Slyngelstater bag initiativ mod religions­kritik i FN

Libyen og Iran spiller ledende roller i planlægningen af FNs Menneskerettighedsråds racismekonference i foråret 2009 og forlanger, at enhver religionskritik bliver kategoriseret som en menneskerettighedsforbrydelse

En række muslimske lande er trukket i førertrøjen i planlægningen af næste års racismekonference, der skal holdes i Geneve. Samtidig vokser antallet af vestlige kritikere, der opfordrer til en total boykot af det, de kalder for endnu en had-fremmende konference.

Konferencen holdes af FNs Menneskerettighedsråd, men allerede nu står det klart, at dagsordenen er under stærk indflydelse fra en række lande, der selv har et meget løst forhold til menneskerettigheder. Det er lykkedes OIC, Organisationen af Islamiske Lande, at gøre et forbud mod krænkelse af religioner til konferencens centrale emne. Libyen er blevet tildelt formandsposten for planlægningskomiteen, der også omfatter lande som Pakistan og Egypten.

Herudover har Libyen sørget for, at Iran er blandt de lande, der skal skrive et udkast til det manifest, som konferencen forventes at vedtage, og som på et senere tidspunkt kan blive til en reel FN-resolution mod krænkelse af religioner.

Med krænkelse af religioner som det centrale emne og de nævnte muslimske lande som medarrangører har Canada som det første land meddelt, at man ikke ønsker at deltage. Israel, USA og Frankrig betinger deres deltagelse med en dramatisk ændring af konferencens indhold. Og mere end 400 intellektuelle fra vestlige lande har allerede underskrevet en opfordring til at boykotte konferencen.

Glenda Sacks, der underviser på Achva lærer-seminariet i Israel, er blandt dem, der helst ser, at de vestlige demokratier ikke lader sig lokke med på konferencen, der er en opfølgning på den første racismekonference i den sydafrikanske by Durban i 2001.

Konferencen i Durban var et frontalt og hadfyldt angreb på Israel, jøder og Vesten, orkestreret af den palæstinensiske lobby. Og nu vil FN stille op som vært for endnu en hadfyldt farce, der vil være med til at underminere FNs egen troværdighed, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Glenda Sacks er det latterligt, at konferencen beskæftiger sig med krænkelse af religioner, når der er så mange andre presserende emner som krisen i Darfur og menneskerettighedssituationen i flere af de muslimske lande. Den eneste rigtige løsning er at boykotte konferencen og lade Iran, Libyen og andre muslimske lande tale til den friske luft, som hun siger.

Men ikke alle i Vesten mener, det er løsningen. David Harris, der er direktør for American Jewish Committee mener stadig, at der er mulighed for at lade diplomatiet løse spændingerne.

Vi har ikke råd til at erklære Durban 2-konferencen for en fiasko, før vi forsøger at bruge diplomatiske midler. I den sammenhæng er det vigtigt, at de europæiske lande ikke springer fra, siger han.

allan@kristeligt-dagblad.dk