Værst at være kristen i Nordkorea

I Nordkorea risikerer kristne at blive fængslet, tortureret og henrettet for deres tro, lyder det i ny rapport fra Open Doors, som udpeger verdens værste lande, når det gælder kristnes forhold

Diktator Kim Jong-il er den eneste, der må tilbedes i Nordkorea. En fjerdedel af landets kristne menes at opholde sig i politiske fangelejre, som de færreste forlader i live. -
Diktator Kim Jong-il er den eneste, der må tilbedes i Nordkorea. En fjerdedel af landets kristne menes at opholde sig i politiske fangelejre, som de færreste forlader i live. - . Foto: .

Er man kristen, kan man ikke bo et værre sted end i Nordkorea, viser Open Doors liste for 2008, som blev offentliggjort mandag.
 
Open Doors er en kristen organisation, som sætter fokus på forfølgelser af kristne og andre troende.
 
Forholdene forværres
Det er sjette år i træk, at Nordkorea ligger på førstepladsen, og det er kun blevet værre med årene for landets kristne. I 2007 var der blandt andet flere arrestationer af kristne end året før.
 
Nordkorea forbyder tilbedelse af andre guder end de, der er indført af staten - nemlig kulten omkring landets nuværende diktator Kim Jong Il og hans afdøde far Kim Il Sung.
 
Henrettes og tortureres
Kristendommen betragtes ifølge Open Doors som en alvorlig trussel mod regimet, og der er utallige beretninger om kristne, som er blevet henrettet, tortureret eller fængslet på grund af deres tro.
 
Landet har mindst 200.000 kristne og i alt op mod 500.000 troende, som mødes i undergrundskirker og i al hemmelighed praktiserer deres tro.

Mindst en fjerdedel af landets kristne sidder dog i fangelejre, som de færreste forlader i live, skriver Open Doors.

Forbudt at konvertere
Efter Nordkorea kommer Saudi-Arabien, som er det land i verden, der efterlever den strengeste fortolkning af koranen.
 
Ifølge landets islamiske love skal "frafald" - konvertering til enhver anden religion end islam - straffes med døden.

Forfølges trods anerkendelse
På tredjepladsen finder man Iran, hvor kristne trods den formelle anerkendelse som religiøst mindretal udsættes for diskrimination og forfølgelse.

Tre af listens lande - Nordkorea, Laos og Kina - styres af kommunistiske regimer.

Kidnappede sydkoreanere
Og i seks af landene - Saudi-Arabien, Iran, Maldiverne, Afghanistan, Yemen og Uzbekistan - er islam den dominerende religion.

Afghanistan, som sidste år lå på en tiendeplads, ligger nu som nummer syv - blandt andet på grund af Taleban-bevægelsens kidnapning af 23 unge kristne sydkoreanere sidste sommer.
 
Forbedrede forhold
Men der er også lyspunkter i rapporten. Blandt andet har regeringerne i Somalia, Vietnam, Burma og Ethiopien taget store skridt mod at bedre forholdene for de kristne.

Open Doors' liste rangordner landene ud fra 50 spørgsmål, som dækker forskellige aspekter af religionsfrihed. Svarene indsamles af Open Doors' medarbejdere bosat i de enkelte lande.