Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Iransk tv-serie om holocaust er et hit til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Iransk tv-serie om holocaust er et hit

Den iranske skuespiller Shahabeddin Hosseini spiller den iranske diplomat, der hjælper jøder med at flygte fra nazisterne og ender med selv at gifte sig med en jøde, Sara Stroke, som ses bag ham. – foto: Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Iran forsøger at rette op på sit image som holocaust-benægter med en tv-serie, hvor en iransk diplomat hjælper europæiske og iranske jøder med at undslippe nazister og zionistiske jøder

Gaderne i Teheran var så godt som tomme, da sidste afsnit af tv-serien ”Zero Degree Turn” for lidt over en uge siden blev vist på iransk tv.

Et rekordhøjt antal seere ønskede at se afslutningen på den måske hidtil mest succesrige iranske tv-serie. En serie, der handler om holocaust, og som i sidste afsnit kunne afsløre, at seriens centrale figur, den iranske diplomat, rent faktisk gifter sig med den smukke franske jødiske kvinde.

Set i lyset af hvordan den iranske præsident, Mahmoud Ahmedinejad, hidtil har gjort et stort nummer ud af at benægte holocaust, er det svært at forestille sig, at der er tale om en iransk-produceret tv-serie. Endnu vanskeligere er det at forstå, hvordan den revolutionære garde, der er ansvarshavende for alt, hvad der bliver sendt på iransk tv, har accepteret serien.

Men meningen med tv-serien er netop at rette op på den kritik, Ahmedinejad har høstet for sine udfald mod eksistensen af holocaust. Seriens egentlige opgør er da heller ikke med holocaust eller jøder, men med zionistiske jøder, der sidestilles med nazi-Tysklands SS-officerer. Og hvis seertal er målestok for succes, må det siges, at serien har gjort et fremragende arbejde.

Annonce
– Vi sympatiserer lige så meget med de jødiske ofre for nazisterne, som vi sympatiserer med de palæstinensiske ofre for zionisterne. Serien, som også visuelt er meget attraktiv, har tacklet emnet om zionisme og holocaust på grund af den massive vestlige propaganda mod Iran, siger Hassan Fathi, der er iransk manuskriptforfatter til tv-serier.

I tv-serien, der foregår i Europa før og under Anden Verdenskrig, hjælper en iransk diplomat europæiske jøder med at undslippe nazisternes forfølgelser. Nogle jøder flygter til Iran, men her støder de på nye forfølgelser. I Iran bliver jøderne nemlig forsøgt dræbt, kidnappet eller overtalt til at rejse til det historiske Palæstina af såkaldte zionistiske jøder. De er seriens absolutte skurke.

Orly Ram, der arbejder som radiovært for Israels persisk-sprogede radiostation i Jerusalem er forbløffet over, hvor let det har været for det iranske præstestyre, med en enkelt tv-serie, at få iranere og store dele af Vesten til at falde for et billigt propaganda-trick.

– Der er et meget overfladisk syn på serien i Europa og Iran, siger hun og indrømmer, at hun godt kan forstå, hvorfor mange iranere kan lide serien.

– Det er første gang, Iran selv har produceret en serie, der budget- og billedmæssigt har internationale standarder. Den iranske befolkning tørster efter den slags serier. Selv kvinderne i serien er ikke blevet censureret, hvilket tyder på, at præstestyret bevidst har set gennem fingrene med de smukke europæiske kvinder for at få sin besked ud til det bredest mulige publikum, siger Orly Ram.

Men hun kan ikke forstå, hvorfor serien bliver modtaget positivt og med begejstring i nogle dele af Europa.

– Det er meget overfladisk at sige, at det iranske styre ikke længere er holocaust-benægtere, og at præstestyret faktisk ikke har noget mod jøder, så længe de ikke er zionister, siger hun.

For at pille lidt ved seriens succes fortæller hun, hvordan den ungarske regering først sagde ja til at lade serien filme i Ungarn. Men da regeringen på et sent tidspunkt blev klar over seriens egentlige budskab, bad man den iranske tv-kanal om at slette sætningen med den særlige tak til Ungarns regering på rulleteksterne efter hvert afsnit.

allan@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​