Stigende muslimsk kritik af al-Qaeda

Muslimske lærde kritiserer åbenlyst al-Qaedas metoder, men terrororganisationen beundres stadig af et stigende antal unge muslimer

Fra at have en helteagtig status i tiden efter angrebene på USA den 11. september 2001 er al-Qaeda i dag løbet ind i en modvind. -
Fra at have en helteagtig status i tiden efter angrebene på USA den 11. september 2001 er al-Qaeda i dag løbet ind i en modvind. - . Foto: rkiv.

Tag ikke fejl. Vi er slet ikke som al-Qaeda og alle de andre terrororganisationer.

Sådan sagde et ledende medlem af den shiamuslimske milits Hizbollah for nylig til Kristeligt Dagblad. Både Hizbollah og al-Qaeda regnes for terrororganisationer i Vesten, men set med mellemøstlige øjne er der en forskel mellem organisationer, der bevidst dræber civile, nemlig al-Qaeda, og så alle de andre.

Fra at have en helteagtig status i tiden efter angrebene på USA den 11. september 2001 er al-Qaeda i dag løbet ind i en modvind. Især på grund af de meget blodige metoder og kompromisløse angreb mod civile i Irak siden 2003. På den måde er Hizbollah og en lang række muslimske lærde begyndt at tage afstand fra al-Qaeda. Flere af de muslimske lærde er tidligere tilhængere af al-Qaeda, som nu har fået nok af det blodbad, al-Qaeda er med til at skabe I Irak og andre steder I Mellemøsten.

For nylig skrev den tidligere al-Qaeda-sympatisør, Numan Bin Othman, der også har kæmpet side om side med Osama bin Laden, et åbent brev adresseret til Ayman al Zawahiri, al-Qaedas nummer to.

I brevet skriver han, at al-Qaedas taktik er en fiasko, og at organisationens metoder er u-islamiske.

Vi vil give al-Qaeda, hvad I har brug for, og ikke hvad I kræver. I har brug for at gen-overveje jeres ideologi, og I har brug for en rådgiver. Hvorfor skulle det være min pligt at støtte al-Qaeda, når jeres autoritet ikke engang er islamisk, skriver han.

Men også på det mere folkelige niveau har al-Qaeda overskredet mange irakeres tolerancetærskel. I de områder, hvor al-Qaeda nyder stor støtte, har organisationen forsøgt at forbyde kvinder at købe agurker på grund af grøntsagens fallos-lignende form. Ikke nok med det. Al- Qaeda-medlemmer har slagtet hunkønsgeder, fordi deres kønsdele var blottede. Mænd er blevet dræbt for at ryge, og issælgere likvideret for at sælge is. Et produkt, der ikke fandtes på profetens tid.

Den irakiske sheik Hameed al-Hayyes mener, at den slags ekstremistiske handlinger er med til at svække al-Qaedas position blandt den irakiske befolkning, og endda også blandt de irakiske stammer, der tidligere har støttet al-Qaedas kamp mod de amerikanske soldater.

Egypteren Sayyid Imam er en anden tidligere al-Qaeda-sympatisør, og endda en af de muslimske lærde, som al-Qaeda har hentet inspiration fra. Også han har fået nok af al Qaeda.

I slutningen af 2007 forfattede han en fatwa, der erklærer, at al-Qaedas brug af vold er en krænkelse af islamisk lov. Han henvender sig også til de mange unge muslimer, der lader sig blænde af al-Qaedas metoder.

Unge mennesker! Lad jer ikke lokke af internettets helte, som opfordrer til vold, mens de selv bliver beskyttet af sikkerhedstjenester i fjerne huler, skriver Sayyid Imam.

Men selvom flere af de lærde muslimer vender sig mod al-Qaeda, er organisationen stadig populær på gadeplan. Især blandt unge muslimer i Europa.

Hanif Qadir fra London oprettede for seks år siden en bevægelse, der har til mål at vurdere al-Qaedas popularitet på gadeplan. I et interview til BBC fastslår han, at forholdet til al-Qaeda kører i to vidt forskellige retninger.

På den ene side er der de intellektuelle muslimer, der sætter spørgsmålstegn ved al-Qaedas metoder. På den anden side findes der på græsrodsplan flere og flere unge, der er villige til at lade sig rekruttere i den voldelige jihads navn, siger han.

Hanif Qadir mener, der eksisterer et kommunikationsproblem, fordi de unge ofte slet ikke er en del af den intellektuelle debat om al-Qaeda.

De har dårlig viden om islam og lader sig ikke imponere af en lærd debat. De bliver inspireret af vestlige styrkers angreb på Afghanistan og Irak i stedet. Og så længe vi har en række konflikter kørende i Mellemøsten, vil det være svært at spå om al-Qaedas fremtid, siger han.

allan@kristeligt-dagblad.dk