Troens X-factor

Remee fra tv-showet X-Factor har forsynet sine deltagere med armbånd, som påstås at hjælpe til at tænke positivt og tiltrække lykke. Religionsforsker ser armbåndet som den perfekte følgesvend til tv-showets drømmefabrikation

Tænk-positivt armbåndet som en række kendte danskere flittigt bruger. –
Tænk-positivt armbåndet som en række kendte danskere flittigt bruger. –. Foto: La Chance.

I en eksklusiv guldsmedebutik på Strøget i København står en dreng sammen med sin mor og prøver et armbånd. Det koster omkring 2000 kroner, og drengen håber inderligt at finde det på gavebordet, når han om ikke så længe skal konfirmeres. Mens drengen ser undersøgende på armbåndet, fortæller ekspedienten, at der er tale om mere end et smykke.

Sælgeren har selv en identisk kæde om armen. Umiddelbart passer armbåndet med de farvestrålende dyr ikke til ekspedientens klassiske, noble jakkesæt.

Men det er underordnet, for det er ikke et smykke, konfirmanden har forelsket sig i, men et nærmest magisk objekt: Hvad korset er for kristendommen, er armbåndene for tænk positivt-filosofien.

Man kan vælge at se på det som et smykke, men der ligger en filosofi bag, som jeg tror på, forklarer ekspedienten.

Det er designeren Martina S. Bagger, som har udviklet armbåndene, hvor hun kombinerer kinesiske stjernetegn med tænk positivt-filosofien.

De er sammensat ud fra en tro på, at du kan styre din skæbne. Du er, hvad du har tænkt. Ved at bære armbåndet får du en hjælp til hele tiden at tænke positivt, dermed blokerer du for de negative energier, forklarer Martina S. Bagger, som på en forretningsrejse i Kina fik øje på en klassisk lykkesnor med rotten, hanen, grisen, aben og de andre dyr i den kinesiske astrologi. Hun købte snoren med hjem, og så opstod idéen om at gøre snoren med de små dyr til et smykke.

Det skal bæres altid og være en del af dig. Tro kan flytte bjerge. Hvis du tror på det, armbåndet står for, så vil der ske gode og positive ting i dit liv. Du vil se dine drømme blive opfyldt, siger hun og fortæller om kunder, som angiveligt har tabt sig igennem armbåndet og kvittet smøgerne.

Du tager en beslutning om at tabe dig. Hver gang du får lyst til at forgribe dig på slikket, så ser du smykket og stopper, siger hun.

Den filosofi lever hun selv efter. Hun mener, at den udbredelse, smykkerne har fået, beviser, at tro kan flytte salg, hvis ikke bjerge. De nåede butikkerne sidste sommer, og siden har flere celebre danskere taget dem til sig. Ikke mindst grevinde Alexandra. På en café løb grevinden ind i en af firmaets ansatte, som bar armbåndet.

Hun faldt øjeblikkelig for det. På grund af sin baggrund var hun fortrolig med den kinesiske astrologi, og hun måtte bare eje det, siger Martina S. Bagger.

Siden har både grevinden, ægtefællen Martin Jørgensen og de to prinser fået smykket. Firmaets marketingskoordinator har talt over 50 fotografier af grevinde Alexandra, hvor hun bærer horoskop-armbåndet.

På firmaets hjemmeside er der et billede af statsminister Anders Fogh Rasmussen med armbåndet om håndleddet. En dag så Martina S. Bagger statsministerparret i Københavns Lufthavn. Hun var på vej til Frankrig for at præsentere smykkekollektionen og besluttede sig for at kontakte statsministeren.

Der var sikkerhedsfolk, men jeg kom hen til ham og sagde, at jeg ville redde hans dag, fordi jeg havde en gave, som han kunne forære sin kone. Jeg havde også et i en herremodel i min håndbagage, som jeg forærede ham, siger Martina S. Bagger, som forklarede Anders Fogh Rasmussen, at han kunne gå med smykket i lommen, hvis han syntes, det var for opsigtsvækkende at bære om håndleddet.

En af de første til at købe det var musikproduceren Remee, som er kendt som den ene af dommerne i DR 1s X-Factor. For nogle måneder siden kontaktede han firmaet, fordi han gerne ville forære en kæde til hver af de tre solister, som han har ansvaret for i programmet.

Han var urolig for, hvordan de tre unge solister ville klare sig psykisk i et så hårdt show som X-Factor, og tænkte, at smykket kunne hjælpe, siger hun.

De fik hver en kæde til håndleddet, men Martina S. Bagger betingede sig, at hun ville have en samtale med deltagerne om filosofien bag. Sådan gik det til, at hun en dag sad med solisterne Laura, Basim og Martin. En af de unge deltagere var skeptisk i forhold til armbåndet. Han kunne ikke forstå, hvordan de tolv kinesiske porcelænsdyr på snor skulle kunne ændre noget i hans liv.

Jeg spurgte ham, om han kunne forklare, hvordan energi virker. Det kunne han ikke. Så spurgte jeg ham, om han kunne bruge en mikrobølgeovn. Det kunne han. Sådan er det også med armbåndene. Du kan ikke forklare hvorfor, men tror du på det, så behøver du ikke bekymre dig om sammenhængen, for det vil virke ligegyldigt hvad, siger hun.

Der bliver kun en vinder af X-Factor, alligevel tror Martina S. Bagger, at de tre unge sangere vil kunne få lykke gennem smykkerne.

Selvom de ikke vinder, så er deres deltagelse et skridt op ad stigen og i den rigtige retning. Den tanke skal de holde fast i og ikke lade sig overvælde af skuffelsen, hvis de ryger ud af programmet, siger hun.

Kvinden bag armbåndene mener ikke, at der er tale om en religion. Selv er hun inspireret af Buddha og den tankegang, som kommer til udtryk i den internationale bestseller The Secret af Rhonda Byrne. Men ifølge religionshistoriker Iben Krogsdal, Aarhus Universitet, er armbåndenes succes ud over at være en indbringende modedille også et symbol på en omsiggribende livsanskuelse:

Armbåndet er en af mange små teknikker, som skal hjælpe dig til at tænke positivt ud fra en tro på, at lykken og livet bliver skabt inde i den enkelte af os. Med vore tanker kan vi selv bestemme over vores liv, og derfor bliver det helt afgørende, hvordan man tænker, forklarer Iben Krogsdal. Hun arbejder på en ph.d.-afhandling om den moderne terapikultur med fokus på blandt andet tænk positivt-kulturen.

Uanset som man anser tænk positivt-kulturen for en religion eller filosofi, så er tankegangen i tænk positivt-kulturen lige så gennemgribende som et religiøst system, mener Iben Krogsdal.

Armbåndene er det mest velvalgte smykke til at udtrykke den mytologi, som X-Factor udtrykker bag sangen, stylingen og de spændte stjerneaspiranter. For begge dele er med Iben Krogsdals ord en hyldest til potentiale-kulturen.

X-Factor og armbåndene forfører os med en drøm om, at der skjult i alle mennesker er et fuldt potentiale, hvor vi kan gøre fantastiske ting. Vi skal bare finde det og tro på det, så kan vi også hente det geniale ud, siger hun.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk