Religioner i fælles front mod Darwin

Kristne, muslimer og jøder går sammen for at udbrede Intelligent Design-teorien. Danske kristne og Hare Krishna-medlemmer har skrevet fælles brev til Folketinget

Grupper inden for både kristendom, islam, jødedom og mindre religioner som Hare Krishna forenes i en kritik af Darwins evolutionsteori. Udviklingen er nemlig så kompleks, at den ikke bare skyldes tilfældig evolution, men kun kan skyldes en intelligent designer, lyder budskabet. -
Grupper inden for både kristendom, islam, jødedom og mindre religioner som Hare Krishna forenes i en kritik af Darwins evolutionsteori. Udviklingen er nemlig så kompleks, at den ikke bare skyldes tilfældig evolution, men kun kan skyldes en intelligent designer, lyder budskabet. - . Foto: stock.xchng.

Den stærkt kritiserede intelligent design-teori har skabt en usædvanlig forbrødring på tværs af religioner.

Grupper indenfor både kristendom, islam, jødedom og mindre religioner som Hare Krishna går netop i disse år sammen for at udbrede teorien om en intelligent designer, oftest på baggrund af en fælles modstand mod Darwins evolutionsteori. Teorien hævder, at livets oprindelse og udvikling er så kompleks, at det ikke kan forklares med evolutionen. Derfor må der stå en intelligent designer bag det hele, hævder teoriens tilhængere, trods klare afvisninger fra naturvidenskaben.
Teorien fik først fodfæste blandt den religiøse højrefløj i USA, men har siden bredt sig til en lang række religioner, som nu arbejder tættere og tættere sammen.

I november sidste år modtog samtlige folketingsmedlemmer eksempelvis et brev, hvori politikerne blev opfordret til at ignorere Europarådets advarsel mod undervisning i intelligent design.

Blandt brevets underskrivere var fremtrædende kristne debattører såsom Kristendemokraternes tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk og Etisk Råd-medlem Peter Øhrstrøm, men også repræsentanter fra Hare Krishna, herunder Leif Asmark, bestyrer af hjemmesiden intelligentdesign.dk og formand for Dansk Selskab for Intelligent Design.

For Leif Asmark er der ikke noget underligt i samarbejdet. Intelligent Design-teorien er nemlig ikke religiøs, men lige så videnskabeligt funderet som Darwins teori, siger han.

Kvantemekanikken er jo heller ikke en jødisk teori. Intelligent Design er naturvidenskab, men der findes stærke ateistiske kræfter i det naturvidenskabelige miljø, som ikke vil acceptere en debat om svaghederne i Darwins teori, lyder det fra Leif Asmark.

Sct. Pauls Kirke i Århus afholdt i efteråret tre foredrag om Intelligent Design. Her talte blandt andre Peter Øhrstrøm og Leif Asmark, hvilket ifølge sognepræst Erik Møller dog primært skyldes deres viden om emnet.

Personligt stejler jeg, når nogen vil føre bevis for Gud, og det oplever jeg, at Intelligent Design-tilhængerne vil gøre. Når teorien alligevel kan samle religionerne, skyldes det nok, at det for troende er lettere at identificere sig med andre troende end med ateister, siger Erik Møller.

Inden for islam har den tyrkiske forfatter og universitetsunderviser Mustafa Akyol direkte talt for en Intelligent Design-alliance, begrundet med koranens ord om bogens folk.

Baseret på denne koranske vision, kan vi med sikkerhed konkludere, at muslimer skal samarbejde med troende kristne og jøder i sager, der er afgørende for disse tre monoteistiske religioner, skriver Mustafa Akyol på sin hjemmeside i essayet Hvorfor muslimer bør støtte intelligent design.

At religionerne, trods alle deres indbyrdes stridigheder, samarbejder om Intelligent Design-teorien, skyldes teoriens abstrakte karakter, lyder det fra Niels Henrik Gregersen, der er professor i systematisk teologi ved Københavns Universitet, hvor han forsker i mødet mellem religion og naturvidenskab.

Som religiøst samlingspunkt er der ikke noget, der er så intelligent designet som selve Intelligent Design-teorien. Teorien er formuleret så generelt, at næsten enhver religion kan finde sig selv i den. Det er en abstrakt fællesnævner for konservative religiøse grupper, som med pseudovidenskabelige argumenter vil liste religion ind i biologi-undervisningen, siger Niels Henrik Gregersen.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk