Evangelist-projekt koster købere formue

Den omstridte kristne bevægelse Evangelist har påført sommerhuskøbere kæmpegæld med fejlslagent sommerhusbyggeri i Nordjylland

Evangelists tilbud om billige sommerhuse til venner og bekendte har påført flere af køberne en kæmpegæld. -
Evangelists tilbud om billige sommerhuse til venner og bekendte har påført flere af køberne en kæmpegæld. -. Foto: .

Den kontroversielle kristne bevægelse Evangelist har så store problemer med sit sommerhusbyggeri i Nordjylland, at banken nu har smækket pengekassen i, mens sommerhuskøberne risikerer økonomiske tab på adskillige hundredtusinde kroner.

Kristeligt Dagblad beskrev sidste år, hvordan Evangelist tilbød billige sommerhuse til venner, bekendte og støtter i det danske frikirkemiljø. Hele projektet, der går under navnet Tranum Ferieby, administreres formelt af selskabet Zelot under ledelse af direktør David Klit, der er tidligere bestyrelsesmedlem i Evangelist og samarbejder tæt med Evangelists leder, Christian Hedegaard.

Men siden den succesfulde begyndelse i 2006, hvor der hurtigt blev solgt 150 sommerhusgrunde primært til frikirkefolk, er Tranum Ferieby blevet en stadig dyrere oplevelse for sommerhuskøberne. Mange af de penge, de har skudt ind som startkapitel i det stort anlagte projekt, er gået tabt blandt andet som følge af konkurser.

Først gik byggefirmaet Livora konkurs, senere opstod der uforudsete problemer med vandstanden i området, og senest har BRF Bank sagt nej til at udlåne flere penge til projektet, bekræfter BRF Banks direktør, Leonhardt Pihl.

Vi har ikke længere tiltro til, at projektet kan gennemføres til den forventede pris, og derfor har vi ikke set anden mulighed end at sige, at vi ikke kan udbetale flere penge i byggekredit på det foreliggende grundlag, siger Leonhardt Pihl, der ikke vil konkludere, hvem der har ansvaret for de voldsomme tab, som sommerhuskøberne nu står foran.

At gøre det vil være et eklatant eksempel på at udtale sig i bagklogskabens klare lys, og det er der ingen grund til. Havde vi for tre år siden kendt til den række af uheld, som har ramt projektet, havde vi næppe valgt at deltage. Det kunne vi bare ikke vide, men nu tager vi så konsekvensen af det uheldige forløb, siger Leonhardt Pihl.

Benjamin Ervill, tidligere præst i Frelsens Hær og nuværende formand for Center for Kristen Etik & Moral, hører til den gruppe af sommerhuskøbere, som også er i knibe. Han lægger ikke skjul på, at Zelot og Evangelist efter hans mening bærer en stor del af ansvaret for, at han og de andre sommerhuskøbere i dag står foran ekstraregninger på flere hundredtusinde kroner.

Vælger jeg selv at fortsætte med projektet, ender det nok med at koste mig en halv million mere end først beregnet. Og for mig er der ingen tvivl om, at Zelot og Evangelist har en stor del af ansvaret for, at det er gået så galt. De har åbenlyst vidst, at de ikke har evnerne til at lede den her slags projekter, siger Benjamin Ervill, som ikke mener, at Evangelist kan frakende sig ansvaret for det fejlslagne projekt, selvom selskabet Zelot formelt står som ansvarlig.

Juridisk er de måske adskilt, men det er de samme personer, der går igen i Zelot og Evangelist. Efter min mening har Evangelist i høj grad et moralsk ansvar for det, der er sket, siger Benjamin Ervill.

Hverken Evangelist eller Zelot har ønsket at udtale sig til Kristeligt Dagblad. Til Nordjyske Stiftstidende har Zelots direktør, David Klit, dog bekræftet, at flere af sommerhuskøberne står til at miste hundredtusinde af kroner på det projekt, der ellers blev betegnet som en god investering. Et enkelt venindepar, der sammen har investeret i et sommerhus, står i dag med en gæld på mere end en million for et hus, der ifølge oplysningerne har en værdi på 500.000-600.000 kroner.

De har jo ikke en chance for at finde penge til at bygge sådan et hus færdigt, siger David Klit ifølge Nordjyske Stiftstidende.

Så sent som i går aftes mødtes grundejerforeningen i Tranum Ferieby til generalforsamling for at diskutere projektets fremtid.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk