Kirker i global kamp for klimaet

KIRKEN & KLIMAET: Verden over er kirken for alvor gået ind i kampen for at redde miljøet og naturen. Paven, flere ærkebiskopper og europæiske kirker har allerede meldt sig under de grønne faner, og netop nu deltager Kirkernes Verdensråd i klimatopmødet på Bali

Klima er et varmt emne i disse år. Derfor deltager Danmarks nye klimaminister Connie Hedegaard (K) og knap 200 andre politikere fra hele verden netop nu i et klimatopmøde på Bali, Indonesien. Målet er en international køreplan for, hvad der globalt set skal gøres op til det næste klimatopmøde i København i 2009.

Imidlertid er det ikke kun politiske stemmer, der taler på konferencen. Også kirkelige organisationer er repræsenteret. Heriblandt Kirkernes Verdensråd, der har været engageret i klimaspørgsmålet siden 1992. Rådets 25 udsendte skal være med til at lægge pres på verdens politikere. Den overordnede baggrund er religiøs det handler simpelthen om at passe på den jord, som Gud har skabt.

Bibelen lærer os helheden i skabelsen: Livet er skabt, opretholdt og blevet til ét hele på grund af magten i Guds hellige ånd. Når skabelsen er truet af klimaforandringer, er vi forpligtet til at tale og handle som en tilkendegivelse af vores forpligtelse over for livet, retfærdighed og kærlighed, har rådet tidligere udtalt.

Allerede ved klimakonferences begyndelse langede en gruppe biskopper ud efter verdens politikere. Den svenske ærkebiskop, Anders Wejryd, den tyske biskop Wolfgang Huber, og ærkebiskop i den anglikanske kirke, Rowan Williams, kritiserede de tidligere klimaforhandlinger for at have været karakteriseret af brudte løfter og forbigåede muligheder og sendte en fælles appel til handling:

Hvert menneske på jorden, både nu og i fremtidien, har den samme rettighed til at bruge de naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sagde de mandag.

At kristne skal passe på miljøet hænger også sammen med medmenneskelighed, mener Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Christian Friis Bach. Han deltager i topmødet på Bali i Kirkernes Verdensråds delegation.

Klimakampen handler naturligvis om respekten for skaberværket, men også om at vise næstekærlighed og solidaritet med de mennesker, der lever på jorden. Derfor skal der fokus på samspillet mellem klima og fattigdom, for det er verdens fattige, som klimaforandringerne i høj grad går ud over, siger Christian Friis Bach.

Den grønne linje og miljøprostesterne i verdens kirker går imidlertid forud for topmødet på Bali. Kristne i Tyskland, Storbritannien, Sverige og Norge er nemlig alle gået aktivt ind i kampen for et bedre klima.

I Storbritanien har kirken for eksempel formuleret en miljøplan med titlen Sharing Gods Planet, At dele Guds planet, hvor kirken giver råd om miljøtiltag til den britiske regering. Også Paven er for alvor kommet med på den grønne linje. Han krævede for nylig en moralsk vækkelse af verdens kristne, så de kan være med til at vende udviklingen i klimaproblematikken. Ligeledes har ortodokse kristne været aktive og arrangerede sidste år en miljøkonference i Brasilien.

I snart 10 år har også det europæiske kirkelige miljønetværk, ECEN, arbejdet for et større fokus på klima, miljø og natur.

Martin Ishøy er ph.d. i miljøetik og har deltaget aktivt i ECEN-netværket med afsæt i sin rolle som sognepræst i Balle Sogn ved Silkeborg. Han mener, at folkekirken er bagud, når den sammenlignes med andre europæiske lande. Og sådan bør det ikke være.

Spørgsmålet om miljø og natur er helt central, kristen troslære. Det er ikke noget, man blot bør gøre, fordi alle andre gør det. Anstændig miljøadfærd er en uafviselig opgave for et menneske, for hvem Kristus er død og opstanden, siger han.

Netop i Norge har kirken længe integreret miljøspørgsmålet i kirkelivet. Den norske kirke har på sit årlige kirkemøde for nylig pålagt sig selv at udvikle en plan for, hvordan den som institution kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling. Dertil er der skabt et Kirkeligt netværk for miljø, forbrug og retfærdighed, som blandt andet hjælper meninger til at blive grønne.

Alt det bør folkekirken kunne lære af, mener Kirsten Auken, Informations- og Europasekretær i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd, der til næste år arrangerer en konference i den danske folkekirke om forholdet med kristendom og klima.

Nu, hvor andre kirker har en opskrift på, hvordan man kan tænke og agere mere grønt, ligger det lige for at lade sig inspirere, siger hun.

bendix@kristeligt-dagblad.dk