Domstol annullerer ægteskab fordi bruden ikke var jomfru

En fransk domstol har givet en mand medhold i, at hans indgåede ægteskab skal omstødes, fordi bruden havde løjet om sin mødom. Dommen vækker harme i offentligheden

Der fokuseres i stigende grad på kvinders mødøm i muslimske kredse i Frankrig, udtaler ligestillingsadvokat i forbindelse med sagen, hvor en fransk domstol har omstødt et ægteskab, fordi bruden ikke som lovet var jomfru. -
Der fokuseres i stigende grad på kvinders mødøm i muslimske kredse i Frankrig, udtaler ligestillingsadvokat i forbindelse med sagen, hvor en fransk domstol har omstødt et ægteskab, fordi bruden ikke som lovet var jomfru. -. Foto: stock.xchng.

Et ramaskrig har rejst sig i Frankrig, efter at en domstol i den nordfranske by Lille har annulleret et ægteskab med den begrundelse, at hustruen ikke var jomfru, hvilket hun ellers forud for brylluppet havde sagt, hun var.

Straks efter bryllupsnatten gik manden, en 28-årig ingeniør med muslimsk baggrund, til retten for at få ægteskabet omstødt. Hvilket domstolen så gjorde med henvisning til, at den ene af parterne havde løjet om en tilstand af afgørende betydning for ægteskabet.

Dommen vækker harme hos såvel den brede offentlighed som hos politikere og ligestillings- og indvandrerorganisationer.

Det er et angreb på kvinders værdighed og et overgreb på de individuelle frihedsrettigheder, hedder det i en udtalelse fra den franske statssekretær for ligestilling, Valérie Létard.

Et tilbageskridt for kvinder, lyder det også fra Sihem Habchi, formand for organisationen Ni Putes Ni Soumises (Hverken ludere eller slaver), som især repræsenterer kvinder med indvandrerbaggrund i de belastede forstæder.

Alle de piger og kvinder, jeg har talt med siden i morges, er oprørte og bitre over, at mødommen i Frankrig betragtes som en tilstand af afgørende betydning. Vi er blevet forrådt af vores eget retsvæsen, som har udråbt en fatwa over kvindernes frihed, siger Sihem Habchi.

Den franske ægteskabslovs paragraf 180 gør det muligt at opløse et ægteskab, hvis en af ægtefællerne har løjet om sin identitet eller om andre afgørende forhold.

Indtil 1975 var det kun i tilfælde af tvivl om ægtefællernes identitet, at ægteskabet kunne opløses, men en lovændring har gjort ægteskabet til en kontraktlignende pagt, hvor brud på den forudgående aftale betragtes som et brud på kontrakten.

Ifølge retspraksis kan et ægteskab annulleres, hvis den ene af parterne har løjet om eller holdt oplysninger skjult om for eksempel en sindslidelse, en fortid som prostitueret, en skilsmisse eller impotens.

I dette tilfælde har domstolen skønnet, at jomfrueligheden var af afgørende betydning, fordi parterne på forhånd var enige om betydningen af, at hustruen var jomfru. Eftersom hustruen over for domstolen har erkendt, at hun havde løjet, er dommen fuldstændig logisk, udtaler advokat Pascal Labbé, som repræsenterede ægtemanden i sagen.

Manden har henvist til, at et ægteskab, der begynder med en løgn, ikke er holdbart. Han afviser, at religiøse motiver er afgørende.

Der er ingen grund til at give denne sag en religiøs farvning, siger Pascal Labbé.

Vi lever i en tid, hvor alle bliver skilt ved den mindste uenighed. I dette tilfælde er det i begge parters interesse, at ægteskabet bliver opløst, i stedet for at parret bliver skilt, mener advokaten.

For Linda Weil-Curiel, advokat specialiseret i ligestilling, er der ingen tvivl om, at der i stigende grad fokuseres på kvindernes mødom i muslimske kredse i Frankrig.

Vi ved, at flere og flere unge kvinder får foretaget operationer for at retablere mødomshinden, og vi kan frygte, at der nu vil komme en bølge af retssager for at få ægteskaber annulleret, siger hun.

Fra det franske Muslimske Nationalråd lyder det blot, at islam ikke har et fasttømret krav om, at en brud skal være jomfru.

Man må gerne gifte sig med fraskilte kvinder, der har børn, hedder det i en erklæring fra Nationalrådets leder, Djalil Boubakeur.

bpedersen@kristeligt-dagblad.dk