Tyrkiet vil gøre det lettere at tage tørklæde på

Tyrkiets premierminister, Tayyib Erdogan, udfordrer forbuddet mod at bære tørklæder på universiteter og offentlige kontorer. Han mener ikke, at der er grund til at vente på en forfatningsændring

Det moderne Tyrkiets grundlægger Atatürk (på fanen til højre) havde ikke meget til overs for kvindelig hovedbeklædning. Men den nuværende tyrkiske regering vil meget gerne ophæve tørklædeforbuddet i offentlige institutioner. –
Det moderne Tyrkiets grundlægger Atatürk (på fanen til højre) havde ikke meget til overs for kvindelig hovedbeklædning. Men den nuværende tyrkiske regering vil meget gerne ophæve tørklædeforbuddet i offentlige institutioner. –. Foto: .

Tyrkiet kan løse en bitter strid om brugen af det islamiske hovedtørklæde på universiteterne med det samme uden at vente på færdiggørelsen af en ny forfatning. Det mener premierminister Tayyip Erdogan.

Erdogans ledende centrum-højreparti AKP har tidligere givet udtryk for, at partiet der har islamistiske rødder vil lempe Tyrkiets strenge forbud mod brugen af hovedtørklæde på universiteterne med en paragraf i den planlagte nye forfatning.

Men vedtagelsen af forfatningen vil formentlig tage mindst et år, og AKP er under pres fra partiets græsrødder, som ønsker omgående handling. Tyrkiets sekulære elite, der omfatter hærens generaler, er derimod voldsomt imod enhver form for slækkelse af forbuddet mod tørklæder.

Sammen vil vi finde ud af dette problem. Det er ikke nødvendigt at vente på den nye forfatning. Det er meget enkelt. Vi vil sætte os ned sammen og løse problemet med en enkelt sætning, sagde Erdogan ifølge den tyrkiske avis Sabah.

Ud af de to ledende oppositionspartier i parlamentet har det nationalistiske MHP udtrykt støtte til en lempelse af forbuddet; men det stålsat sekulære CHP er mod forandring.

MHP har sagt vi er med. Hvis CHP ikke er med, så fred være med det. Vi vil fortsætte sammen med dem, der er parate til forandring, sagde Erdogan til journalister i Ankaras lufthavn efter at være vendt hjem fra en konference i Spanien.

Under møderne i Madrid havde Erdogan klaget over, at kvinder i de fortrinsvist kristne lande i Vesten kan følge undervisning på universiteterne iført det muslimske hovedtørklæde, men at de har forbud mod at gøre det i det muslimske Tyrkiet.

Erdogan ser det som et spørgsmål om ytringsfrihed, men CHP og andre sekulære anser det islamiske hovedtørklæde for en trussel mod Tyrkiets adskillelse af stat og religion.

Såvel Erdogans hustru som præsident og tidligere udenrigsminister i AKP-regeringen Abdullah Güls hustru bærer tørklæde.

AKP-partiet forventes at offentliggøre sit udkast til en forfatning i nær fremtid, men dernæst skal forslaget til debat i parlamentet, og den derpå følgende folkeafstemning vil måske finde sted i 2009.

Opinionsundersøgelser viser, at et flertal af tyrkerne går ind for at lempe tørklædeforbuddet på universiteterne. Nogle politiske iagttagere frygter dog, at AKP ved at insistere for meget på retten til at gå med tørklæde vil få spændingerne mellem regeringen og de sekulære kredse til at blusse op igen.

Erdogans parti ser ud til at ville spille højt spil (omkring hovedtørklædet) på en måde, der vil kunne tippe Tyrkiets vakkelvorne politiske balance, skrev Tyrkiet-ekspert Wolfango Piccoli, der er tilknyttet Eurasia Group, et analyseinstitut for politiske risici, således i en rapport tidligere på ugen.

/Reuters/

udland@kristeligt-dagblad.dk

Oversat af Sara Høyrup