Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Mormonerne og det hellige undertøj til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mormonerne og det hellige undertøj


Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

I flere religioner er der særlige krav til påklædning og udseende. Mormonerne er dog nogle af de få, der har deres eget hellige undertøj. Traditionen kan føres tilbage til Adam og Eva, forklarer mormonernes talsmand

Muslimerne har deres tørklæder, jøderne deres store hatte og lange frakker, mens buddhisterne har deres lette kapper. Alt sammen eksempler på religiøs påklædning, der skal minde bærerne om at være ærbare og beskedne. Men hvad er egentlig forklaringen på mormonernes hellige undertøj?

”Helligt undertøj? Kan det nu også passe?”, kan man næsten høre nogen spørge. Men den er god nok. Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, også kendt som mormonerne, har et særligt sæt undertøj til både mænd og kvinder. Et par halvlange underbukser og en T-shirt-lignende undertrøje.

– Ja, beklædningsgenstande bruges jo i mange religiøse sammenhænge, også i den danske folkekirke, hvor præsterne jo har deres særlige præstekjoler. Og hos os tjener alle som præster, når de er i templet, og derfor bærer de også den præstedømmelige klædning. Vi bærer den så inderst, nærmest kroppen, som et ydre symbol på vores indre forpligtelse, forklarer Jens Hjarup Andersen, der er Stavspræsident for de danske Sidste Dages Hellige.

Som det gælder for andre typer af religiøs påklædning, skal også den hellige beklædning minde bæreren om hans eller hendes forpligtelser over for Gud. Og selv om ordet ”undertøj” ikke findes i Bibelen, er det ifølge Jens Hjarup Andersen her, at man finder forklaringen på den særlige tradition.

Annonce
– Vi mener jo, at princippet kan føres helt tilbage til Adam og Eva, som af Gud bliver iklædt skindtøj. I Bibelen står der jo også, at man skal ”tage Guds fulde rustning på”, ligesom Aron og Moses fik at vide, at de skulle iføre sig en særlig klædning for at gøre tjeneste i templet. Derfor bærer vi klædningen som et symbol på den pagt, vi har indgået med Gud, siger Jens Hjarup Andersen.

Netop adgangen til templet spiller en afgørende rolle for brugen af undertøjet. Kun voksne mormoner har adgang til templet, og derfor er det kun de voksne, der bærer undertøjet. Det gør de til gengæld også hele tiden.

– De voksne medlemmer, der har været i templet, bærer klædningen hele tiden. Tøjet kan købes via kirken, der har sine egne leverandører og virksomheder, forklarer Jens Hjarup Andersen.

Søger man på nettet, vil man se, at der mange steder bliver rystet på hovedet over mormonernes undertøj. På en amerikansk hjemmeside topper undertøjet eksempelvis en liste over mærkværdige religiøse traditioner. En placering, der skal ses i lyset af, at man på samme liste finder en jødisk tradition med at svinge en høne tre gange over hovedet. For Jens Hjarup Andersen er symbolikken med undertøjet dog vigtig.

– Princippet kan som nævnt føres tilbage til Adam og Eva. Vi mener så, at det blev genoprettet gennem profeten Joseph Smith (grundlæggeren af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, red.), der genoprettede templernes hellige betydning. Den præstedømmelige klædning er et symbol på vores forpligtelser over for Gud, siger Jens Hjarup Andersen.

Det hellige undertøj fås normalt kun i hvidt. I USA findes dog også en særlig militærudgave i brunt til mormoner, der er i forsvaret.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Mormonerne og det hellige undertøj

Anonym, publiceret d.17/11 14:08 (for 6 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Mormonerne og det hellige undertøj
Det er endnu et eksempel på religiøst idioti og forsøg på at regulere og dominere andre mennesker med tvivlsomme henvisninger til biblen.
Hvis vi kristne også skulle følge bogen står der jo faktisk også at kvinder skal bære hovedtørklæde og iøvrigt holde deres kæft i forsamlinger, ifølge Paulus.
Et stort problem med religionerne er at de ofte af forskellige sekter og prædikanter bliver brugt politisk til at dominere og undertrykke andre mennesker for at få magt og indflydelse.
Så vigtigere end nogensinge før så husk ordene "vogt jer for de falske profeter"
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​