Politikere kræver løsning for tolk med to koner

Bigami er forbudt i Danmark. Alligevel lever en irakisk mand i dag med sine to koner. Dansk Folkeparti råber vagt i gevær, mens Enhedslisten og Ny Alliance ser større problemer i denne verden

Bigami er forbudt i Danmark. Alligevel lever en irakisk mand i dag med sine to koner. -
Bigami er forbudt i Danmark. Alligevel lever en irakisk mand i dag med sine to koner. -. Foto: stock.xchng.

Den irakiske tolk må kun have én kone. Det mener Dansk Folkeparti, der på baggrund af Kristeligt Dagblads interview med tolken i går har rykket Integrationsministeriet for en redegørelse om, hvad der er sket i sagen, siden tolken i juli sidste år kom til Danmark med sine to koner.

Giftermålet er indgået i Irak, hvor det er lovligt at gifte sig med op til fire koner. Men nu er de i Danmark for at søge beskyttelse. Derfor skal de danske myndigheder finde en løsning på flerkoneriet, kræver Dansk Folkeparti.

Tolken skal lade sig skille fra den ene kone for at kunne blive i landet. Men da sagen er syltet siden juli, har vi bedt Integrationsministeriet om en redegørelse, siger ordføreren for udlændinge og integration, Peter Skaarup.

Partiet frygter for signalværdien og konsekvenserne for ligestillingen i Danmark, hvis tolken får lov at beholde begge sine koner.

Hvis vi accepterer bigami i dette tilfælde, vil det sende et klart signal til danske muslimer om, at det er helt i orden at rejse fra Danmark til Irak og lade sig gifte med to eller tre koner og så komme tilbage og bede om Danmarks accept og økonomiske støtte. Men den går ikke, siger Peter Skaarup og henviser til, at en dansk kommune allerede nu betaler starthjælp til tolken og begge hans koner i to husstande.

Men ikke alle partier ser tolken og hans to koner som en kæmpe sag. Hverken hos Ny Alliance eller Enhedslisten kan ordførerne for udlændinge og integration hidse sig op over sagen, skønt de er imod bigami.

Jeg ser større problemer for kvinders frigørelse end denne sag, siger Line Barfod, Enhedslisten.

Hun mener, at det alene er et praktisk problem at finde en løsning, så de to kvinder kan blive i Danmark, og familien kan lide så lidt overlast som muligt.

Lige nu bor de to kvinder på hver sin adresse, og manden tager frem og tilbage for at være sammen med dem begge.

Den løsning kan vel fortsætte i fremtiden, siger Line Barfod.

Men løsningen er kun midlertidig, oplyser Familiestyrelsen, der arbejder på en afgørelse i sagen. Den afgørelse venter Ny Alliance på med fortrøstning.

Jeg formoder, at tolken får at vide, at i Danmark må man kun have én ægtefælle, siger Jørgen Poulsen (NA) og fortsætter:

Bigami skal også være forbudt i fremtiden. Men det, der er vigtigst i denne sag, er beskyttelse og barmhjertighed, for tre mennesker er truede på livet på grund af os. Så nu må vi få proportionerne i orden, siger han.

Hos Socialdemokraterne er Henrik Dam Kristensen enig med Jørgen Poulsen i, at det er vigtigt at beskytte tolken og hans familie. Men han ser det som en meget kompliceret og følsom sag.

Sagen er svær, fordi vi skal hjælpe tre mennesker, der føler sig som én familie, men som dansk lov ikke kan eller skal anerkende som en lovformelig enhed, da bigami strider mod vores kulturelle værdier, siger Henrik Dam Kristensen.

Han peger særligt på de problemer, det giver for ligestillingen mellem kønnene, når en mand har to koner. Derfor er kvindernes stilling i sagen principiel. Henrik Dam Kristensen vurderer også, at det er i den dialog, en løsning kan findes.

Vi skal tale med kvinderne og høre, hvad de ønsker. Det er jo ikke kun manden, som er flygtet fra Irak. Derfor kan vi ikke sende den ene hjem, eller på anden vis lade den ene i stikken. Skilsmisse er en løsning, men på en sådan måde, at begge kvinder og manden for fremtiden kan leve trygt og værdigt i Danmark, siger han.

knudsen@kristeligt-dagblad.dk