Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Den hjulbenede farisæer til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den hjulbenede farisæer

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

KNUD JACOBSEN

Født 1944 i Nykøbing Mors. Lægepraksis i Thyborøn, 1976-1986 praksis på Tvind-skolerne. 1986-2001...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Knud Jacobsen, tidligere Tvind-læge og SF-politiker, blev grebet af fortællingen om Jesus. Men nu har han også føjet apostlen Paulus til programmet

Jacobsen ser ham for sig: denne lille hjulbenede farisæer holde sin store omvendelsestale for de filosofisk sofistikerede athenere på klippehøjen Areopagos. Det var her han tog udgangspunkt i ”den ukendte Gud”, og endnu en gang blev til grin med sit budskab om den opstandne. Men, som det fortælles i Det Nye Testamente, var der også nogle, der kom til at tro.

– Han må have set ret tåbelig ud i grækernes øjne, som han stod der alene, lille og hjulbenet og optændt af den hellige ild, konkluderer den tidligere Tvind-læge og SF-politiker.

Om Paulus – for om ham drejer det sig naturligvis – rent faktisk har været hjulbenet, er et gæt, for ingen ved, hvordan han i virkeligheden har set ud. Men Knud Jacobsen har engang læst et sted om den hjulbenede farisæer, og dette lille menneskelige træk har hjulpet ham til at danne sig et billede af mennesket Paulus, som han ellers har haft svært ved at gribe. Fordi skikkelsen hele tiden forsvandt i en litterær og teologisk figur.

Knud Jacobsen arbejder i dag en del af året som praktiserende læge på Færøerne. I fire perioder repræsenterede han SF i det tidligere Ringkjøbing Amtsråd, og i en årrække var han læge på Tvind.

Annonce
Socialisten, der bor med udsigt til den hvid- og rødternede Tvind-mølle ved Ulfborg i Vestjylland, er opvokset i et pænt borgerligt tandlægehjem på Mors, præget af det grundtvigske og af Kirkeligt Centrum. Siden fandt han sit religiøse ståsted i befrielsesteologien og blev grebet af den store fortælling om Jesus. Den har han herefter genfortalt i op mod 500 menigheder og forsamlinger landet over. ”Sandt menneske – historien om Guds søn” og varianterne over denne hovedhistorie er samtidig Knud Jacobsens personlige missionsprojekt, og i stedet for honorar er arrangøren blevet bedt om at sende et bidrag til organisationen SOS-Børnebyerne.

Selv sætter han to kriterier for sine bibelfortællinger: Det skal være en god historie og føre til Kristus. Altså opbygge og missionere. Fortællingen betragtes i denne sammenhæng som et supplement til prædikenen og den videnskabelige teologi.

– Jeg skal hverken fortælle om ”den rigtige Paulus”, ”den ny Paulus” eller ”den historiske Paulus”, men gennem fortællingen prøve at nå ind til den person, der skrev brevene i Det Nye Testamente, og som vi hører om i Apostlenes Gerninger. Jeg tager udgangspunkt i kildematerialet, og forsøger så ud fra det at danne mig et billede af, hvordan Paulus har tænkt og følt i forskellige situationer. Det er jo netop fortællingens frihed, at man har lov til det.

Den – måske – hjulbenede farisæer er netop føjet til Knud Jacobsens nytestamentlige fortælle-univers, men det har ikke været uden problemer.

– Jeg har altid ment, at der var noget irriterende, selvretfærdigt og selvsikkert over Paulus. Han er altid så sikker på, at han har ret. Han tvivler aldrig, der er ingen anfægtelser, og der er ingen anger.

Som nidkær farisæer forfølger Paulus de Kristus-troende. Han overværer og bifalder steningen af Stefanus, og Apostlenes Gerninger fortæller, hvordan han ”fnyste af raseri og truede Herrens disciple med mord”, men standses, da han – bogstavelig talt som et lys fra himlen – får sin omvendelse ved Damaskus, hvor han ifølge Apostlenes Gerninger møder den opstandne Jesus.

Det er her, Paulus får sit kald. Knud Jacobsen har sat titlen ”Paulus – kaldet til apostel” som titel på sin nye genfortælling, for kaldet står som det helt centrale i Paulus’ virke som missionær.

– Her bliver han klar over, at Jesus er den Messias eller Kristus, som jøderne har ventet på. Dermed er Guds frelsesplan opfyldt, døden ophævet. Gud vil, at alle frelses, og det tager Paulus så fat på med en selvsikkerhed, som kun den nyomvendte kan have, og en rastløshed og energi, som er fuldstændig utrolig. Ud ad de støvede landeveje, hele tiden på farten. Der er ingen tid at spilde, for Jesus kommer snart igen. Han lider afsavn og er syg. Han bliver pryglet og stenet og kommer i fængsel, men lader sig ikke standse.

En næsten overmenneskelig energi har drevet Paulus. Ensporet og målrettet, men samtidig konstaterer Knud Jacobsen noget glædesløst og anstrengt over al denne paulinske foretagsomhed og fik egentlig først sit eget forhold til Paulus på plads under et besøg i Kæsarea, hvor Paulus sad fanget i to et halvt år.

– Det var ikke noget strengt fangenskab, men Paulus har ikke tid. Han skal til Rom og de romerske provinser med sit budskab, men nu sidder han altså der og hører havet slå ind mod kysten og føler, han spilder sin tid. Og her er det så, jeg lader ham blive berørt af kærligheden, da han får besøg af en kvinde, som har et brød med til ham, og som fortæller, at hun som lille pige mødte Jesus i Kapernaum. Efter dette møde skriver han sin ”Kærlighedens Højsang”, som kan læses i Første Korintherbrev.

I hvert tilfælde som fortælleren Knud Jacobsen fortæller historien. For fortælleren har lov til at digte, og at fortælleren her digter på fakta, rører ikke ved, at det efter Jacobsens opfattelse netop er i ”Kærlighedens Højsang”, vi finder kulminationen af Paulus’ forfatterskab og her også en selvransagelse midt i al travlheden.

– Jeg ser det som hans eget selvopgør. Han har slidt og slæbt, men erkender nu, at uden kærlighed er der intet. Det står klart for ham efter mødet med kvinden.

Eller, som det udtrykkes et andet sted i Det Nye Testamente: ”Om jeg så har profetisk gave og kender alle hemmeligheder og ejer al kundskab og har al tro, så jeg kan flytte bjerge, men ikke har kærlighed, er jeg intet”.

steens@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 5. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​