Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Tid til at pille rejer til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tid til at pille rejer


Så er fjordrejerne parate til at blive pillet. –

- Niels Peter Holst Hansen/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Lammefrikasse med dild, asparges og fjordrejer

1 ½ kg lammekød i store tern

2 bundter nye danske asparges

½ liter pillede...

Læs mere

Skaldyrssuppe af fjordrejer

Den her har jeg fra Camilla Plum, citeret efter hukommelsen: Skallerne og hovederne fra rejerne...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Prøv en gammel dansk ret, hvor skaldyr og klovdyr mødes i gryden med samme selvfølgelighed som i en spansk paella

Det er et stort arbejde at pille fjordrejer. Så den dag, min mor kom på besøg, købte jeg halvandet kilo på torvet, inden jeg hentede hende på banegården. Hun er god til den slags, især hvis man sætter hende ud i solen imens. Halvandet kilo skulle være nok til at holde hende beskæftiget det meste af eftermiddagen.

Nu kan man jo servere de små rejer helt enkelt, på en skive ristet brød med citron og hjemmelavet mayonnaise, og få stor succes med det. Men jeg havde andre planer. Jeg ville lave majs bedste ret: lammefrikasse med dild, asparges og fjordrejer. Rejerne først:

Dem skal man købe friske, det vil sige spillevende (hvis ikke de ligger og flitrer i fiskemandens kasse, skal man finde på en anden ret den dag).

Tag direkte hjem med dem, sæt en stor gryde vand over på komfuret, og kald på ungerne, så de kan gyse ved synet, når rejerne bliver hældt i det spilkogende vand. Der skal omkring tre tsk salt i pr. liter og en tsk sukker. Når rejerne er i, skal vandet kun lige op at koge igen. Så tages gryden af blusset, og rejerne trækker i vandet et kvarters tid, mens man gør klar til pilning ved havebordet på terrassen: en skål til rejerne, en anden til skallerne, og en tredje med vand til at skylle fingrene i. Sæt eventuelt skålen til rejerne ned i et større fad med isterninger i, så de holdes afkølet. Rejerne hældes i et dørslag, så vandet kan løbe helt af.

Annonce
Hvordan piller man en fjordreje? Hovedet af først, derefter et let tryk ved halen, og hvis man er heldig, presses hele rejen fri af sin skal. Det er man som regel ikke, og så må man tage rygskallerne og benene af for sig. Med halvandet kilo fjordrejer i dørslaget er der god tid til, at man kan diskutere og forfine sin pilleteknik, men det korte af det lange er, at det er besværligt som bare pokker. Husk, at hovederne og skallerne skal gemmes – de skal bruges til en suppe, der skal serveres til forret.

Så mens min mor pillede og pillede og pillede og blev endnu brunere, end hun var i forvejen, linede jeg resten af ingredienserne op inde i køkkenet: lammekød i store tern, nye asparges og dild. Samt naturligvis nye danske kartofler. Det fine ved retten er, at den kombinerer sæsonens allerbedste råvarer.

Nu kan det godt være, at der er nogle, som synes, at kombinationen lam/fjordrejer lyder som en anstrengt misforståelse fra 1990’ernes fusionskøkken. Sådan er det ikke. Det er en gammel dansk ret, hvor skaldyr og klovdyr mødes i gryden med samme selvfølgelighed som i en spansk paella. Og det er nemt at lave. Bortset fra det med fjordrejerne.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

  1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

  1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

    KFUM og KFUK

    Oprettet den: 14-04-2014

  2. Børne- og ungemedarbejder

    Værløse Sogn

    Oprettet den: 16-04-2014

  3. Administrationschef til KFUM og KFUK

    KFUM og KFUKs Landskontor

    Oprettet den: 14-04-2014

  4. Sognepræst

    Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

    Oprettet den: 08-04-2014

  5. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

    Skt. Knuds Skole, Aarhus

    Oprettet den: 07-04-2014

  6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

    Kristeligt Dagblad

    Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

  1. k.dk​
  2. religion.dk​
  3. kristendom.dk​
  4. etik.dk​
  5. pilgrimsvandring.dk​
  6. bogbasen.dk​
  7. hjertedating.dk​
  8. foredragslisten.dk​
  9. mindet.dk​
  10. kirku.dk​
  11. shop.k.dk​
  12. forlag​