Præster må ikke længere undlade at give håndtryk

Biskop Karsten Nissen vil nu kræve, at mandlige præster i stiftet giver hånd til kvindelige kolleger i forbindelse med ordination

Præster må ikke længere undlade at give håndtryk. -
Præster må ikke længere undlade at give håndtryk. - . Foto: stock.xchng.

Der faldt afgørelse i den omstridte håndtrykssag i dag. På et pressemøde i bispegården her til morgen, lod Karsten Nissen offentligheden vide, at han har tænkt sig at ændre på sin praksis i Viborg Stift.

Det betyder, at mandlige præster ikke længere kan vælge at undlade at give kvinder hånden.

- Det hensyn, jeg har taget til modstanderne af kvindelige præster kan ikke opretholdes, da det overskygger den kendsgerning, at mandlige og kvindelige præster er fuldt ud ligeberettigede, skriver Karsten Nissen i en pressemeddelelse.

- Derfor har jeg besluttet at vi ved ordinationer i Viborg Domkirke fremover giver hånd til alle tilstedeværende præster samt til de repræsentanter for menighedsrådene, som deltager i processionen.

Ved en ordinationsgudstjeneste giver præster, der skal indvies, hånd efter præsteløftet er aflagt. I Viborg Stift har praksis indtil nu været, at man kun giver hånd til biskoppen og de såkaldte læsere.

Det er denne praksis, der nu bliver ændret, hvor alle tilstedeværende præster giver hinanden og ordinanderne hånden.

Da mange præster til en ordinationsgudtsjeneste ofte vil være kvinder, vil det praktisk talt være umuligt for en mandlig tilstedeværende præst ikke at give mindst én kvindelig præst hånden.