De sidste kristne snart væk fra de bibelske byer

INTERVIEW: Om få år vil der ikke længere være en kristen befolkning af betydning i de palæstinensiske selvstyre-områder, lyder vurderingen fra ekspert, der kritiserer verden for at se apatisk på fordrivelsen

Siden Hamas-bevægelsens magtovertagelse i Gaza er mange kristne flygtet fra Gaza, men langt størstedelen af det lille samfund på 2500 individer kan ikke flygte på grund af manglende indrejsetilladelse til Israel. -
Siden Hamas-bevægelsens magtovertagelse i Gaza er mange kristne flygtet fra Gaza, men langt størstedelen af det lille samfund på 2500 individer kan ikke flygte på grund af manglende indrejsetilladelse til Israel. - . Foto: .

Hvis de kristne palæstinensere ikke er ved at pakke deres kufferter, er det, fordi de allerede er rejst. Sådan beskriver den israelske advokat Justus Reid Weiner situationen i Det Palæstinensiske Selvstyre, hvor de kristne ifølge hans overbevisning bliver trængt ud af samfundet af den tiltagende islamisme.

Det værste ved denne tendens er ifølge Weiner, at medier, menneskerettighedsorganisationer og politikere næsten alle forholder sig apatisk til den dramatiske udtømning af selvstyreområderne for kristne beboere.

Justus Reid Weiner er tilknyttet tænketanken Jerusalem Center for Public Affairs. Han er advokat med speciale i menneskerettigheder.

Gennem de seneste år har han forsket i den situation, de kristne palæstinensere befinder sig i, og udgivet bogen Human Rights of Christians in Palestinian Society. Hans konklusioner af mere end 10 års forskning har en dommedagslignende klang.

Hans forklaring på den internationale apati over for de kristne palæstinenseres problematiske situation er, at det passer dårligt ind i den amerikanske regerings dagsorden at afsløre den alarmerende interne udvikling i de palæstinensiske områder. Det vil stille fredsprocessen og den palæstinensiske regering i et dårligt lys, hvis den amerikanske regering pludselig nu begynder at stille krav om at overholde de mest basale menneskerettigheder i forhold til det kristne mindretal, argumenterer Justus Reid Weiner.

Gennem de seneste 10 år har de kristne palæstinensere forladt selvstyreområderne på grund af en blanding af dårlig økonomi, voldelige sammenstød med Israel og islamisters stigende indflydelse.

Ifølge Justus Reid Weiner er det især den islamistiske trussel, der driver selvstyrets kristne på flugt.

Kristne ledere bliver tvunget til at forlade deres menigheder og dermed overlade de kristne borgere til islamisterne. Hvis en kristen spiser en sandwich på et offentligt sted under ramadanen i Betlehem, risikerer han at blive overfaldet og måske endda arresteret og smidt i fængsel, siger Justus Reid Weiner.

Han nedtoner samtidig Israels ansvar for de kristnes trængsler. Ofte får den israelske sikkerhedsmur skylden for de kristnes flugt. Især i Betlehem-området, hvor de kristne i dag kun udgør omkring 15 procent af den samlede befolkning. For 100 år siden havde Betlehem et suverænt kristent flertal.

De kristne udgør omkring 1,5 procent af den samlede palæstinensiske befolkning på 2,5 millioner, og den kristne udvandring fortsætter stadig, selvom intifadaens vold er blevet afløst af et spinkelt håb for en fornyet fredsproces. I mange tilfælde efterlader kristne familier et enkelt familiemedlem for at vogte over huset, mens resten af familien emigrerer.

Mange af de kristne ledere i Betlehem taler i de samme floskler som den politiske palæstinensiske ledelse og giver Israel skylden for alt ondt. Forklaringen kan være, at de kristne ledere er bange for at blotte det skrøbelige samfund og virkelig afsløre, hvor få kristne der er tilbage i selvstyret. Men de udsagn, der kommer fra den kristne befolkning, vidner om det stik modsatte. De giver netop ikke Israel skylden, siger Justus Reid Weiner.

For nylig blev en kristen leder i Gaza skudt og en kirkemedarbejder forsøgt kidnappet. Siden Hamas-bevægelsens magtovertagelse i Gaza er mange kristne flygtet fra Gaza, men langt størstedelen af det lille samfund på 2500 individer kan ikke flygte på grund af manglende indrejsetilladelse til Israel.

allan@kristeligt-dagblad.dk