På mail i døgndrift

Før hviledagen Forfatteren Benn Q. Holm skrev romanen Album, der i øjeblikket kører som tv-serie søndag aften på DR. Selv holder han af at se gode film i fjernsynet, men ofte bliver det børnenes tvivlsomme tv-smag, der afgør, hvad familien ser

Forfatteren Benn Q. Holm skrev i 2002 romanen ”Album”, som Hella Joof har omdannet til tv-drama. Serien beskriver generationen, der blev født i 1960’erne og kan ses som en forlængelse af ”Matador” og ”Krøniken”. –
Forfatteren Benn Q. Holm skrev i 2002 romanen ”Album”, som Hella Joof har omdannet til tv-drama. Serien beskriver generationen, der blev født i 1960’erne og kan ses som en forlængelse af ”Matador” og ”Krøniken”. –. Foto: Leif Tuxen.

Had siger det dig at komme hviledagen i hu?

Mere og mere, jo ældre og mere udslidt jeg føler mig. Jeg arbejder meget kreativt, og derfor er det vigtigt, at jeg en gang imellem hiver stikket ud og lader op. Nogle gange ligger hviledagen for mit vedkommende på en onsdag, og så går det lidt ud over familien, der bliver snydt for søndagsturen rundt om Sortedamssøen.

Hvad glæder du dig til i weekenden?

Til at slappe af og se en god film gerne en italiensk eller britisk. Men ofte ender vi med at sidde og se noget virkeligt dårligt på tv såsom et underholdningsshow eller en gammel dansk film. Det skyldes, at den aldersmæssige og intellektuelle spredning er så stor i familien, at det bliver den laveste fællesnævner, der afgør, hvad vi ser.

Hvornår begynder din weekend?

Optimalt fredag eftermiddag, men nogle gange er det ikke altid sådan i praksis. Når bogtillægget kommer med avisen om lørdagen, bliver jeg mindet om den faglige virkelighed, og det kan også ske, når vi om aftenen sidder og ser en film.

Arbejder du lørdag-søndag?

Som forfatter har jeg aldrig helt fri. Skal jeg i Parken om søndagen og se FCK spille, så ved jeg, at jeg skal have en enkelt fadøl og en nervøs cigaret. Og så kan jeg lige så godt arbejde lidt, før jeg tager afsted og dermed udnytte situationen.

Hvad betyder dit arbejde for dig?

Meget. Jeg ville lyve, hvis jeg påstod andet. Det er meget essentielt at kunne skrive og forholde sig til verden uden helt at kunne forstå den. Arbejdet giver en balance i tilværelsen, hvor jeg ellers ville føle mig frygteligt meget udenfor. I øjeblikket, hvor Album kører på tv, er der også flere af de andre forældre i fritidshjemmet, der spørger til mit arbejde.

Hvordan håndterer du travlhed?

Jeg kan godt lide at have travlt, og selvom man som forfatter opererer med deadlines, der er to år fremme i tiden, kan jeg køre helt hysterisk op i det røde felt. Når man skriver, kan man ikke sidde og være uoplagt. Så skal man være fit for fight.

Hvordan sætter du skel mellem arbejde og fritid?

Det er meget svært, for det hele flyder sammen, i og med at jeg arbejder hjemmefra. Jeg har prøvet at have kontor ude i byen, men det brød jeg mig ikke om. Jeg havde svært ved at gå hjem og arbejdede endnu mere intenst end derhjemme.

Hvornår slukker du din mobiltelefon?

Den er tændt hele tiden, når man har en datter, der bor ude i nattelivet. Men det er egentlig ikke et problem. Det er derimod e-mail. Jeg har en dårlig vane med at tjekke mail i døgndrift. Jeg prøver at lade være med at tænde computeren i weekenden, men så skal man lige se, om nogle terrorister har sprængt det halve Milano i luften, og så bliver den tændt. I mit sommerhus i Sverige har jeg hverken in-ternet eller tv, så det lægger en begrænsning på mig. Så hører jeg svensk radio i stedet.

Hvor finder du åndehuller?

Når man arbejder meget og har små børn, der vækker en 14 gange om natten, så er det et åndehul at sidde derhjemme i sofaen og læse en god roman eller de aviser, jeg ikke har fået tid til. Jeg går ikke så meget ud, men er meget hjemme og nøjes med at se nogle få gamle venner.

Hvordan husker du din barndoms weekender?

Som en lang sommer. Vi var i sommerhus hver weekend året rundt, fordi det hus skulle bruges. Så blev vi unger læsset ind i bilen og kørt afsted. Når jeg var hjemme, sad jeg om aftenen sammen med min lillebror og så Lørdagshjørnet i tv og delte en lille cola.

Hvilke ting vil du aldrig gøre på en søndag?

Jeg prøver at undgå cigaretter, computeren og ophidsende ting om søndagen, men jeg er vankelmodig, for det går galt, når jeg skal til fodbold.

Hvilke pligter knytter sig for dig til weekenden?

Det forekommer mig, at jeg ofte står i kælderen lørdag aften og hænger vasketøj op.

Hvilken form for fornøjelse foretrækker du i weekenden?

Jeg holder af at cykle ud til Langelinie en forårsdag med min mellemste datter. Det er også dejligt, når det hele flyder sammen, og vi ikke skal noget.

Hvilken form for fordybelse foretrækker du i weekenden?

Når min yngste datter har fået grød i maven om morgenen og sidder og smider resten på gulvet, mens jeg læser avisen, er jeg nærmest lykkelig. Om aftenen er jeg tit for træt til at læse og behøver ikke at have nogen form for intellektuel fordybelse. Ofte er det dej-ligt at kunne se en god film, som vi lejer i videobutikken.

Hvad betyder kirkegang for dig?

Ikke alverden. Det er et par år siden, at jeg var i kirke sidst det var til min datters konfirmation.

Hvad er det bedste i en weekend?

Det er, når alle børnene er der. Det er efterhånden ikke altid, det sker. Og så er det sådan set lige meget, om vi ser tv, går en tur, cykler til Langelinie eller er i sommerhus.

Hvornår slutter weekenden for dig?

Søndag aften sådan mellem 21 og 22, når man er træt og begynder at få hjertebanken over alt det, man skal nå i næste uge. Man begynder langsomt at skæ-ve hen til computeren og bunken af ubesvarede e-mail.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk