Amnesty splittet om religiøse forfølgelser

Kirkegruppen i den danske afdeling af Amnesty International har nedlagt sig selv som konsekvens af organisationens ændrede strategi. Bevægelsen vil ikke længere prioritere religiøse forfølgelser

I mange forhenværende kommunistiske lande fortsætter forfølgelsen af kristne. -
I mange forhenværende kommunistiske lande fortsætter forfølgelsen af kristne. -. Foto: .

Det ligner en god gammeldags konflikt. Amnesty Internationals danske kirkegruppe har nedlagt sig selv, fordi den ikke længere har et arbejde at udføre. Organisationen har ændret strategi, hvilket kirkegruppen langtfra er tilfreds med.

Men konflikten rummer mere end det simple faktum, at en gruppe i Danmark har opløst sig selv. Den handler om en organisation, der har ændret fokus fra de religiøse forfølgelser til kampen for sociale og kulturelle rettigheder midt i en tid, hvor religion har hovedrollen på den internationale politiske scene. Og det har skabt intern splid.

Når man slår op i Den Store Danske Encyklopædi, står der: Amnesty International arbejder først og fremmest for frigivelse af samvittighedsfanger, der er fængslet på grund af deres meninger, tro eller oprindelse. Men det med troen står ikke længere øverst på listen. Og det kan kirkegruppens danske formand Inger Christensen ikke længere leve med.

Vi er meget uenige med Amnesty om prioriteringerne. Der sker en voldsom forfølgelse af kristne verden over, og det er et vigtigt emne, der rammer mange mennesker verden over. Men det mener ledelsen ikke. Der er også blevet ændret meget på arbejdsmetoderne. Vi har arbejdet meget med brevskrivning, men i dag laver de unge gadeteater. Det er muligt, at vi er blevet gammeldags. Men vi modtager stadig mange sager om religiøse forfølgelser. Og det er helt urimeligt, at folk ikke kan have den tro, de gerne vil have, siger Inger Christensen.

Ifølge den kristne organisation Open Doors er der til stadighed grund til at være bekymret for forfølgelserne af kristne i både Asien og Mellemøsten. Men fra Amnesty Internationals hovedkontor i London har man oplyst, at man ikke længere har ressourcer til at arbejde med de religiøse forfølgelser. Internt i kirkegruppen har man diskuteret, hvorvidt Amnesty International har været bange for at få et politisk image, hvor man tager parti for visse religiøse grupper. Den forklaring afviser man i den danske afdeling af Amnesty International.

Vi er kede af, at en gruppe aktive mennesker ikke længere ønsker at lægge kræfterne hos os. Men vi arbejder stadig med religiøse forfølgelser. Vi har dog ikke længere et team på hovedkontoret, der tager sig af sagerne. Det er svært for os at prioritere alle menneskerettighederne på lige fod, og derfor har vi valgt at koncentrere os om arbejdet med de sociale og kulturelle rettigheder. Vi arbejder i dag mere strategisk og fokuseret. Så måske er de kommet lidt i klemme, siger kommunikationschef Dan Hindsgaul fra Amnesty International.

Det har ikke været muligt at få en uddybelse af tankerne bag den ændrede strategi fra Amnestys hovedkontor i London.

ostrynski@kristeligt-dagblad.dk