Tyrkisk teolog er mest indflydelsesrig

Den tyrkiske teolog Fethullah Gülen er blevet valgt som verdens mest indflydelsesrige intellektuelle person ved en afstemning i to magasiner

Fethullah Gülen. -
Fethullah Gülen. -. Foto: Osman OrsalReuters.

Han har sin egen hjemmeside på dansk www.dk.fgulen.com. Og i øvrigt på 19 andre sprog. Et bevis på, at den 67-årige Fethullah Gülen er ikke blot en fremtrædende tyrkisk teolog og tænker, men også leder af en velstående, international bevægelse, som driver hundredvis af skoler samt højere læreanstalter, hospitaler, aviser og tv-stationer. Hans udgangspunkt er, at det er muligt at forene en stærk, personlig religiøsitet med et moderne sekulært samfunds værdier.

Senest er han blevet valgt som verdens mest indflydelsesrige intellektuelle person gennem en afstemning i magasinerne Foreign Policy og Prospect. Ud af en mulig pulje på 100 navne stemte et flertal af de flere end 500.000 læsere på Gülen.

En række kritikere mener, at det blot er et udtryk for, at Gülen-bevægelsen har aktiveret sine medlemmer til at stemme ligesom der stilles spørgsmålstegn ved, hvad man overhovedet kan bruge den slags afstemninger til. Men uanset om det kan være tvivlsomt at udpege ham (eller nogen anden enkeltperson) til den mest indflydelsesrige intellektuelle i verden, er det givet, at Fethullah Gülen har noget nær kultstatus for millioner af mennesker.

Der er ingen tvivl om, at han er indflydelsesrig. Han repræsenterer en moderat, moderne fortolkning af islam, som er en af de vigtigste reformkræfter inden for den religion for tiden. Og han sidder på toppen af et kæmpe netværk af rige, tyrkiske forretningsfolk, siger Jørgen S. Nielsen, forskningsprofessor i islam ved Københavns Universitet.

Han peger på, at Gülens etik og islamforståelse går godt i spand med de mange selvstændige tyrkiske forretningsfolk, der har deres rødder på landet, men kan se globaliseringens og videnskabens fordele.

Professor i filosofi ved Roskilde Universitetscenter, dr.phil. og ph.d. Vicents F. Hendriks kalder Gülen for en slags moderne oplysningstidens mand.

Han har bidraget væsentligt til at udbrede den moderne oplysningstanke i Tyrkiet, siger Hendriks. Som i øvrigt har sine forbehold over for at tillægge enkeltpersoners indflydelse for stor vægt.

Både videnskab og politik er baseret på, at mange arbejder sammen. Det med, at en person ændrer verdens gang, tror jeg ikke meget på, siger han.

Meget tyder dog på, at det ikke desto mindre er, hvad Gülen selv tilstræber gennem sine mere end 60 bøger om filosofiske og religiøse emner og sit verdensomspændende netværk af uddannelsesinstitutioner. Et netværk, som fremstår sympatisk og seriøst, men også med en aura af loge og lukkethed, siger Peter Seeberg, leder af Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet. Sammen med studerende har han flere gange besøgt bevægelsens grupper i Berlin og Hamborg.

De laver et fint stykke arbejde og står for en blød, næstekærlig og socialt indstillet islam, som bygger på nogle af de gode principper som mange andre religioner men det er svært at gennemskue, hvordan bevægelsen egentlig er opbygget, hvordan ledelsen fungerer, og hvor pengene kommer fra. Der er noget Tvind over den, siger han.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk

Fra en undervisningstime på en skole i Istanbul, der drives af tilhængere af Fethullah Gülen. Skolen, Faith College, har 640 elever. –
Fra en undervisningstime på en skole i Istanbul, der drives af tilhængere af Fethullah Gülen. Skolen, Faith College, har 640 elever. – Foto: Osman OrsalReuters.