Tyrkisk vrede over kors på fodboldtrøjer

Advokat og fodboldfan lægger sag an mod italiensk hold, der vandt med kors på trøjerne

Zlatan Ibrahimovic i den omstridte trøje, som har ført til et sagsanlæg. Advokaten bag sagsanlægget har muligvis overset, at Inter-spilleren Zlatan Ibrahimovic har en muslimsk far. –
Zlatan Ibrahimovic i den omstridte trøje, som har ført til et sagsanlæg. Advokaten bag sagsanlægget har muligvis overset, at Inter-spilleren Zlatan Ibrahimovic har en muslimsk far. –. Foto: .

Måske mener en tyrkisk advokat, at korset er et stærkere symbol end den muslimske halvmåne. I hvert fald har Baris Kaska, der har specialiseret sig i europæisk ret og bor i den tyrkiske by Izmir, lagt sag an mod det italienske fodboldhold Inter.

Holdets brøde består, ifølge advokaten, i, at Inter ved en kamp i Champions League mod det tyrkiske hold Fenerbahce bar trøjer med røde kors på en hvid baggrund.

Det kors minder kun om en ting, korsridderne, siger Baris Kaska til den britiske avis The Times.

Mens jeg så kampen, følte jeg stor sorg. For korset på hvid baggrund symboliserer racistisk, vestlig overlegenhed, tilføjer han.

Baris Kaska søger ikke blot erstatning for en tabt fodboldkamp Inter vandt 3-0 men også at få det europæiske fodboldforbund, UEFA, til helt at annullere kampen.

Kaska mener, at både UEFA og det internationale fodboldforbund FIFA bør idømme Inter en betragtelig bøde for at spille med et forkætret symbol på trøjerne.

Inters talsmand har en anden forklaring på trøjerne.

Korset på trøjerne er byvåben for Milano, hvor klubben har hjemme, og holdet har fået de nye trøjer i anledning af klubbens 100-års jubilæum.

Ifølge presseforlydender har Fenerbahce nu også klaget over Inters trøjer. Men holdet var både informeret inden kampen og også indforstået, forklarer Inter talsmand.

Inter spillede nemlig i deres gamle trøjer og undgik bevidst diskussionen, da de spillede den første kamp mod Fenerbahce i september. Her vandt sidstnævnte 1-0 på hjemmebane. Til gengæld følte Inter ikke, at de kunne spille i de gamle trøjer på egen hjemmebane og informerede derfor det tyrkiske hold.

Resultatet er altså, at på fodboldsiden vandt Inter de to kampe med to overskydende mål på den religiøse fører korset. Ikke over halvmånen, men over Fenerbahces blå- og gulstribede trøjer.

Baris Kaska har dog overset et forsonende element i hele sagen. Inters og det svenske landsholds Zlatan Ibrahimovic, som scorede et af kampens mål. Han er et resultat af en katolsk mor og en muslimsk far. Og kunne være et symbol på, at kors og halvmåne kan mødes i andet end korstoge.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk