Tand fra dinosaur fundet på Bornholm

En tand fra en 140 millioner år gammel rov-dinosaur er blevet fundet på Bornholm. Naturvejleder kalder fundet for "sensationelt"

Den nyligt fundne tand, som er 140 millioner år gammel. -
Den nyligt fundne tand, som er 140 millioner år gammel. -. Foto: NaturBornholm/PR.

For 140 millioner siden var Bornholm beboet af dinosaurer. De gik på to ben, kunne løbe enormt hurtigt og var kødædere. Flere vil måske huske raptorer, som var brutale jægere, fra filmen Jurassic Park.

Bornholm var dengang dækket af grøn og frodig vegetation. Klimaet var subtropisk og med en lagunekyst.

Nu er der for kun anden gang dukket et håndfast bevis for dinosaurernes eksistens op. En tand fra en dromaeosaur er blevet fundet.

Som at finde en nål i en høstak. Det kalder naturvejleder Jens Kofoed fundet af dinosaurtanden på Bornholm.

- Det er et helt lille mirakel. Det burde slet ikke kunne ske, for i flere år har folk ledt efter spor fra dinosaurer. Det sker for kun anden gang i Danmark, så det er virkelig et sensationelt fund, siger han til Kristeligt Dagblad.

Tanden blev fundet i en grusgrav, hvor børnefamilier deltog i et fossilprojekt og legede palæontologer for en dag. Tanden dukkede tilfældigt op i en bunke grus, som Jens Kofoed siede, og den skal nu undersøges nærmere af palæontologer.

Tanden har stor lighed med en anden tand fundet næsten samme sted. I 2000 blev Danmarks første bevis på dinosaurernes liv fundet, og det skabte stort røre. Eksperter fra blandt andet Canada var i landet for at undersøge tanden.

Fundet blev bestemt til at være en af de ældste dromaeosaurer i Vesten, og den fik det videnskabelige navn Dromaeosauroides Bornholmensis.

Den første tand blev erklæret Danekræ og er nu udstillet på Zoologisk Museum i København.

Indtil videre er den nyligt fundne tand udstillet på NaturBornholm.

Sådan forestiller eksperter sig, at tandens ejer så ud. - NaturBornholm/PR
Sådan forestiller eksperter sig, at tandens ejer så ud. - NaturBornholm/PR Foto: NaturBornholm/PR