Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Du skal gå imod strømmen til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Du skal gå imod strømmen

Marie Rørbæk er netop tiltrådt som ny sognemedhjælper ved Gellerup Kirke. Det er et sogn, hvor nydanskere er i klart overtal. Kun 26 procent af sognets 11.500 indbyggere er medlemmer af folkekirken. – foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Søndagens tekst

Jesus finder Levi ved toldboden og kalder ham til discipel: ”Følg mig!”. Senere finder vi ham til...
Læs mere

Skriv din egen prædiken

Har du lyst til at skrive en prædiken over søndagens tekst? Og vil du dele den med andre? Så...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Hver lørdag vil Kristeligt Dagblad fremover på denne plads tale med et menneske om en af de tekster i Bibelen, som om søndagen skal læses i alle landets sognekirker. I dag har vi talt med Marie Rørbæk. Hun er ny sognemedhjælper i Gellerup, hvor hovedparten af indbyggerne er muslimer. Søndagens tekst handler for hende om at følge et kald og gå imod tidens trends

Jesus skiller sig afgørende ud fra tidens trends, når han i søndagens tekst kommer med sit ultimative bud til tolderen Levi: ”Følg mig!”. Det går helt på tværs af tidens unge, som er vokset op med et utal af valgmuligheder, konstaterer 31-årige Marie Rørbæk, som de seneste par år har undervist på en efterskole.

– Passer det ene ikke, vælger man bare noget nyt, men med Jesus bliver der ikke stillet en række valgmuligheder op imod hinanden.

Samtidig er der noget befriende i det ultimative kald, påpeger hun, og for Levi er det begyndelsen til en helt ny start på livet.

– Alt det gamle mislykkede, han bærer på, får han lov til at lægge fra sig, og det mest bemærkelsesværdige er, synes jeg, at Levi ikke selv skal præstere noget for at blive frelst. Jesus stiller ingen forbehold eller krav, for Guds retfærdighed og barmhjertighed er så meget større end menneskers.

Annonce
En ny begyndelse. Ny vin på nye sække, som Jesus udtrykker sig. Selv er Marie Rørbæk også ny, i hvert fald i denne sammenhæng. Den 1. september tiltrådte efterskolelæreren, der er uddannet teolog, som ny sognemedhjælper i et af Danmarks mest multikulturelle og multireligiøse sogne, Gellerup ved Århus. Kristen og kirkelig medarbejder i et sogn, hvor hovedparten af indbyggerne er muslimer, og det er et bevidst valg fra hendes side. Hun kender det multikulturelle fra sine rejser til Indien og Nepal, hvor hun har været udsendt som volontør i IKON-Danmarks og Danmissions tværkirkelige projekt, Vestens Unge.

Her mødte hun de unge fra Vesten, som var rejst ud for at finde en mening med livet i Østens religioner.

– I de samtaler, vi havde, prøvede jeg at minde dem om værdierne i det, de havde forladt. Ikke mindst, at i kristendommen skal mennesket ikke selv arbejde sig frem til Gud.

Netop dette er for Marie Rørbæk en af de afgørende forskelle i forhold til islam, hinduisme og andre religioner.

– Det er der jo en stor stor frihed i, men nogle kristne mangler måske faste ritualer. Det ligger til os, som mennesker, at vi også selv så gerne vil gøre noget!

Marie Rørbæk er enig med natkirkepræsten ved Vor Frue Kirke i København, Signe Berg, når hun i sin nye bog om kristen spiritualitet opfordrer til, at man nærmer sig kristendommen gennem små daglige øvelser.

Ritualer er o.k., mener Marie Rørbæk, men ritualerne må ikke overskygge, hvad der netop understreges i søndagens tekst: at Gud kommer til os i Jesus, som her kalder tolderen Levi til discipel og bagefter spiser til middag hos ham.

– Jesus kommer bare med sit bud, og det er jo provokerende. Hvad ville jeg have sagt til det? Ville jeg bryde op?

Marie Rørbæk er glad for, at Jesus valgte at spise til middag hos Levi, i selskab med ”syndere og toldere”, som der står. Socialt set var han kommet i dårligt – men yderst menneskeligt – selskab. Tolderne og synderne tilhørte, målt med samtidens øjne, samme triste kategori. Tolderne var foragtet af deres landsmænd, fordi de opkrævede skat for den romerske besættelsesmagt.

– Men over for Gud er vi alle ”toldere og syndere”. Derfor kan jeg glæde mig over, at Jesus netop kom til dem, for så vil han også komme til mig.

Jesu brud på samfundets konventioner får imidlertid hurtigt ”fromheds-eliten” på banen. De skriftkloge blandt farisæerne protesterer. Andre undrer sig over, at Jesus ikke faster, når nu Johannes Døberens disciple og farisæerne gør det?

– Men Jesus har jo nu ophævet den gamle lovreligion. Med ham er der kommet en helt ny begyndelse.

Ung vin på nye sække, som Jesus siger det og ingen lapperier på gamle kapper. Det er en altomfattende fornyelse, der er tale om. For Marie Rørbæk går de radikale ord først og fremmest på den indre revolution, som kristentroen kan medføre i det enkelte menneskes liv. Derimod er hun ikke så sikker på radikale fornyelser i kirken.

Hun har selv deltaget i gudstjenestearbejde, hvor unge har forsøgt helt forfra, men er kommet til den erkendelse, at de tænkte fornyelser i forbavsende grad ofte kommer til at ligne det allerede kendte.

Derfor, må hun erkende, ender forsøgene på kirkelig fornyelse tit med lapperier. På den anden side advarer Jesus først og fremmest mod at sy lapper af ”ukrympet stof” på en gammel kappe. I den gamle oversættelse stod der ”uvalket”. Valkning var før i tiden en almindelig metode til at få vævede stoffer eller strikkede genstande til at trække sig sammen eller filtre. Med andre ord: Hvis lapperne er forarbejdet rigtigt, kan de måske alligevel forliges med det gamle?

– Jeg mener i hvert fald ikke, at kirken skal opgive sine traditioner. Tværtimod henter man ofte fornyelse i noget gammelt. Skræller vi alt det gamle væk, hvad har vi så tilbage?

steens@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​