Afgørelse styrker folkekirken

NYHEDSANALYSE: Statskirken har sejret med biskop Karsten Nissens beslutning om, at bibeltro præster skal give hånd til kvindelige kolleger i folkekirken

For de fleste danskere vil den danske folkekirke fremstå som mere moderne, mere menneskelig og mere harmonisk, efter biskop Karsten Nissen har frataget modstandere af kvindelige præster muligheden for at lade være med at give hånd til kvindelige kolleger ved præstevielser.

Kun de færreste bryder sig om, at den kirke, de tilhører, anklages for kønsdiskrimination eller mangel på ligestilling. Men den slags anklager vil med Nissens afgørelse nu tie for en tid.

De statslige regler om ligestilling på arbejdsmarkedet har vundet over hensynet til konservative kirkelige særstandpunkter. Karsten Nissen undgår med sin afgørelse, at folkekirken bliver sat i bås med reaktionære religiøse kræfter, som generelt har et dårligt ry i befolkningen. Med sin nye linje smyger Karsten Nissen sig samtidig udenom alskens tænkelige krav om politiske indgreb, som kun ville have skadet den ømfindtlige balance mellem kirken og staten i Danmark.

I stedet for at udløse en storkrise om folkekirkens kønspolitik har Nissen med sin beslutning sikret fælles fodslag i forholdet mellem alle landets biskopper, som nu fremstår fuldstændig enige om, at mandlige og kvindelige præster er fuldt ud ligeberettigede. Med denne enighed i kirkens topkreds sendes samtidig et signal om, at den moderne folkekirke er imod bogstavtro læsninger af dehellige skrifter. Når Paulus i Bibelens snart 2000 år gamle tekster forbyder kvinder at tale i menighederne eller forklarer, at en præst skal være en kvindes mand, så skal det ikke som de bibeltro præster mener tages for pålydende. Enten skal den slags ord fra de hellige skrifter bare forestås som gammeldags og ugyldige. Eller også skal de nu med bred biskoppelig tilslutning tolkes i en bredere sammenhæng og med hensyntagen til, at de kulturelle og sociale forhold har ændret sig. Det sidste er al moderne teologis store drivkraft og uundgåelige udfordring. Men i første omgang er det de få konservative teologer og præster, der står med den største udfordring i Viborg Stift. De skal nu omtolke deres syn på ritualet ved præstevielser. For ellers må de, hvis de skal være tro med deres idealer, opgive at bevare forbindelsen til den danske folkekirke.

Alt peger på, at den om- eller nyfortolkning nok skal lykkes. Det er nemlig allerede sket i landets ni øvrige stifter. Ledende folk på den såkaldte kirkelige højrefløj har i øvrigt også allerede blødt op på deres synspunkter i denne teologiske kønssag. De fleste har vel indset, at skal der køres en principiel sag om troen i folkekirken, så findes der andre emner, der er mere velegnede end dette. Og Karsten Nissen har da endelig også behændigt lavet en lille ændring af deltagerkredsen i de kommende præstevielser i Viborg Stift, så det hele kan komme til at forløbe, så de konservative præster selv kan føle, at æren er i behold, når de nu trods trusler om det modsatte fortsætter samarbejdet med statskirken.

hoejsgaard@kristeligt-dagblad.dk