende, som gør livet sværere for dem.

Det er dog ikke alle præster, der har svært ved at forene kristendom og homoseksualitet.

Kirkens Korshær slog for cirka et år siden dørene op for et nyt projekt, Akcept. Det blev til, efter Karen M. Larsen henvendte sig til Københavns biskop, Erik Norman Svendsen. Hun ønskede et kirkeligt forum, hvor kristne homoseksuelle kunne få svar på deres mange spørgsmål. Over hele landet sidder korshærspræster nu parat til at tage sjælesørgeriske samtaler med homoseksuelle, som har brug for det. Korshærspræst i Helsingør Jørgen Ingberg Henriksen er selv homoseksuel og gik ind i projektet, fordi han mener, at alle har ret til at beholde deres kristne tro:

Nogle af dem, vi taler med, har jo lagt låg på deres homoseksualitet i årevis. For nogle er konsekvenserne hårde man undertrykker jo noget, siger han.

Det er ofte homoseksuelle med rødder i de mere konservative kristne miljøer, som Kirkens Korshær har kontakt med. Jørgen Ingberg Henriksen siger:

I disse miljøer læser man Bibelen ordret. Derfor har de lagt homoseksualitet på hylden eller levet et dobbeltliv. Ingen af delene er sundt.

Jørgen Ingberg Henriksen henviser til en norsk undersøgelse, der viser, at blandt homoseksuelle i Norge er selvmordsprocenten større end hos andre mennesker:

Det havde noget at gøre med, at de ikke kunne få deres homoseksualitet til at hænge sammen med deres kristne tro.

I bogen Enhver, som elsker, kender Gud, er det netop mange homoseksuelles problem, at de er vokset op i kristne grupper, hvor homoseksualitet enten har været forbudt eller tabubelagt. Flere har ikke villet vedkende sig deres homoseksualitet, før de har fået det dårligt psykisk ved at undertrykke den.

I bogen er det ofte unge fra Indre Missions Ungdom, Luthersk Mission eller Apostolsk Kirke, der står frem. De har alle været glade for at have deres faste gang i organisationerne, men de har meldt sig ud, da de ikke som homoseksuelle kunne finde en plads i den kristne fore-ning. Det billede kender Karen M. Larsen:

Man må kæmpe med fordømmelserne, der kommer fra den kirkelige højrefløj. Man har måttet overvinde, at de siger, at man ikke både kan være kristen og homoseksuel. Mange har fået at vide, at de skal vælge mellem deres tro og seksualitet.

Dog undrer Kristeligt Dagblads undersøgelse kors-hærspræsten. For selvom han ved, at højrefløjspræsterne ikke kan forbinde homoseksualitet og kristendom, så rækker undersøgelsens resultat ud over højrefløjen:

Det virker på mig, som om man stadig ikke er tilfredse med folk, der lever et homoseksuelt liv. For hvis man virkelig accepterer mennesker fuldt ud, så burde man give dem en kirkelig vielse, så de kan leve sammen. Men det er, som om, at åbenhed i folkekirken kun opleves, så længe de homoseksuelle ikke skilter med homoseksualiteten.

Jørgen Ingberg Henriksen undrer sig også over de kvindelige præster, som ikke vil acceptere de homoseksuelles ønsker om at blive accepteret i folkekirken:

Hvorfor støtter kvindelige præster ikke dette her fuldt ud? Da kvinder fik lov at blive præster, var der også blæst om det. Der havde de også skriften imod sig.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk