Kirkelukninger er begyndt i København

Flere steder i hovedstaden har menighedsrådene accepteret, at deres kirke tages ud af almindelig, sognekirkelig brug. Den store plan om hel eller delvis lukning af op til 10 kirker i Københavns Stift er ved at blive til virkelighed

Borgerafhøring om fremtiden for Blågårds Kirke i København. Kirken bliver taget ud af almindelig, sognekirkelig brug
Borgerafhøring om fremtiden for Blågårds Kirke i København. Kirken bliver taget ud af almindelig, sognekirkelig brug. Foto: Klavs Bo Christensen.

København er gået ind i en omfattende ændring af kirkernes åbningstider og standser deres funktion som almindelige sognekirker med gudstjeneste hver søndag. Flere steder overgår kirkerne til at være lejlighedskirker eller funktionskirker, for eksempel for hjemløse eller for børn og unge. Et par steder har man dog sat hælene i, når det gælder om at lukke kirken for den sognekirkelige brug om søndagen.

I Blågårds Sogn på Nørrebro i København har menighedsrådet besluttet, at Blågårds Kirke skal tages ud af almindelig, sognekirkelig brug. Men hvad skal den så bruges til? I onsdags var der indkaldt til både offentligt borgermøde og menighedsmøde alene for sognets folkekirkemedlemmer og bølgerne gik til tider højt. (Fortsættes under kortet)

(Fortsat) Vi kunne tænke os at overtage brugsretten over kirken og videreføre den som kirke for hjemløse med natvarmestue og morgencafé for hjemløse, men også opretholde dens funktion som kirke, sagde chef for Kirkens Korshær, Bjarne Lenau Henriksen, ved det velbesøgte borgermødes begyndelse, og det var startskuddet til en livlig debat.

Bjarne Lenau lagde dog ikke skjul på, at med endnu flere aktiviteter for hjemløse ville kvarteret også få tilført flere problemer end i dag. Men dem ville han være meget optaget af at løse sammen med sognets beboere.

Kirsten Monrad Jensen, som er formand for en af beboerforeningerne på Blågårds Plads, repræsenterer det stik modsatte synspunkt, som støttes af flere beboere.

Vi vil lave kirken til et trygt sted også for børnefamilierne. I øjeblikket er morgencaféen for hjemløse, som er åben hver dag, den belastning, vi kan bære som beboere. Vi kan ikke klare flere tunge grupper. Kirken skal gøres til en aktiv del af lokalsamfundet, sagde Kirsten Monrad Jensen og henviser dermed som andre af sognets beboere til flere kunstneriske og kulturelle aktiviteter som korsang, foredrag og oplysningsvirksomhed i Blågårds Kirke.

Flere beboere på mødet gav udtryk for, at tilstedeværelsen i kvarteret af etniske grupper, hjemløse, narkomaner og psykisk syge i øjeblikket er en rigelig belastning for kvarterets dagligdag. De ressourcesvage gruppers indbyrdes slagsmål og konflikter kan tydeligt mærkes, og derfor mener beboerne ikke, at det er en god idé at tilføre kvarteret endnu flere hjemløse.

Debatten på borgermødet var særdeles engageret, og hver talte for sin sag. Men det var tydeligt, at der er en reel kamp om, hvorvidt Blågårds Kirke i fremtiden skal huse flere af de hjemløses aktiviteter eller skal være et kulturelt center for lokalbefolkningen. Dog ser det ud til, at den serbisk-ortodokse kirke, som holder gudstjeneste her, får lov til at blive.

Debatten om de københavnske kirkers fremtid føres også andre steder på baggrund af Københavns Stiftsråd og biskop Erik Norman Svendsens forslag om at tage 10 kirker ud af almindelig, sognekirkelig brug. Men ikke alle steder er man indstillet på at lukke, for eksempel ikke i Sankt Pauls Kirke.

Vi har haft et møde med biskoppen, og jeg håber, det giver et positivt resultat. Vores udgangspunkt er, at vores kirke ikke skal tages ud af almindelig, sognekirkelig brug, siger Anna Ardenkjær, der er formand for menighedsrådet.

I Kapernaum og Ansgar Kirker i det københavnske nordvestkvarter skal man lægge de to sogne sammen og tage en af kirkerne ud af almindelig drift. Menighedsrådsformand Anita Johansen i Kapernaum Kirke vil ikke løfte sløret for menighedsrådets eget forslag.

Men lige i øjeblikket er vi i hvert fald ikke indstillet på at det skal blive sådan, som stiftsrådet og biskoppen har foreslået, siger hun.

Heller ikke i Enghave Sogn på Vesterbro har man tænkt sig at følge anbefalingerne om at lukke Bavnehøj Kirke for almindelig, sognekirkelig brug og i øvrigt udskille denne del til nabosognet, Sydhavnen, skriver menighedsrådet i et brev til biskop Erik Norman Svendsen.

I Blågårds Kirke var der efter den offentlige høring menighedsmøde alene for sognebørnene. Den 26. juni holder menighedsrådet møde og diskuterer de forskellige holdninger, men det er ikke engang sikkert, at den endelige afgørelse om Blågårds Kirkes fremtidige skæbne bliver truffet her, oplyser menighedsrådsformand i Blågårds Sogn Gitte Randløv.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Her ligger kirkerne. – Grafik: Thomas Bank Mølller/Google Maps.
Her ligger kirkerne. – Grafik: Thomas Bank Mølller/Google Maps. Foto: Klavs Bo Christensen.